Θα πάει για πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ φέτος ή μήπως η ιστορία θα επαναληφθεί

Δύο φορές τα τελευταία 35 χρόνια πήραν τον τίτλο ομάδες μη μαθημένες στον πρωταθλητισμό, και την αμέσως επόμενη χρονιά και οι δύο κατέρρευσαν! Ο ΠΑΟΚ το 1985 και η Λάρισα το 1988. Θα επαναληφθεί η ιστορία φέτος για τον ΠΑΟΚ που το πήρε πέρσι;

Θα πάει για πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ φέτος ή μήπως η ιστορία θα επαναληφθεί

Χθες έγραψα 8 επιχειρήματα με στοιχεία για το αγωνιστικό πρόβλημα που έχει ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα, μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με την περσινή σεζόν. Τώρα θα γράψω άλλα πράγματα που δεν τα βλέπω ως «οιωνό», τα βλέπω λογικά και έχουν εξήγηση.

Τα τελευταία 35 χρόνια δύο ομάδες με ελάχιστους τίτλους έκαναν την έκπληξη και πήραν το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ και η Λάρισα, και το φοβερό είναι ότι και οι δύο αυτές ομάδες την επόμενη χρονιά του πρωταθλήματος που πήρανε, κατέρρευσαν!

Ο ΠΑΟΚ το είχε πάρει το 1985 και η Λάρισα το 1988. Από τότε, μόνο πέρσι το ξαναπήρε ομάδα με ελάχιστους τίτλους, ο ΠΑΟΚ.

Προσέξτε τα στοιχεία γιατί είναι εκπληκτικά -και ίσως προφητικά, αφού η ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται. Και ο ΠΑΟΚ και η Λάρισα που ήταν ως σύλλογοι αμάθητοι από κατακτήσεις πρωταθλημάτων (ο ΠΑΟΚ είχε πάρει μόνο 1 πρωτάθλημα το 1976, η Λάρισα δεν είχε πάρει κανένα), όταν κατέκτησαν τον τίτλο το 1985 και το 1988, την επόμενη χρονιά του άθλου τους, κατέρρευσαν!

Λογική εξήγηση υπάρχει: Όταν ένας σύλλογος δεν είναι μαθημένος στον πρωταθλητισμό, όπως είναι ο Ολυμπιακός για παράδειγμα, όλοι στο σύλλογο τρελαίνονται. Ο κόσμος τρελαίνεται, οι διοικήσεις ξιπάζονται και αισθάνονται θεοί, οι παίκτες ξεφουσκώνουν και αδειάζουν ψυχολογικά, κάθονται πάνω στον άθλο τους, η πίεση για επανάληψη του θαύματος αυξάνεται και λυγίζουν πολλοί, οι οικονομικές απαιτήσεις εκτοξεύονται και χάνεται η μπάλα.

Το κακό ξεκίνημα του ΠΑΟΚ φέτος με το Βατερλό στην Ευρώπη και με τα ματς στο πρωτάθλημα όπου σε κάθε αγώνα εντός και εκτός τρώει γκολ, κανέναν αγώνα δεν νίκησε με πάνω από 1 γκολ διαφορά, γλίτωσε την ήττα από τον Άρη στο τελευταίο λεπτό όπως γλίτωσε τη γκέλα και στο Περιστέρι στο τελευταίο λεπτό, ίσως να είναι η απαρχή μιας επανάληψης της ιστορίας.

Δείτε τι είχαν πάθει ο ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του τίτλου το 1985 και τι είχε πάθει η Λάρισα μετά την κατάκτηση του τίτλου το 1988. Είναι μια πτυχή της ιστορίας που δεν έχει φωτιστεί. Είχαν πολύ καλές ομάδες και ο ΠΑΟΚ το 1985 και η Λάρισα το 1988, αλλά την αμέσως επόμενη χρονιά έμοιαζαν με ομαδούλες!

1985, ο ΠΑΟΚ παίρνει το πρωτάθλημα με Βάλτερ Σκότσικ στον πάγκο, με πρωταγωνιστές Σκαρτάδο, Αλαβάντα, Ιωσηφίδη, Βασιλάκο, Δαμανάκη, και μπροστά καλούς παίκτες όπως ο Χρήστος Δημόπουλος, ο Κωστίκος, ο Πάπριτσα, ο Καρασαββίδης, ο Αλεξανδρίδης, είχε πολλούς μπροστά.

Πάει και κάνει μεγάλο διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού που διεκδικούσε το πρωτάθλημα και που το είχε πάρει (ο Παναθηναϊκός) την προηγούμενη χρονιά. Εκμεταλλεύεται τη μέτρια κατάσταση στην οποία είχαν βρεθεί οι 3 μεγάλοι της Αθήνας και του Πειραιά. Παίρνει τον τίτλο ο ΠΑΟΚ με μικρή διαφορά από τους άλλους. Τερματίζει πρώτος με 46 βαθμούς, δεύτερος ο Παναθηναϊκός και τρίτη η ΑΕΚ ισόβαθμοι με 43 βαθμούς, τέταρτος ο Ολυμπιακός με 42 βαθμούς.

Γίνεται χαμός στη Θεσσαλονίκη, πανηγυρίζουν μέρες και νύχτες, και τι κάνει ο ΠΑΟΚ την επόμενη χρονιά; Διαλύεται! Ο πρωταθλητής τερματίζει κάτω από τη μέση της βαθμολογίας! Σε σύνολο 16 ομάδων τερματίζει 10ος! Κάτω από ομάδες όπως ο ΟΦΗ, ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος, η Καλαμαριά! Με σκορ γκολ 33-38!

