ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Οι χτυπητές αδυναμίες στο ντέρμπι και το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο

Η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ ήρθαν ισόπαλοι σε ένα γεμάτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με 2-2, δείχνοντας ωστόσο πολλές αδυναμίες με το φαβορί για το τίτλο να είναι ξεκάθαρο πλέον.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Οι χτυπητές αδυναμίες στο ντέρμπι και το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ προσέφεραν πολύ ωραίο θέαμα στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ και το 2-2 σε γενικές γραμμές δεν αδικεί κανέναν. Τα 4 γκολ που μπήκαν βέβαια έδειξαν τις χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα αλλά και στην επίθεσή τους.

Πως παρουσιάστηκε η ΑΕΚ:

Με το γνώστο τους πάθος έπαιξαν οι «κιτρινόμαυροι», κάτι που τους έχει εμπνεύσει ο Νίκος Κωστένογλου. Βέβαια το πρώτο ντέρμπι για την «Ένωση» φέτος έδειξε τα πολλά προβλήματα της.

Το βασικότερο όλων είναι η φυσική κατάσταση των παικτών που θέλει δουλειά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα δυο γκολ του ΠΑΟΚ. Με πενηντάρες μπαλιές ο Λημνιός ήταν πολύ πιο δυνατός στα σπριντ από τον Λόπεζ ενώ ο Σβιντέρσκι ανενόχλητος σχεδόν, σκόραρε και τις δυο φορές στην «καρδιά» της άμυνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης φυσικής κατάστασης της ομάδας του Κωστένογλου, ότι στο πρώτο μέρος σε μια αντεπίθεση ο «δικέφαλος του Βορρά» έβγαλε 5 παίκτες στην αντίπαλη περιοχή ενώ στην άμυνα των «κιτρινόμαυρων» είχαν γυρίσει μόλις δύο, με τον Έλντερ Λοπέζ ευτύχως να ανακόπτει τελευταία στιγμή μια επικίνδυνη φάση για την ομάδα του (γενικά πάντως δε βοήθησε).

Από 'κει και πέρα δεν υπάρχει βάθος στον πάγκο. Καλός ο Γιακουμάκης, και με πλάτη ακόμα καλύτερος. Δε σκοράρει όμως. Έχασε σημαντική ευκαιρία με κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ σχεδόν εξ' επαφής, και τον Ζιβκοβιτς να αποκρούει. Ο Κρίστισιτς έκοψε σημαντικές μπαλιές στο χώρο του κέντρου, ο Μάρκο Λιβάγια ήταν για άλλη μια φορά κορυφαίος, ο Μάνταλος προσπάθησε όπως επίσης και ο Ντέλετιτς που μπήκε ως αλλαγή, αλλά κανέναν δεν φοβίζει αυτή η «Ένωση» από την οποία λείπει ένας σέντερ φορ περιοχής, με τον Ολιβέιρα να είναι ακόμα στα «πιτς» και τον Γιακουμάκη να είναι συμπληρωματικός καθαρά. Στα στόπερ μόνο Βράνιες, Τσιγκρίνσκι (επιρρεπής σε τραυματισμούς) και λίγο Οικονόμου. Στα χαφ «τραβούν κουπί τρεις με το ζόρι», οι Ζεράλδες Βέρντε δεν έχουν δείξει ακόμα κάτι ιδιαίτερο (για αυτό και έμειναν εκτός) και γενικά λίγα πράγματα. Το παθός δεν... φτάνει από μόνο του.

Πως παρουσιάστηκε ο ΠΑΟΚ:

Δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό ΠΑΟΚ είναι σίγουρο. Λείπουν πολύ οι Κάνιας, Σάκχοφ, Βιερίνια. Ο Φερέιρα που είναι καλός προπονητής κατάλαβε την έλλειψη αντοχών της «Ένωσης» στο μεταξύ τους ντέρμπι.

Έπαιξε με αντεπιθέσεις, αιφνιδίασε με τον Λημνίο να κάνει φοβερό παιχνίδι από τα αριστερά και τον Λόπεζ να είναι δυο ταχύτητες πίσω. Είχε θέμα στα στημένα η ομάδα της Θεσσαλονίκης από 'κει και πέρα.

Τέτοια προβλήματα δεν υπήρχαν πέρσι. Δέχτηκε γκολ με έξυπνη εκτέλεση του Λιβάγια και τον Τσιγκρίνσκι αφύλαχτο να σκοράρει ενώ ο Ζίβκοβιτς αποσόβησε τα χειρότερα στην κεφαλιά του Γιακουμάκη.

Δεν υπάρχει εντωμεταξύ η ομοιογένεια που υπήρξε τα δυο προηγούμενα χρόνια. Στο κέντρο ο Μαουρίσιο τώρα γύρισε, ο Βιερίνια έχει μπακ απ τον Γιαννούλη που ναι μεν είναι πολύ ελπιδοφόρος αλλά ο Πορτογάλος ήταν ο «ιθύνων νους» της ομάδας της Θεσσαλονίκης και προσέφερε και στημένα. Γενικά ο «δικέφαλος του Βορρά» ακόμα και στον πάγκο του δεν έχει το βάθος που είχε. Δεν τρομάζει σίγουρα κι αυτό θα φανεί στην πορεία. Έχασε βαθμούς και από τον Άρη που στήθηκε έξυπνα στο γήπεδο στο ματς της προγούμενης αγωνιστικής. Πέρσι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έπαιρνε τα παιχνίδια, φέτος ξεκάθαρα όχι.

Όλα αυτά δείχνουν ένα ακλώνητο φαβορί για τους εγχώριους τίτλους λοιπόν. Τον Ολυμπιακό:

Με δυο ενδεκάδες ισάξιες σχεδόν η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Με δυο σέντερ φορ κανόνια (Γκερέρο, Ελ Αραμπί). Με τον Βαλμπουενά να δείχνει ότι ήρθε να κάνει πορεία πρωταθλητισμού στους «ερυθρόλευκους». Με «βράχο» στην άμυνα τον Σεμέδο.

Από την ΑΕΚ ο Λιβάγια, με τις έμπνευσεις του Μάνταλου, δεν δείχνουν ικανοί να κάνουν πορεία ανάλογη με αυτή της ομάδας του Πειραιά. Ο Πόνσε και ο Αραούχο δεν υπάρχουν...

Από την άλλη μεριά ο ΠΑΟΚ που λογίζεται ως ο βασικός συνδιεκδικητής του τίτλου δεν έχει Πρίγιοβιτς, Βιερίνια, Κουλούρη,Σάκχοφ,Κάνιας και πάνω απ' όλα τύχη. Ναι τύχη που ειδικά στο περσινό παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον βοήθησε σημαντικά για να φύγει με το διπλό.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα. Καμιά ομάδα σήμερα δεν έδειξε ικανή να απειλήσει τον Ολυμπιακό. Προσέξτε όμως, μιλάμε για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης και όχι του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό. Είναι στο χέρι της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς να κατακτήσει όλους τους τίτλους εντός συνόρων, ξεκάθαρα. Το θέμα είναι να συνεχίσει να παίρνει τους βαθμούς στα εύκολα παιχνίδια και να δείξει το «μέταλλο του Πρωταθλητή» στα ντέρμπι. Όλα θα πάρουν το δρόμο τους μετά...

ΥΓ: Πολύ σημαντικό το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Με νίκη ο Ολυμπιακός «καβαλάει» την τρίτη θέση του ομίλου του στο Champions League και αν φορέσει το καλό του πρόσωπο στην Ευρώπη όπως μας έχει συνηθίσει φέτος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα...