Παναθηναϊκός: Πάει για αρνητικό ρεκόρ εισιτηρίων σε αγώνα με τον Ολυμπιακό!

Δείτε πότε και ποιό ήταν το προηγούμενο. Υπήρχε και τότε στον Παναθηναϊκό -αλλά ως παίκτης- ο Γιώργος Δώνης! Η διαφορά στη νοοτροπία του κόσμου του Ολυμπιακού από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Παναθηναϊκός: Πάει για αρνητικό ρεκόρ εισιτηρίων σε αγώνα με τον Ολυμπιακό!

Το Τσάμπιονς Λιγκ πέρασε, τώρα υπάρχει το παραδοσιακό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η λέξη ντέρμπι δεν ηχεί πλέον καλά, αλλά θυμάμαι πάντα το δόγμα Γεωργάτου που λέει ότι όποτε ο Ολυμπιακός υποτιμάει πολύ τον Παναθηναϊκό, κάνει γκέλα. Το είχα γράψει και πέρσι πριν το ματς στο Καραϊσκάκη, και πράγματι έγινε γκέλα.

Πάμε να δούμε τώρα ένα ιδιαίτερο θέμα σε αυτό το ματς. Απειλείται το αρνητικό ρεκόρ στα εισιτήρια του Παναθηναϊκού για ματς με τον Ολυμπιακό. Είχα μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον φίλο-εγκυκλοπαίδεια Savva Gridlock και μου έθεσε σωστά ορισμένες παραμέτρους. Όταν λέμε αρνητικό ρεκόρ στα εισιτήρια για Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, πρέπει να γίνει η εξής προσέγγιση: Άλλο Λεωφόρος και άλλο ΟΑΚΑ. Το πιο σωστό είναι να συγκρίνεις Παναθηναϊκό με έδρα ΟΑΚΑ όπως είναι τώρα.

Είναι λοιπόν οι χρονιές από το 1984 ως το 2000, μετά οι χρονιές από το 2005 ως το 2007, έπειτα οι χρονιές από το 2008 ως το 2013, και τα 2 τελευταία χρόνια, πέρσι και φέτος. Είναι 25 χρονιές με τη φετινή. 25 ματς Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Υπάρχει όμως κι άλλη μια παράμετρος, ότι κάποιες χρονιές, μέχρι το 2003, επιτρεπόταν η μετάβαση φιλοξενούμενων και έτσι ο κόσμος του Ολυμπιακού αύξανε τα εισιτήρια.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μου το έψαξα και πράγματι ο Παναθηναϊκός πάει για αρνητικό ρεκόρ -και πάει για ρεκόρ είτε ΟΑΚΑ, είτε Λεωφόρου, δεν αλλάζει κάτι!

Τα λιγότερα εισιτήρια που έχει κόψει με τον Ολυμπιακό είναι στις 10/5/1995 στο ΟΑΚΑ, 9.800. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι και τότε υπήρχε στον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Δώνης, ως ποδοσφαιριστής! Και τώρα υπάρχει ο Γιώργος Δώνης ως προπονητής.

Το παράδοξο όμως είναι ότι τα δύο αρνητικά ρεκόρ του Παναθηναϊκού απέναντι στον μισητό του αντίπαλο τον Ολυμπιακό, θα έχουν γίνει στην καλύτερη εποχή του και τώρα στη χειρότερή του! Αυτό είναι χαρακτηριστικό της διαφοράς του κόσμου του Ολυμπιακού από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» απομακρύνονται από το γήπεδο τις εποχές που χορταίνουν νίκες, και τις εποχές που χορταίνουν ήττες. Αντίθετα ο Ολυμπιακός στην ιστορία του έχει δείξει ότι συσπειρώνει το λαό του στις μεγάλες πίκρες («πέτρινα χρόνια») και στις χρυσές εποχές.

Τον Μάη του 1995 που έγινε το αρνητικό ρεκόρ στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το πρωτάθλημα με 16 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό που ήταν δεύτερος. Είχε καλή ομάδα τότε ο Παναθηναϊκός, με Βαρδινογιάννη διοίκηση, και μάλιστα η ίδια αυτή ομάδα πήρε το νταμπλ εκείνη τη χρονιά, και πήρε πάλι το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά, και έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

1-1 ήταν το σκορ με τον Ολυμπιακό. Ο Τσαλουχίδης άνοιξε το σκορ, αποβλήθηκε ο Ίβιτς, ισοφάρισε ο Γεωργιάδης. Ο Παναθηναϊκός είχε Βαζέχα, Βάντσικ, Αποστολάκη, Καλιτζάκη, Ουζουνίδη, Μπορέλι, Νιόπλια, Γ.Χ. Γεωργιάδη κ.λ.π.. Δυνατό σύνολο. Και αβάντες.

