Ολυμπιακός και ανατροπές: Η διαφορά με πέρυσι

Όσες φορές ο Ολυμπιακός δέχεται πρώτος γκολ βρίσκει τις απαντήσεις. Το έκανε με Κράσνονταρ και Τότεναμ στην Ευρώπη, το επανέλαβε με Άρη. Οι συγκρίσεις με πέρυσι δείχνουν τη διαφορά.

Ολυμπιακός και ανατροπές: Η διαφορά με πέρυσι

Κάτι που γίνεται για τρίτη φορά μέσα στην ίδια σεζόν παύει να είναι σύμπτωση! Κι ο Ολυμπιακός στην Θεσσαλονίκη κατάφερε να βρει τον τρόπο και να αντιδράσει όταν ο Άρης άνοιξε το σκορ, πετυχαίνοντας δύο γκολ, κάνοντας την ανατροπή και φεύγοντας με το πολύτιμο τρίποντο.

Οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις ήταν στην Ευρώπη. Στον επαναληπτικό των πλέι οφ με την Κράσνονταρ στην Ρωσία, όταν οι Πειραιώτες δέχτηκαν το πρώτο γκολ νωρίς από τον Ούτκιν. Σε εκείνο το παιχνίδι η απάντηση είχε έρθει αμέσως με το γκολ του Ελ Αραμπί από την ενέργεια του Ποντένσε, ενώ στη συνέχεια ο Μαροκινός στράικερ πέτυχε και δεύτερο γκολ, με τον Ολυμπιακό να κάνει την ανατροπή

Ολυμπιακός για Ελ Αραμπί: «Το ένστικτο του λιονταριού!»

Στην πρεμιέρα του ομίλου με την Τότεναμ, οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν κάτι ακόμη πιο δύσκολο. Επέστρεψαν στο ματς και πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας παρά το γεγονός ότι η αγγλική ομάδα είχε αποκτήσει προβάδισμα δύο τερμάτων, από το πέναλτι του Κέιν και το σουτ του Λούκας. Πάλι ο Ποντένσε είχε δράσει, μειώνοντας το σκορ λίγο πριν από το τέλος του πρώτου μέρους, ενώ στη συνέχεια ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με το πέναλτι του Βαλμπουενά και είχε την υπεροχή και τις ευκαιρίες ώστε να πετύχει και σε εκείνο το παιχνίδι την πλήρη ανατροπή.

Στον αγώνα με τον Άρη, το γκολ από τον Ντιγκινί μόλις στο 7’ έβαλε δύσκολα στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Ολυμπιακός για να φτάσει στην ανατροπή, πριν από το τέλος του πρώτου μέρους μάλιστα, ήταν ξεκάθαρα… ποδοσφαιρικός. Χωρίς κινήσεις πανικού, με μεθοδικότητα και με σωστή αγωνιστική συμπεριφορά. Κάτι που είχε συμβεί και στην αναμέτρηση με την Τότεναμ, αλλά και στο παιχνίδι της Ρωσίας. Αν και εκεί η ισοφάριση είχε έρθει άμεσα και είχε κόψει κάθε ελπίδα που είχε δημιουργηθεί στην Κράσνονταρ για να διεκδικήσει μια πρόκριση με 0-4 σε βάρος της στο πρώτο ματς.

Αυτό το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό και την προσπάθειά του να διακριθεί στις διοργανώσεις που συμμετέχει και να πετύχει τους στόχους τους. Παρότι, ταυτόχρονα, συνεχίζει να κρατάει τα περισσότερα παιχνίδια του σε συνθήκες σασπένς, διότι και στο Χαριλάου δεν μπόρεσε να πετύχει το τρίτο γκολ για να «καθαρίσει» το ματς, αφήνοντας τον Άρη να διεκδικεί μέχρι το τέλος το αποτέλεσμα. Το ίδιο είχε συμβεί στο πρωτάθλημα με τον Αστέρα Τρίπολης και με την Λάρισα, με τον Ολυμπιακό να μην το πληρώνει. Αλλά με τον Παναθηναϊκό το πλήρωσε. Ενώ και στην Ευρώπη είχε πάλι την ίδια λάθος συμπεριφορά όταν προηγήθηκε με την Μπασάκ στην Τουρκία, καθώς οι Τούρκοι παρότι είχαν δέκα παίκτες πίεσαν ως το τέλος για την ισοφάριση και χρειάστηκε να πιάσει πέναλτι ο Σα. Ενώ στο Βελιγράδι το προβάδισμα από το γκολ του Σεμέδο όχι απλώς ισοφαρίστηκε, αλλά ανατράπηκε με τα δύο γκολ των Σέρβων στο φινάλε. Στη μοναδική μέχρι τώρα φετινή ήττα. Στους αγώνες που μπόρεσε να πετύχει ένα δεύτερο γκολ και να διευρύνει το προβάδισμά του, είτε έφτασε σε πολύ άνετες νίκες (4-0 με Πλζεν και Κράσνονταρ, 5-0 με Βόλο) είτε πήρε χωρίς κόπο και… αγωνίες τη νίκη(2-0 με Μπασάκ στο Φάληρο και Λαμία).

Άρης - Ολυμπιακός 1-2: Τα highlights του αγώνα

Σα να λέμε, δηλαδή, ότι ο Ολυμπιακός όταν δέχεται πρώτος γκολ γίνεται «πληγωμένο θηρίο» που βρίσκει τις απαντήσεις και πετυχαίνει το σκοπό του, ενώ όταν ανοίγει εκείνος το σκορ, συνήθως επαναπαύεται. Παραμένει, όμως, πολύ σημαντικό ότι φέτος οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς δεν επηρεάζονται από το σοκ ενός πρώτου γκολ από τον αντίπαλο. Διότι στην περσινή περίοδο δεν είχε συμβεί το ίδιο. Στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός δεν είχε καταφέρει να αντιδράσει όταν δέχτηκε γκολ στην Ισπανία από την Μπέτις για τον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και στην Ουκρανία από την Ντιναμό Κιέβου για τη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης. Ήταν σημαντικό ότι μετά την ισοφάριση από την Μπέρνλι και (κυρίως) από την Μίλαν, είχε αμέσως τη δύναμη να αντιδράσει και να πάει τα ματς στο 3-1 παίρνοντας προκρίσεις, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Στο περσινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός δέχτηκε πρώτος γκολ από τον ΟΦΗ και έχασε 1-0 στην Κρήτη, από τον ΠΑΟΚ και ηττήθηκε 1-0 στο «Καραϊσκάκης» και 3-1 στην Τούμπα, από την Λαμία και έμεινε εκτός Κυπέλλου με την ήττα-σοκ στην έδρα του. Είχε ισοφαρίσει τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο με το γκολ του Σισέ στις καθυστερήσεις και είχε κάνει σε όλη τη σεζόν τρεις ανατροπές, όσες δηλαδή έχει πετύχει ήδη μέχρι τώρα (αν υπολογίσουμε ως τέτοια και τον αγώνα με την Τότεναμ, όπου το 2-2 από 0-2 μοιάζει δυσκολότερο από ανατροπή)! Πέρυσι είχε «γυρίσει» και τα δύο ματς με τον Ατρόμητο που τόσο στο Περιστέρι όσο και στο «Καραϊσκάκης» είχε προηγηθεί με τον Κουλούρη, αλλά ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 2-1. Αλλά και στο εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ, στο οποίο το 0-1 του πρώτου μέρους κατέληξε στο θριαμβευτικό 4-1.