Ο Αβραάμ, το ροτέισον και η «όχι καλή φάση» του Μαρτίνς

Πώς το είπε ο Πέδρο Μαρτίνς στη συνέντευξη Τύπου; «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε  καλή φάση». Για να το λέει, κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Ο Αβραάμ, το ροτέισον και η «όχι καλή φάση» του Μαρτίνς

Και για να το λέει μετά από το διπλό στο «Κλ. Βικελίδης», μία έδρα που πολύ δύσκολα θα περάσουν νικηφόρα ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, πάει να πει ότι όλα αυτά που ανέφερε τις προηγούμενες μέρες το «ΦΩΣ» και το «fosonline.gr» για τη νίκη και με… μισό μηδέν, έτσι ώστε να πάει ήρεμη η ομάδα στη διακοπή, αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αληθινά.

Προφανώς και δεν κινδύνευε κανένας Μαρτίνς αν ο Ολυμπιακός έφερνε «Χ» στην Θεσσαλονίκη. Από την άλλη όμως, θα ήταν ένα 15νθήμερο με μπόλικη συζήτηση στον Ρέντη, με πολλά βίντεο για ανάλυση λαθών και με μία ζόρικη καθημερινότητα για τους ποδοσφαιριστές.

Το παιχνίδι με τον Άρη ήρθε σε κακό τάιμινγκ για τον Ολυμπιακό. Ήρθε αμέσως μετά την ήττα του Άρη από την ΑΕΛ με ανατροπή (2-3 από 2-0) και αυτομάτως οι Θεσσαλονικείς είχαν ένα έξτρα κίνητρο έτσι ώστε να επέστρεφαν στα θετικά αποτελέσματα. Ήρθε επίσης και μετά την σκληρή κριτική στον Μαρτίνς για τις αποφάσεις του, τα ρίσκα που πήρε και τα λάθη που έκανε στο Βελιγράδι.

Υπήρχε λοιπόν το «πρέπει» πάνω από τα κεφάλια των παικτών και του Μαρτίνς. Το «πρέπει» έγινε εντονότερο, αφού οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν ότι ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα από μία δύσκολη έδρα όπως είναι αυτή της Τρίπολης. Και κυρίως αυτό το «πρέπει» ήρθε σε μία χρονική στιγμή που ο Ολυμπιακός αναζητούσε την ηρεμία του. Ένα ματς απέναντι στον Άρη στο καυτό Χαριλάου λοιπόν, σε έναν Άρη που έψαχνε επίσης τη δική του ηρεμία, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τους «ερυθρόλευκους». Παρόλα αυτά, ανταποκρίθηκε μια χαρά, έστω κι αν για ακόμη μία φορά δεν «τέλειωσε» το ματς νωρίτερα…

Ο Μαρτίνς από την πλευρά του είχε μιλήσει πολλές ώρες στον Ρέντη για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Προσπαθούσε να τους δώσει να καταλάβουν ότι αν δεν έριχναν και καμιά κλοτσιά παραπάνω, δεν θα έφευγαν νικητές από την Θεσσαλονίκη. Το έκαναν!

ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ… ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

Ας σταθούμε ωστόσο στην επιλογή του Αβραάμ, για να καταλάβετε για ποιο λόγο τα αποτελέσματα ανεβοκατεβάζουν… κυβερνήσεις.

Η απόφαση του Πορτογάλου να ρίξει στη μάχη τον 35χρονο μπακ προκάλεσε ερωτηματικά. Την Παρασκευή έλεγε δημοσίως ότι θα στηρίξει τον Μεριά. Τελικά, δύο μέρες μετά επέλεξε τον Αβραάμ των… 24 λεπτών εώς εκείνη τη στιγμή! Είχε αγωνιστεί μόλις 22 λεπτά στο ματς με την Πλζεν στην Τσεχία όπου τραυματίστηκε και άλλα 2 λεπτά πριν από μία εβδομάδα με την Λαμία. Περίμενε κανείς ότι ο Παπαδόπουλος θα «εξαφάνιζε» τον Ιντέγε που έκανε πάρτι στην Τούμπα πριν από δύο εβδομάδες;

Όπως και να ‘χει όμως, σε ένα τέτοιο ματς το να βάζεις έναν παίκτη που δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό απέναντι σε μία ποιοτική μεσοεπιθετική γραμμή, εμπεριέχει αρκετή δόση ρίσκου. Εκ του αποτελέσματος όμως δικαιώθηκε ο Μαρτίνς! Αυτή είναι η μοίρα των προπονητών. Το ροτέισον δικαιώνει τον προπονητή ανάλογα με τα αποτελέσματα. Στον Ολυμπιακό ξεχνιούνται οι καλές εμφανίσεις, αν δεν έρχεται το αποτέλεσμα…

Να σας θυμίσουμε ότι δημιουργήθηκε ολόκληρο ζήτημα πριν από μερικές μέρες στο Βελιγράδι για το ροτέισον. Παρότι όταν ο Ολυμπιακός ήταν 11 εναντίον 11 με τον Ερυθρό Αστέρα, όχι μόνο δεν απειλήθηκε αλλά βρέθηκε και μπροστά στο σκορ. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν πάλι υπήρχε δικαίωση για την απόφαση του Πορτογάλου να μην ξεκινήσει τους Ομάρ, Βαλμπουενά, Γκιγιέρμε και Ποντένσε.

Όταν έμεινε όμως ο Ολυμπιακός με 10 και ακολούθησε η κατάρρευση, τότε ο κόσμος ξέχασε σε χρόνο – ρεκόρ ότι ο Αστέρας ήταν άφαντος στο πρώτο ημίχρονο. Αναπόφευκτα τον πήρε η… μπάλα τον Μαρτίνς και για τις αρχικές επιλογές του, λες και οι Σέρβοι έπαιζαν σαν τη γάτα με το ποντίκι τους «ερυθρόλευκους» στο πρώτο ημίχρονο. Ξεχάστηκε αμέσως ότι δεν εμφανίστηκε ο Ερυθρός Αστέρας στο «Μαρακανά» στα πρώτα 45 λεπτά.

Επειδή όμως η επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως, ας ξανασταθούμε στα όσα συνέβησαν στο γ’ ημίχρονο του «Κλ. Βικελίδης». Όταν ο προπονητής παραδέχεται ότι η ομάδα του δεν βρίσκεται «σε καλή φάση», όπως είπε χαρακτηριστικά, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που δεν κυνηγάει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά αναζητά τη βελτίωση.

Ακόμα και για το «θεαθήναι» να το λέει, το σημαντικό είναι ότι είναι πλέον το σωστό τάιμινγκ για να κρατήσει τους παίκτες του στην «τσίτα». Το πρόγραμμα που ακολουθεί μετά τη διακοπή του Οκτωβρίου είναι πολύ πιο ζόρικο από αυτό που συνάντησε έως τώρα. Ένα πρόγραμμα με ντέρμπι και τη διπλή πρόκληση με την Μπάγερν Μονάχου…