Χαριστέας: «Για αυτό επιλέξαμε τον Ένινγκ, έγιναν τρανταχτά λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας»

Ο Άγγελος Χαριστέας παραχώρησε Συνέντευξή Τύπου και μίλησε μεταξύ άλλων για τους λόγους που ο Άρης επέλεξε για προπονητή τον Μίχαελ Ένινγκ ενώ άφησε αιχμές για τον καλοκαιρινό σχεδιασμό των «κίτρινων».

Χαριστέας: «Για αυτό επιλέξαμε τον Ένινγκ, έγιναν τρανταχτά λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας»

Ο τεχνικός διευθυντής του Άρη Άγγελος Χαριστέας παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου και μίλησε για όλους και για όλα.

Ο παλαίμαχος άσος των «κίτρινων» μίλησε συγκεκριμένα για τους λόγους που επιλέχθηκε για προπονητής της ομάδας ο Γερμανός Μίχαελ Ένινγκ, ενώ έριξε και τα «καρφιά» του για τον καλοκαιρινό σχεδιασμό της ομάδας τονίζοντας πως έγιναν τρανταχτά λάθη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Άγγελου Χαριστέα στη Συνέντευξη Τύπου:

Για την πρόσληψη του Ένινγκ: «Ήταν ο πρώτος που πήρα τηλέφωνο την Κυριακή το μεσημέρι μετά τον Βόλο. Έχω δουλέψει μαζί του. Τον γνωρίζω αρκετό καιρό και πως δουλεύει. Μου αρέσει. Ηθελα πρώτα να μάθω τα παιδιά της ομάδας, αγωνιστικά και ως προσωπικότητες, ώστε να δω αν ο Μίκαελ ήταν ο κατάλληλος. Όταν το έκανα, έγινα πιο σίγουρος για τον Μίκαελ. Είχα σκοπό να μιλήσω για αυτόν στην παρουσίασή του. Δεν είναι ένα όνομα που... αστράφτει αλλά είναι ένας προπονητής που έχει την γερμανική πειθαρχία και κουλτούρα, έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες στην Μπουντεσλίγκα. Εχει οργανώσει τις εθνικές ομάδες της Γερμανίας. Έδωσε διπλώματα σε προπονητές, όπως ο Τούχελ στην Παρί. Έχει συνεργαστεί στην Νυερεμβέργη με τον Χέρμαν, ο οποίος είναι ο καλύτερος προπονητής στην καριέρα μου. Αποκόμισε πολύ θετικά πράγματα και ένας λόγος που εξελίχθηκε ήταν αυτός.

Ένας προπονητής που έχει δουλέψει στο μεγαλύτερο επίπεδο, για μένα έχει όλα τα φόντα να δουλέψει στην Ελλάδα. Όταν καθίσαμε στο τραπέζι για το θέμα του προπονητή, ξέραμε ότι το ρόστερ αποτελείται επί το πλείστον από ξένους. Θέλαμε να φέρουμε ξένο. Πρώτα λόγω επικοινωνίας. Πιστεύω στους Έλληνες προπονητές. Αλλά έχουμε πολλούς ξένους. Έχουν μάθει με έναν διαφορετικό τρόπο. Ο Μίκαελ γνωρίζει και τέσσερις γλώσσες. Μία εξ αυτών τα ισπανικά».

Για τον καλοκαιρινό σχεδιασμό: «Έγιναν τρανταχτά λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και το σταματώ εδώ. Τα περισσότερα λάθη και θετικά έχουν να κάνουν με παίκτες που ήρθαν και ενδεχομένως θα έπρεπε να έρθουν. Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό να πω τι έγινε. Στόχος μου είναι να δουλέψω με το υπάρχον υλικό. Να φτάσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Φυσικά από κάποιους δεν είμαι ευχαριστημένος και θα αποφασίσουμε ανάλογα με αυτό που μας παρουσιάζουν καθημερινά. Από τα λάθη και τις επιλογές μου θα κριθώ στο μέλλον. Αλλά δεν θα κατηγορήσω ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα. Πάνω από όλα είμαστε επαγγελματίες».

Για το πλάνο που έχει στο μυαλό του για τον Άρη: «Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θέλω να φέρω είναι ένα πρωτόκολλο οργάνωσης και λειτουργίας της ομάδας. Ο Άρης είναι μία μεγάλη ομάδα που δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να αλλάζει φιλοσοφία και στόχους. Πρέπει να αποκτήσει το δικό του στυλ. Πρέπει να αποκτηθούν στελέχη για το αγωνιστικό τμήμα, που μαζί με μένα να αποτελούμε την καρδιά της ομάδας. Δεν μπορεί να έρχεται ένας προπονητής με τον σχεδιασμό του και όταν φεύγει να πορευόμαστε με αυτά. Ο Άρης πρέπει να επιβάλλει την δική του φιλοσοφία σε κάθε προπονητή. Ο τρόπος που πρέπει να πορευτούμε θα είναι απόλυτα συγκεκριμένος, για να αναδεικνύουμε προπονητές και ποδοσφαιριστές. Όλοι οι παίκτες πρέπει να αναδεικνύονται εδώ. Να έχουν κίνητρο και να ξέρει ότι όταν έρθει εδώ το πρώτο του μέλημα θα είναι να δείξει μία νοοτροπία. Όχι μόνο και μόνο για να συνεχίσει την καριέρα του με ένα καλό συμβόλαιο.

Δεν πρέπει ένα-δύο άτομα να είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό. Θέλω μία ομάδα ανθρώπων που θα παίρνουν όλοι μαζί αποφάσεις είτε για παίκτες είτε για προπονητές. Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχω αλλά επειδή έχω και πλάνο είναι σίγουρος για τον εαυτό μου. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν επίσης δύο λύσεις συμβολαίων. Μετά από πολλά χρόνια έγιναν αποχωρήσεις με θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές.

Κάτι που μου έκανε εντύπωση όταν μιλούσα με προπονητές, είναι ότι κανένας δεν ερχόταν με κάτω από τέσσερα άτομα. Για μένα, το να αντικαταστήσουμε όλους τους ανθρώπους της ομάδας που ξέρουν τους παίκτες, θα ήταν λάθος. Θα έπρεπε οι νέοι να μάθουν την ομάδα. Είναι λάθος τελείως. Όποια ομάδα το κάνει δεν έχει την οργάνωση που πρέπει. Στο μέλλον για να αποφύγεις τα χοντρά λάθη θα πρέπει να έχεις ένα δικό σου επιτελείο για να ενημερώνει κάθε νέο προπονητή. Το πρώτο χρονικό διάστημα ο Μίκαελ θα έρθει μόνος του. Έχει βοηθό και γυμναστή. Θα έρθει και θα κρίνει εάν πρέπει να φέρει έναν βοηθό. Υπάρχει ο Τόλης που τα πήγε περίφημα. Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα παιδιά της ομάδας.

Όσον αφορά την φιλοσοφία μας, τα 3/4 είναι λάτιν. Έχουν μία κουλτούρα να χτίζουν ποδόσφαιρο και παραγωγικότητα. Η ομάδα έχει τρομερά επιθετικό στυλ. Είναι ένα ποδόσφαιρο που ταιριάζει στην ομάδα του Άρη. Ο εκάστοτε προπονητής είναι σημαντικό να γνωρίζει που έρχεται και ότι αυτό είναι το στυλ του παιχνιδιού μας. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να παίξουμε κάτι άλλο με το υλικό που έχουμε. Αυτό το ποδόσφαιρο κατοχής και παραγωγικότητας, είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο».