Καραπαπάς: «Τι γυρεύει ο Περέιρα στο ΟPEN, γιατί ο Σιδηρόπουλος στο ΠΑΟΚ-Άρης, var στο OPEN TV; »

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς μίλησε με σκληρά λόγια στη σύσκεψη για το VAR. Ζήτησε απομάκρυνση Περέιρα, Φούσεκ και τι ειπε για τον ορισμό Σιδηρόπουλου στο ΠΑΟΚ-Άρης και για όλα όσα ΄χουν σχέση με το VAR.

Καραπαπάς: «Τι γυρεύει ο Περέιρα στο ΟPEN, γιατί ο Σιδηρόπουλος στο ΠΑΟΚ-Άρης, var στο OPEN TV; »

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε εκ μέρους του Ολυμπιακού ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Κώστας Καραπαπάς στη σύσκεψη υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη για το VAR και τη λειτουργία του στην Ελλάδα.

Περέιρα: «Το VAR φέρνει τον κόσμο πίσω στα γήπεδα!»

Ο κ. Καραπαπάς ζήτησε την άμεση απομάκρυνση Περέιρα, Φούσεκ από την στιγμή που έκαναν και κριτική επίμαχων φάσεων, χαρακτηρίζοντας ανίκανη την ΕΠΟ. Συνάμα κατήγγειλε ότι στην Ελλάδα «έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να μεταδίδονται αγώνες του ΠΑΟΚ ουσιαστικά από την ίδια την ομάδα του ΠΑΟΚ που έχει και την ευθύνη παραγωγής», θέτοντας το ερώτημα «ακολουθούν όλοι αυτοί οι πάροχοι κοινούς κανόνες και όρους στην τηλεοπτική μετάδοση;».Στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού μίλησε για την παρουσία του κ. Περέιρα στο κανάλι OPEN του Ιβάν Σαββίδη και την εκπομπή του Κυριάκου Θωμαίδη διερωτώμενος αν «ο κύριος Περέιρα θα κάνει και σχόλιο στο Paok TV» και προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουν την ιστορία του στην Πορτογαλία».

Αντικείμενο σχολιασμού έγινε και ο ορισμός του Σιδηρόπουλου στον αγώνα ΠΑΟΚ-Αρης: «Μπορείτε να μας πείτε κύριοι της ΚΕΔ πως όλη η Ελλάδα ήξερε ότι ο κ. Σιδηρόπουλος θα είναι ο διαιτητής στο ΠΑΟΚ-Άρης; Για ποιο λόγο ορίστηκε Έλληνας διαιτητής τώρα που ο ΠΑΟΚ ζορίζεται αγωνιστικά;». Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Αυγενάκη να ληφθούν μέτρα για την ισονομία στο ποδόσφαιρο.
«Στη Ρωσία δαπανήθηκαν 7 και στο Ισραήλ 2 εκατ. ευρώ»

Ο Καραπαπάς αναφέρθηκε και στο VAR: «Ο Ολυμπιακός όπως όλοι γνωρίζετε πέρα από λαοφιλέστερη ομάδα είναι και η μόνη ομάδα που εμπράκτως βοηθάει να διατηρηθεί σε ευρωπαϊκή τροχιά το ποδόσφαιρο μας και το διαφημίζει. Είμαστε ταυτόχρονα και η ομάδα που έχει καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια φόρους και βλέπουμε ότι σε σχέση με το VAR το ελληνικό δημόσιο ξόδεψε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ για το σύστημα VAR όταν στη Ρωσία δαπανήθηκαν 7 εκατομμύρια και στο Ισραήλ 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται λοιπόν να πληρώσει ένα πανάκριβο σύστημα το οποίο δυστυχώς για εκείνον το χειρίζονται άχρηστοι άνθρωποι στην καλύτερη περίπτωση και εντολοδόχοι στη χειρότερη»

Παράλληλα επιτέθηκε και κατά του υπεύθυνου της ΚΕΔ για το VAR: «Βλέπουμε ανθρώπους όπως ο κ. Κουκουλάκης ο οποίος αμείβεται με 10-15 χιλιάδες ευρώ το μήνα να μην μπορούν να παρουσιάσουν μια σοβαρή εικόνα του VAR και να το έχουν γελοιοποιήσει από την πρώτη κιόλας αγωνιστική».

Σειρά πήρε η ΕΠΟ: «Βλέπουμε μια ανίκανη ΕΠΟ που δεν μπορεί να οργανώσει έναν τελικό, που έχει ξεφτιλίσει την Εθνική Ομάδα, να εξευτελίζει τελείως και τη διαδικασία και τη λειτουργία του VAR, όπως έχει ξεφτιλίσει και ολόκληρο το ποδόσφαιρο».
Όσο για τους Φούσεκ, Περέιρα: «Για να αλλάξει αυτό πρέπει και η FIFA/UEFA να βάλουν σοβαρούς και ικανούς ανθρώπους στις θέσεις των κυρίων Φούσεκ και Περέιρα και εσείς κύριε Υπουργέ να πάρετε όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ισονομία στο ποδόσφαιρο».

Για το VAR Κώστας Καραπαπάς τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:. Στις περισσότερες χώρες όπου εφαρμόζεται το σύστημα VAR προηγήθηκαν τεχνικές δοκιμές και παιχνίδια στα οποία χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά . Στην Ελλάδα τέτοια δοκιμαστική περίοδος δεν υπήρξε ποτέ. Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή γίνεται πρωτάθλημα με τα δοκιμαστικά του VAR .

Ακόμα και η ενημέρωση των ομάδων υπήρξε απολύτως πρόχειρη στα όρια του αστείου. Είναι εδώ όλες οι ομάδες και μπορούν να σας πουν για τη μια και μοναδική φορά που ήρθαν κάποιοι στα προπονητικά κέντρα των ομάδων και το ποια ενημέρωση παρείχαν. Χωρίς ένα εγχειρίδιο. Χωρίς υλικό βίντεο. Χωρίς να μιλούν αγγλικά!Σε όλες τις διοργανώσεις όπου χρησιμοποιείται το VAR (είτε της UEFA είτε εθνικές διοργανώσεις) η λειτουργία του διέπεται από συγκεκριμένο πρωτόκολλο .

Το αντίστοιχο πρωτόκολλο που έχει «υπογραφεί» μεταξύ της ΕΠΟ και της IFAB ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ποτέ και σε κανέναν . Κανείς δεν ξέρει τι προβλέπει σε μια σειρά από θέματα που εκτείνονται από το σκέλος που αφορά την χρήση του V.A.R. από τον κάθε Διαιτητή Αγώνα και πότε μπορεί ή υποχρεούται να προστρέξει στη χρήση του, έως τα τεχνικά θέματα που είναι εξίσου μεγάλης σημασίας».

Συνεχίζοντας ο Καραπαπάς επεσήμανε:

«Η ΚΕΔ ακόμη δεν έχει απαντήσει και δεν έχει διευκρινίσει προς τους φιλάθλους:

Α. Τι ακριβώς προβλέπει η σύμβαση μεταξύ της ΚΕΔ/ΕΠΟ και της IFAB αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές τόσο του συστήματος λειτουργίας του VAR όσο και κυρίως των συνθηκών και των τεχνικών προδιαγραφών κάλυψης ενός αγώνα από τον τηλεοπτικό φορέα που τον μεταδίδει; Ποιος είναι ο τελικός διοργανωτής του αγώνα (match/ competition organizer) ώστε να ελέγχεται για το εάν εκπληρώνει τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του VAR Handbook και επίσης ποιος ελέγχει τις συνθήκες αυτές;

