Ο Γκιγιέρμε «γιορτάζει» και συνεχίζει!

Μετά ένα χρόνο παρουσίας του στην βασική εντεκάδα του Ολυμπιακού, ο Γκιγιέρμε έγινε αναντικατάστατος.

Ο Γκιγιέρμε «γιορτάζει» και συνεχίζει!

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο Γκιγιέρμε έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς του Ολυμπιακού και έγινε αναντικατάστατος. Η μεγάλη προσφορά του Βραζιλιάνου, οι 44 αγώνες του σε μια χρονιά, η φετινή μόνιμη παρουσία του στην 11άδα, οι φιλοδοξίες του σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής ώστε να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και είχαν υπάρξει αρκετές απορίες γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς δεν τον έβαλε από το ξεκίνημα της περασμένης σεζόν. Ο Πορτογάλος προπονητής ήθελε να έχει τον Γκιγιέρμε 100% έτοιμο από πλευράς φυσικής κατάστασης, αλλά και να τον εντάξει με τον καλύτερο τρόπο στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Διότι ο Μαρτίνς ήξερε από την πρώτη στιγμή της απόκτησης του Βραζιλιάνου μέσου ότι θα γίνει η «κολόνα» της ομάδας στη μεσαία γραμμή και ο πιο «κομβικός», ίσως, ποδοσφαιριστής για τη μοντέρνα αγωνιστική λειτουργία της.

Κι από τη στιγμή που τον έβαλε στην ενδεκάδα, δεν τον έχει βγάλει «ποτέ»! Ουσιαστικά μόνο σε περιπτώσεις που ήθελε να του δώσει κάποιες «ανάσες» ή να τον προφυλάξει ενόψει κάποιου σημαντικού αγώνα που ακολουθούσε. Όλα αυτά, όμως, συνέβησαν πολύ σπάνια. Και οι περισσότεροι από τους αγώνες που δεν χρησιμοποιήθηκε ο 28χρονος άσος ήταν εκείνοι στις αρχές της προηγούμενης περιόδου, όταν ακόμη δεν είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται. Ενώ από τη στιγμή που άρχισε να παίζει για τον Ολυμπιακό, έλειψε μόνο μία φορά λόγω καρτών και άλλες τέσσερις που έμεινε στον πάγκο.

Γιατί όλη αυτή η αναφορά και το αφιέρωμα που ακολουθεί στον Γκιγιέρμε; Μα επειδή ο πολύτιμος χαφ του Ολυμπιακού συμπληρώνει σήμερα ακριβώς έναν χρόνο από το πρώτο του επίσημο ματς με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ήταν 27 Σεπτέμβρη του 2018, όταν ο Γκιγιέρμε αγωνίστηκε για 90 λεπτά στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό (1-0) για το Κύπελλο.

Ένας χρόνος μέσα στον οποίο ο Βραζιλιάνος έγινε από τους πιο αγαπημένους παίκτες της εξέδρας, αναντικατάστατος από τον προπονητή του και πολύ σημαντικός για τις επιτυχίες της ομάδας. Πέρυσι στην Ευρώπη με τη πρόκριση επί της Μίλαν στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και φέτος, στις διαδοχικές προκρίσεις της ομάδας μέχρι να φτάσει στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στη διοργάνωση που για πρώτη φορά στην καριέρα του παίρνει μέρος, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία, αλλά δεν κρύβει ότι μεγάλος στόχος του είναι να βοηθήσει περισσότερο αυτή τη φορά την ομάδα του για να φτάσει στην κατάκτηση του ελληνικού τίτλου.

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει στον Γκιγιέρμε τις ευκαιρίες διάκρισης που δεν είχε όταν έπαιζε σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα, αλλά με ομάδες που δεν ήταν ανταγωνιστικές για τέτοιου είδους επιτυχίες.

Με την Ουντινέζε ή την Λα Κορούνια, ο Γκιγιέρμε έκανε επίσης σπουδαίες εμφανίσεις και δεν έβγαινε από την ενδεκάδα, αντιμετώπισε με αποτελεσματικότητα μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο (και όχι μόνο τον Μέσι ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο!), αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί τη δυνατότητα να παίξει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση ή να πανηγυρίσει έναν εγχώριο τίτλο. Ο ίδιος ο παίκτης «ανταποδίδει» εδώ και ένα χρόνο με τον ιδανικότερο τρόπο όσα του προσφέρει το ελληνικό κλαμπ.

Οι 44 αγώνες, το άσχημο ξεκίνημα

Από εκείνο το ματς με τον Λεβαδειακό ο Γκιγιέρμε άρχισε να παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Αγωνίστηκε ως αλλαγή λίγες μέρες αργότερα στο χαμένο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, έπαιξε ολόκληρο το ματς στις 4 Οκτώβρη με την Μίλαν στην Ιταλία (1-3), αλλά και στο ισόπαλο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 7 του ίδιου μήνα.

Παρά το γεγονός ότι η είσοδός του στο βασικό σχήμα δεν είχε συνοδευτεί με θετικά αποτελέσματα, με δεδομένο ότι ήταν παρών και στις 21 Οκτωβρίου στην Κρήτη, στην ήττα από τον ΟΦΗ με 1-0, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν άλλαξε άποψη και δεν σταμάτησε να στηρίζεται στο άψογο από εκεί και πέρα ανασταλτικό και οργανωτικό παιχνίδι του Βραζιλιάνου άσου.