Θυμίζω, 6 γκολ έχει φάει ως τώρα στις 4 αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ, τα μισά ήδη από αυτά που έφαγε πέρσι στις 30 αγωνιστικές!

Το 1985 που το πήρε ο ΠΑΟΚ είχε 54-26 γκολ, αλλά την επόμενη σεζόν 33-38 με καταποντισμό.

Πάμε τώρα στη Λάρισα που πήρε το πρωτάθλημα το 1988, αμάθητη κι εκείνη τότε. Παίρνει τον τίτλο με γκολ 51-22! Δεύτερη πίσω από τη Λάρισα η ΑΕΚ. Με μια τρομερή έδρα η Λάρισα στο Αλκαζάρ είχε όλο νίκες, καμία ήττα, έκανε μόνο μία ισοπαλία. Νικάει στην έδρα της και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Με Γκμοχ προπονητή. Πανζουρλισμός στη Λάρισα το καλοκαίρι.

Τι έγινε την επόμενη ακριβώς χρονιά; Χάνει τον προπονητή της (όπως ο ΠΑΟΚ έχασε τον Λουτσέσκου) και τερματίζει 6η η Λάρισα! Πίσω από την ΑΕΚ (που το πήρε), τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Ηρακλή, και τον ΟΦΗ. 37-34 τα γκολ. Ενώ την προηγούμενη σεζόν που είχε πάρει η Λάρισα τον τίτλο ήταν 51-22 τα γκολ.

Ο ΠΑΟΚ πέρσι είχε 66-14 γκολ! Φέτος έχει 9-6 ως τώρα. Για να δούμε αν επαναληφθεί η ιστορία.

Βέβαια ο ΠΑΟΚ τώρα έχει κάτι που δεν είχε ο προηγούμενος ΠΑΟΚ που πήρε το πρωτάθλημα το 1985 και κατέρρευσε, και η Λάρισα που πήρε το πρωτάθλημα το 1988 και κατέρρευσε. Ο ΠΑΟΚ τώρα έχει λεφτά. Για να δούμε αν θα επαναληφτεί όμως η ιστορία.

Τα πρώτα σημάδια δεν είναι καλά για τον ΠΑΟΚ σε Ευρώπη και Ελλάδα φέτος, και πάει να παίξει τώρα με την ανεβασμένη ΑΕΚ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Αν χάσει, θα έχει μπλεξίματα με τον προπονητή... Το αήττητο που είχε πέρσι, θα το χάσει από πολύ νωρίς φέτος, η αυτοπεποίθηση που είχε πέρσι και έχει ήδη κλονιστεί, θα πέσει ακόμα πιο πολύ. Κομβικό το ματς ΑΕΚ- ΠΑΟΚ.

Το δύσκολο δεν είναι τόσο το να φτάσεις στην κορυφή, όσο να μείνεις. Η άμυνα του ΠΑΟΚ τρεκλίζει φέτος. Δείτε και στο τελευταίο ματς τα 2 γκολ που δέχτηκε από τον Άρη. Ήταν παιδική χαρά και τα δύο. Στο πρώτο είναι αφύλακτος ο Ιντέγε στην καρδιά της περιοχής, ποιος ο Ιντέγε, ο σέντερ φορ που από αυτόν πρέπει να ξεκινάει το μαρκάρισμα. Στο δεύτερο, από την αρχή της φάσης που τρώνε τη μπαλιά στην πλάτη τους 2 (!) παίκτες του ΠΑΟΚ, μέχρι το τέλος της φάσης, οι αμυνόμενοι του ΠΑΟΚ περπατάνε! Κοιτάνε και περπατάνε. Αμυντική συμπεριφορά παιδική χαρά. Και είναι επαναλαμβανόμενο αυτό φέτος.

Στα πολλά που έγραψα χθες, έλειπε κάτι που δεν είχα σκεφτεί να ψάξω. Στις 4 περσινές πρώτες αγωνιστικές, με πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα από το φετινό, ο ΠΑΟΚ δεν είχε φάει 6 γκολ που έχει φάει τώρα, αλλά μόνο 1! Δεν υπήρχε και το VAR... Πρώτη αγωνιστική είχε νικήσει τον Αστέρα Τρίπολης 1-0 με πέναλτι που δεν υπήρχε... Δεύτερη αγωνιστική πήγε στη Νέα Σμύρνη και νίκησε τον Πανιώνιο 0-1. Τρίτη αγωνιστική πήγε στην Κρήτη και νίκησε τον ΟΦΗ 1-3. Τέταρτη αγωνιστική νίκησε την ΑΕΚ 2-0. Αυτά πέρσι.

Ο ΠΑΟΚ έχει καλούς παίκτες. Στο ποδόσφαιρο όμως παγκοσμίως αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Πρέπει να έχεις ομάδα. Αν βελτιωθεί ο ΠΑΟΚ στην πορεία, εδώ είμαστε και θα το γράψουμε. Μέχρι τώρα σε σχέση με πέρσι δείχνει μεγάλες αδυναμίες. Και έχει επαναληφτεί αυτό τις τελευταίες δεκαετίες όποτε πήρε πρωτάθλημα ομάδα που δεν ήταν μαθημένη στον πρωταθλητισμό.