Β. Μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του VAR όταν δεν υπάρχουν ενιαίες συνθήκες παραγωγής και κάλυψης μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης; Στο κομμάτι αυτό η ΚΕΔ δεν έχει δώσει την παραμικρή απάντηση.
Στην Ελλάδα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος καλύπτονται από την NOVA , την ΕΡΤ , ενώ έχουμε και το παράδοξο φαινόμενο να μεταδίδονται αγώνες του ΠΑΟΚ ουσιαστικά από την ίδια την ομάδα του ΠΑΟΚ που έχει και την ευθύνη παραγωγής. Ακολουθούν όλοι αυτοί οι πάροχοι κοινούς κανόνες και όρους στην τηλεοπτική μετάδοση;

Γ. Πόσο συμβατό με τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου της IFAB είναι μια ομάδα (εν προκειμένω ο ΠΑΟΚ) να είναι ταυτόχρονα και match organizer και broadcaster σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου; Το φαινόμενο είναι μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο: ποτέ και σε καμία άλλη χώρα όπου εφαρμόζεται το VAR δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογη περίπτωση.

Δ. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της IFAB το VOR (Video Operation Room) κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων μαγνητοσκοπείται και οι συνομιλίες όλων των εμπλεκομένων στην διαδικασία καταγράφονται και ηχογραφούνται. Ωστόσο, στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τι ισχύει: αν μαγνητοσκοπείται η διαδικασία ή όχι, που φυλάσσεται το προϊόν της μαγνητοσκόπησης / ηχογράφησης , υπό ποιους όρους ασφαλείας και με την ευθύνη ποιου. Σε σχετικό ερώτημα που απευθύναμε ο κ. Περέιρα αρκέστηκε να απαντήσει ότι «όλα τα συμβάντα καταγράφονται με οπτικά και ηχητικά μέσα» , «κάθε κλιπ ανεβαίνει στην πλατφόρμα του IFAB από τον τεχνολογικό πάροχο και ελέγχεται από το IFAB» και «παραμένει εκεί μέχρι να διαγραφεί» και ότι «η λειτουργία και το πρωτόκολλο ασφαλείας της πλατφόρμας είναι πλήρως υπό την ευθύνη του IFAB» και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πει περισσότερα για το ψηφιακό λογισμικό που χρησιμοποιεί η IFAB.

Εάν όλα γίνονται μέσω της IFAB, όλα τα στοιχεία καταλήγουν εκεί και παραμένουν εκεί, τότε η ΚΕΔ ποια σχέση ακριβώς έχει με το VAR ;;; Και πως αξιολογεί εάν οι Διαιτητές VAR έκαναν τη δουλειά τους σωστά ή όχι, ποιος ήταν ο βαθμός συνεργασίας τους με τον Διαιτητή του Αγώνα , κ.ο.κ.

«Οι κατηγορίες για παρεμβάσεις σε διαιτητές στη Γερμανία»

Ε. Εξίσου σημαντικό ερώτημα που δεν έχει ως σήμερα απαντηθεί είναι ποιος ακριβώς διασφαλίζει τους όρους υπό τους οποίους οι Διαιτητές VAR ασκούν τα καθήκοντά τους . Όλοι είμαστε σε θέση να δούμε τους Διαιτητές μιας αναμέτρησης και γνωρίζουμε ότι (τουλάχιστον) την ώρα του αγώνα δεν έχουν καμία επικοινωνία με κανέναν. Αλλά τι ισχύει με τους Διαιτητές VAR;

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό . Στη Γερμανία το 2017 o πρώην Διαιτητής Χελμουτ Κρουγκ απομακρύνθηκε από την θέση του VAR Project Manager γιατί κατηγορήθηκε ότι παρενέβαινε στους διαιτητές VAR υπέρ συγκεκριμένης ομάδας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Ποιος διασφαλίζει ότι δεν επικοινωνεί κανείς άλλος με τους διαιτητές;»