Στην πρώτη του περίοδο με τον Ολυμπιακό, ο Γκιγιέρμε αγωνίστηκε συνολικά σε 32 αγώνες, όλους βασικός εκτός από το 0-1 από τον ΠΑΟΚ. Η επιθετική συνεισφορά του ήταν περισσότερο σημαντική από κάθε άλλη φορά, στο γκολ που σημείωσε επί της Μίλαν, με το εκπληκτικό σουτ που κόντραρε (και χρεώθηκε ως αυτογκόλ) στον Ζαπάτα.

Στο φινάλε της περασμένης σεζόν είχε διαδοχικά ματς στα οποία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το πρωτάθλημα. Με τον Ατρόμητο, με τον Παναιτωλικό, αλλά και στο 4-0 επί της Ξάνθης. Σε αυτό το τελευταίο ματς είχε πετύχει δύο γκολ και είχε δώσει και ασίστ, στην πιο παραγωγική επιθετικά βραδιά της «ερυθρόλευκης» καριέρας του.

Το φετινό σερί

Το ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν ήταν, ασφαλώς, διαφορετικό για τον Βραζιλιάνο και την παρουσία του στην ενδεκάδα, σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο Γκιγιέρμε έχει παίξει από την αρχή μέχρι το τέλος στα εννιά από τα έντεκα φετινά ματς του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ στις δύο περιπτώσεις που αντικαταστάθηκε, αυτό έγινε στα τελευταία λεπτά.

Με την Μπασάκ στο Φάληρο στο 89’ επειδή είχε κάποιες ενοχλήσεις και στο 84΄στον αγώνα με τον Βόλο για να προφυλαχτεί επειδή ακολουθούσε η πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Τότεναμ.

Το πιθανότερο είναι ότι στο αυριανό ματς με την Λαμία, ο Μαρτίνς θα κρατήσει τον ασταμάτητο Μαρτίνς εκτός αρχικού σχήματος, καθώς είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι τον κρισιμότατο ευρωπαϊκό αγώνα στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Θα είναι μία από τις ελάχιστες φορές που ο Γκιγιέρμε δεν θα ξεκινήσει, αν και θα πρέπει να περιμένουμε για τις οριστικές αποφάσεις του προπονητή του.

Ο Βραζιλιάνος σε αυτόν τον ένα χρόνο που συμπληρώνει σε δράση με τη φανέλα του Ολυμπιακού έχει κάνει πολύ σπουδαία παιχνίδια, ήταν αρκετές φορές άτυχος καθώς προσπάθειές του βρήκαν τα δοκάρια στις αντίπαλες εστίες, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματά του είναι και ο τρόπος που σουτάρει από μακρινή απόσταση όταν του δίνεται η δυνατότητα.

Φέτος έχει δείξει εξαιρετική «χημεία» στις στατικές φάσεις με τον Βαλμπουενά, καθώς από τις εκτελέσεις κόρνερ του Γάλλου βγαίνει πανέξυπνα στο πρώτο δοκάρι και έχει βάλει κρίσιμα γκολ εναντίον της Πλζεν για το Τσάμπιονς Λιγκ και του Βόλου για το πρωτάθλημα.

Και στα δύο παιχνίδια αυτά τα γκολ έδωσαν το προβάδισμα στον Ολυμπιακό και ειδικά στο 4-0 επί της Πλζεν, αυτό το τέρμα έβγαλε την ομάδα από τη δύσκολη θέση, στο ξεκίνημα της επανάληψης. Και το τρίτο φετινό τέρμα του Γκιγιέρμε μπήκε με κεφαλιά, πάλι στο ματς με τους Τσέχους, αλλά αυτή τη φορά το κόρνερ του είχε κάνει ο Μασούρας.

Συνολικά σε αυτά τα 44 παιχνίδια του εδώ και ακριβώς ένα χρόνο με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Γκιγιέρμε έχει σκοράρει επτά φορές και έχει δώσει δύο ασίστ. Με την προσφορά του να είναι πολύ σημαντική και να έχει εκτιμηθεί από το κλαμπ και τον κόσμο σε τρεξίματα, κυκλοφορία μπάλας, ρύθμιση όλου του παιχνιδιού της ομάδας, εξαιρετικές συνεργασίες με όλους τους συμπαίκτες του, αγωνιστικό «δέσιμο» με τον Μπουχαλάκη και τον Καμαρά με τους οποίους συνήθως φτιάχνει το «δίδυμο» των κεντρικών μέσων…

Μια χρονιά γεμάτη δράση και ποιότητα από ένα παίκτη που έχει κερδίσει και έχει αγαπήσει τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Είναι ευτυχισμένος στην ομάδα και στην Ελλάδα και έχει βάλει ως μεγάλο φετινό στόχο να απολαύσει τις συμμετοχές του στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και να κάνει ό,τι περνάει από εκείνον ώστε να βοηθήσει το σύλλογό του να πάρει το πρωτάθλημα.

Για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στους τίτλους έπειτα από διετία και για να σηκώσει ο ίδιος ο Γκιγιέρμε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Ένας χρόνος ακριβώς και… συνεχίζει.