Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Δέκα ιστορίες, πίσω από δέκα φωτογραφίες

Ο Ολυμπιακός αφήνει πίσω του το παιχνίδι με τη Τότεναμ για το Champions League και επικεντρώνεται στο ντέρμπι αιωνίων, που ακολουθεί για την 4η αγωνιστική της Super League 1, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Δέκα ιστορίες, πίσω από δέκα φωτογραφίες

Ταξιδέψτε με το φωτογραφικό αφιέρωμα του fosonline.gr από παιχνίδια του παρελθόντος. Με στιγμές που έμειναν στην ιστορία και φωτογραφίες που θα "μιλούν" όσα χρόνια κι αν περάσουν. Στιγμές χαράς, λύπης, έντασης. Ολων των στοιχείων και συναισθημάτων που διαθέτει το ποδόσφαιρο, που συνθέτουν ένα ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Περίοδος 1981-82. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος και στο 52ο λεπτό ο αμυντικός των "πρασίνων" Σπύρος Λιβαθηνός πετυχαίνει ίσως το πιο εντυπωσιακό αυτογκόλ στην ιστορία των ντέρμπι, δίνοντας το προβάδισμα στους ερυθρόλευκους, πριν διαμορφωθεί το τελικό 1-1 από τον Νικολάε στο 80'. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, στην προσπάθειά του να διώξει τη μπάλα με ανάποδο ψαλίδι, την καρφώνει στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Βασίλη Κωνσταντίνου! Στην φωτογραφία, ο συμπαίκτης του, Νίκος Κόβης προσπαθεί να τον παρηγορήσει.

Από το ίδιο παιχνίδι της περιόδου 1981-82, ο Πέτρος Ξανθόπουλος κλαίει στον πάγκο του Ολυμπιακού, επειδή στο 68ο λεπτό της αναμέτρησης τον απέβαλε ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γιώργος Κουναλάκης. Ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος τρία λεπτά νωρίτερα (65') είχε δώσει τη θέση του στον Χούλιο Λοσάντα, προσπαθεί να τον παρηγορήσει. Το παιχνίδι εκείνο είχε τρεις αποβολές, αφού στο ίδιο λεπτό (68'), είχε αποβληθεί από πλευράς Παναθηναϊκού ο Νίκος Καρούλιας και στο 84' πήρε την άγουσα προς τα αποδυτήρια ακόμη ένας παίκτης του Ολυμπιακού, ο Νίκος Βαμβακούλας.

Περίοδος 1992-93. Απομένουν 5 αγωνιστικές για το τέλος του πρωταθλήματος και ο Παναθηναϊκός που «κυνηγάει» την ΑΕΚ στη βαθμολογία υποδέχεται τον αδιάφορο βαθμολογικά Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» ανοίγουν το σκορ στο 19’ με τον Μπατίστα και το ημίχρονο λήγει 0-1. Στα πρώτα 11 λεπτά της επανάληψης μπαίνουν 3 γκολ! Ο Βαζέχα ισοφαρίζει στο 49’ με πέναλτι, στο 50’ ο Προτάσοφ κάνει το 1-2 και στο 56’ ο Λιτόφτσενκο το 1-3. Ο Παναθηναϊκός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μειώσει στο τελικό 2-3 με τον Βαζέχα στο 72.

Περίοδος 1998-99. Ο μεγάλος μπαλαδόρος, Βασίλης Καραπιάλης, μόλις έχει ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη ανατροπή σε ντέρμπι αιωνίων. Ο γηπεδούχος, στο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός προηγείται 2-0 μέσα σε ένα τρίλεπτο, χάρη σε τέρματα των Κωνσταντινίδη (29') και Βαζέχα (32') και στη συνέχεια... αφήνεται στις ορέξεις των μανιασμένων ερυθρόλευκων. Στο 41' ο Αλεξόπουλος στην προσπάθεια του να απομακρύνει τον κίνδυνο κάνει με αυτογκόλ το 2-1, στο 52' ο Καραπιάλης ισοφαρίζει και στο 64' ο Μπασινάς αφήνει την ομάδα του με 10 παίκτες. Ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύεται και μετατρέπει το ντέρμπι σε θρίαμβο, χάρη σε μια κεφαλιά του Ανατολάκη (2-3) και ένα μοναδικό πλασέ του Καραπιάλη στο 90ο λεπτό (2-4).

Περίοδος 1990-91. Είναι η χρονιά που ο Στράτος Αποστολάκης παίρνει μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και το ντέρμπι του πρώτου γύρου στο Καραϊσκάκη γίνεται Παρασκευή για λόγους ασφαλείας. Στον δεύτερο γύρο αναμετρώνται στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να είναι μπροστά στη βαθμολογία και στο τέλος να κατακτά τον τίτλο. Τελικό αποτέλεσμα 0-1, με γκολ του Αναστόπουλου στο 52ο λεπτό και με τον Ολυμπιακό να απαντάει μέσα στο γήπεδο για το "κυνηγητό" που είχε υποστεί εκείνα τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του ΦΩΤΟΣ και η δήλωση του Ράντου, σε πέναλτι που είχε ζητήσει ο Παναθηναϊκός: "Είναι γνωστό ότι ο Σαραβάκος πέφτει ωραία".