Ένα περίεργο πρωτάθλημα, λίγο πριν το τέλος των πέτρινων χρόνων για τον Ολυμπιακό, με πρώτο τον Παναθηναϊκό, δεύτερο τον Ολυμπιακό με μεγάλη απόσταση, τρίτο τον ΠΑΟΚ 2 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, και τέταρτο τον... Απόλλων Αθηνών 2 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ.

Δεν είναι δικαιολογία για το αρνητικό ρεκόρ ότι την ίδια μέρα έπαιζε ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ ένα ματς από τους τελικούς των πλέι οφ οι οποίοι ήταν πέντε, και ο τελικός αυτός θα ήταν ο τρίτος. Ο Ολυμπιακός ήταν γηπεδούχος στο ΣΕΦ. Μιλάμε για ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ που άλλα χρόνια γέμιζε.

Μάλιστα, την επόμενη σεζόν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έκανε έκρηξη για την απουσία των φιλάθλων από το γήπεδο, όταν ενώ ο Παναθηναϊκός είχε περάσει στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, έπαιξε με τον Ιωνικό και είχε κόψει 3.675 εισιτήρια! Είπε στους δημοσιογράφους «για ποιους να κάνω μεταγραφές» και εξηγούσε την απογοήτευσή του για την έλλειψη κόσμου στο γήπεδο.

Όταν μιλάμε για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, να δούμε κάτι από την ανάποδη: Το ρεκόρ εισιτηρίων στο ΟΑΚΑ το έχει ως γηπεδούχος ο Ολυμπιακός απέναντι στον Παναθηναϊκό με 74.452 εισιτήρια το 1984 (0-0 το σκορ, πάλι ισοπαλία), και το ρεκόρ στο παλιό Καραϊσκάκη 42.151 το 1965 (πάλι ισοπαλία 1-1)!

Και το δεύτερο ρεκόρ στο ΟΑΚΑ το έχει ο Ολυμπιακός με 74.252 το 1987. Το τρίτο και το τέταρτο ρεκόρ είναι του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, με 74.146 το 1985 και 73.700 το 1986.

Η δεκαετία του 1980 να ξέρετε οι νεότεροι ήταν η πιο τρελή δεκαετία οπαδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα γήπεδα γέμιζαν. Τη σεζόν 1985-1986 ο Ολυμπιακός είχε μέσο όρο εισιτηρίων 42.565!!! Μέσο όρο. Την ίδια χρονιά είχε μέσο όρο εισιτηρίων ο Παναθηναϊκός 44.972!!! Την ίδια χρονιά δηλαδή και στο ίδιο γήπεδο, το ΟΑΚΑ, το οποίο κάθε βδομάδα στέναζε από Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αρνητικό ρεκόρ του 1995 το φλέρταρε κι άλλες φορές ο Παναθηναϊκός, παίζοντας στη Λεωφόρο με τον Ολυμπιακό, δεν έπεσε όμως ποτέ κάτω από τα 10.000 εισιτήρια, για την ακρίβεια ούτε καν κάτω από 13.000! Τα τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο κάποια 15άρια και κάποια 13άρια -αλλά ως εκεί. Τώρα πάει να γράψει μαύρη σελίδα.

Εκτός και αν πάνε πολλοί Ολυμπιακοί στο γήπεδο να απολαύσουν το θέαμα ενός Παναθηναϊκού απέναντι στον Ολυμπιακό με σχεδόν άδειο γήπεδο. Είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία όπως και να το κάνουμε. Καλύτερα να μην πάνε όμως και αυξήσουν τον αριθμό των εισιτηρίων.

Η πρόβλεψή μου; Ή θα γίνει αρνητικό ρεκόρ εισιτηρίων, ή θα σημειωθούν επεισόδια και δεν θα τελειώσει το ματς. Εξαρτάται και από το τι γραμμή θα δώσει ένας παράγοντας... Ο οποίος μπορεί να βγει ευνοημένος -και η όλη ιστορία φέτος θυμίζει την ΑΕΚ τη χρονιά που υποβιβάστηκε όπου πάλι ένας άλλος παράγοντας είχε βγει ευνοημένος... Τυχαία γεγονότα βέβαια αυτά... Ο φετινός Παναθηναϊκός θυμίζει εκ των έσω ως απόδοση εκείνη την ΑΕΚ. Η εξέλιξη αναμένεται με ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια η κατάληξη.