Περίοδος 2009-10. Ο Ολυμπιακός μένει από νωρίς εκτός τίτλου, στην χειρότερη του χρονιά τα τελευταία χρόνια, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι Παναθηναϊκοί ετοιμάζονται για το πάρτι τίτλου στο ΟΑΚΑ, καθώς ο κόσμος τους γεμίζει τις εξέδρες. Ο Ολυμπιακός του Μπάντοβιτς πάει κατεβαίνει στο γήπεδο με 6 απουσίες. Κίνητρο το γόητρο και η ιστορία. Αρκούσαν: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-1 με το γκολ του Άγγλου στράικερ, Ματ Ντάρμπισιρ, ο οποίος άφησε 60.000 "αγάλματα" εκείνο το βράδυ. Για την ιστορία το ματς είχε γίνει στην... επέτειο του 1-4 του Κυπέλλου (στις 10 Μαρτίου του 2010).

Περίοδος 1989-90. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς σε εκείνη τη νίκη του Παναθηναϊκού με σκορ 3-4 στο Καραϊσκάκη. Τα εφτά γκολ που μπήκαν όλα στο δεύτερο ημίχρονο; Την ένταση; Τον τραυματισμό του 20χρονου Αντώνη Νικοπολίδη; Το τάκλιν του Παχατουρίδη στον επόπτη Καμινάρη; Ή το σύνθημα των οπαδών των δύο ομάδων λόγω της εξέλιξής του αγώνα; "Είναι στημένο;" φώναζαν οι Ολυμπιακοί. "Ναι" απαντούσαν από το απέναντι πέταλο αυτοί του Παναθηναϊκού. Βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν υπήρχε, αφού οι πράσινοι είχαν "καθαρίσει" το πρωτάθλημα. Εμείς παραθέτουμε το πρωτοσέλιδο του ΦΩΤΟΣ την επομένη του ντέρμπι.

Περίοδος 1986-87. Αλησμόνητο ντέρμπι για την 18η αγωνιστική. Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ (74.252 εισιτήρια) από οπαδούς και των δύο ομάδων, ο Ολυμπιακός του Αλκέτα Παναγούλια ανατρέπει το 0-1 και κερδίζει 2-1. Είχε ισοφαρίσει σε 1-1 με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αλέξη Αλεξίου. Στην συγκεκριμένη φάση οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν διαμαρτυρηθεί ότι το μαρκάρισμα είχε γίνει μέσα στην περιοχή, ζητώντας πέναλτι. Την ίδια άποψη είχε και ο τεχνικός -τότε- του Παναθηναϊκού, Β. Δανιήλ, που είχε δηλώσει μετά το ματς: "Ο διαιτητής ή έπρεπε να δώσει πέναλτι ή τίποτα". Στο ίδιο παιχνίδι, ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Αλκέτας Παναγούλιας, σήκωσε από τον πάγκο τον Παπαχρήστου και του είπε "μπες μέσα και βάλε γκολ να κερδίσουμε". Ο Παπαχρήστου σκόραρε και ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1!

Περίοδος 2009-10. Πριν από εκείνο το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε μιλήσει με σκληρή γλώσσα στους παίκτες του Ολυμπιακού για την αγωνιστική εικόνα που παρουσίαζαν. Μάλιστα, απευθύνθηκε και προσωπικά στον Μήτρογλου: "Κι εσύ σταμάτα να κάνεις αυτό με τα πιστόλια. Τι είσαι;". Την επομένη ο διεθνής επιθετικός πέτυχε και τα 2 γκολ σε βάρος του Παναθηναϊκού (2-0) και τα ξανάβγαλε από τις... θήκες τους, ενώ είχε δοκάρι στο ματς του ΟΑΚΑ, το οποίο κρίθηκε με γκολ του Ματ Ντάρμπισαϊρ (0-1). Χρόνια αργότερα (2013-14) "πάγωσε" στο 90' μια Λεωφόρο ολόκληρη.

Περίοδος 1968-69. Με αυτό το γκολ που βλέπετε στη φωτογραφία και το οποίο πέτυχε ο Γιώργος Σιδέρης στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού με 2-1 το 1969, πήρε το ασημένιο παπούτσι, ως δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη, με 35 γκολ. Πρώτος ήταν ο Βούλγαρος Ζέλεφ με 39 τέρματα. Ο Φόντακας παραμένει πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, έχοντας "σημαδέψει" 13 φορές τα πράσινα δίχτυα.