Στην Ελλάδα οι διαιτητές VAR παρήγγειλαν delivery την ώρα του αγώνα. Εάν τους έβρισκαν και επικοινωνούσαν μαζί τους οι ντελιβεράδες, πως είμαστε βέβαιοι - και ποιος διασφαλίζει - ότι δεν τους βρίσκει ή δεν επικοινωνεί μαζί τους κανείς άλλος ; Ποιος το ελέγχει αυτό ;

«Σα να επιθυμούν να αποτύχει»

ΣΤ. Το VAR έχει μεγάλη επιρροή πλέον στην εξέλιξη ενός αγώνα, αλλά και εύρος εφαρμογής σε μια μεγάλη γκάμα φάσεων παρότι αφορά μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβάσεων. Δυστυχώς στην πορεία προς την εφαρμογή του , εκτός από την πλημμελέστατη ενημέρωση των ομάδων, δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από το πώς λειτουργεί το VAR, ποια είναι τα όρια της εξουσίας του Διαιτητή και του Διαιτητή VAR, πότε οι εισηγήσεις του VAR είναι δεσμευτικές κλπ. Η όλη υπόθεση στήθηκε πολύ πρόχειρα ως εάν οι εφαρμοστές του VAR να επιθυμούν είτε να αποτύχει, είτε μέσω της προχειρότητας αυτής – τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας των διαιτητών όσο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής – να «δικαιώνονται» εσφαλμένες διαιτητικές αποφάσεις επειδή δεν ελέγχονται μέσω VAR .
«Τι σκοπό έχει η τηλεοπτική παρουσία του Περέιρα;»

Για όλα αυτά ποιος θα μας απαντήσει; Ο κύριος Περέιρα, την ιστορία του οποίου στην Πορτογαλία γνωρίζουν ΟΛΟΙ; Μήπως θα μας μιλήσει για όλα αυτά στην εκπομπή του κ. Θωμαίδη, του καταδικασμένου συκοφάντη και υβριστή του ελληνικού ποδοσφαίρου, υπαλλήλου του κ. Σαββίδη, στο κανάλι Open του κυρίου Σαββίδη όπου όπως διαφημίζεται θα πάει ως καλεσμένος; Μήπως ο κύριος Περέιρα θα κάνει και σχόλιο στο PAOK TV; Ποιος είναι αυτός που κανόνισε αυτή την τηλεοπτική παρουσία και ποιο σκοπό έχει; Αντί ο κύριος Περέιρα να κοιτάξει να ενημερώσει τις ομάδες δικαιολογεί τον υπέρογκο μισθό του με παρουσίες σε πάνελ ανθρώπων που εργολαβικά ρίχνουν λάσπη στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Ανακοινώσεις της ΚΕΔ ως τηλεκριτικός»

Έχετε δει εσείς ποτέ Επιτροπή Διαιτησίας στον κόσμο να κάνει ανακοινώσεις ως τηλεκριτικός για να κρίνει τη λειτουργία του VAR και των διαιτητών αφήνοντας μάλιστα σκιές για τον τηλεοπτικό πάροχο και για δήθεν «τεχνικές δυσλειτουργίες»; Ήρθαν εδώ οι αξιωματούχοι της FIFA/UEFA για να κάνουν τηλεκριτική όπως έκανε ο κ. Φούσεκ στην Αθλητική Κυριακή; Και τέλος πάντων μπορεί η ΚΕΔ να κάνει δημόσια αυτοκριτική αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να πει την άποψη του για τη διαιτησία στη χώρα μας;

«Αν το PAOK tv και οι σκηνοθέτες του δείχνουν το φεγγάρι»

Αλήθεια, την ΚΕΔ και εσάς κύριε Υπουργέ δεν σας απασχολεί που μια ομάδα κάνει την παραγωγή την τηλεοπτική παραγωγή μόνη της; Αυτή η παραγωγή, μιλάω για το Paok TV δεν έχει αντίστοιχο της παγκοσμίως! Αν δηλαδή το Papk tv και οι σκηνοθέτες του δείχνουν το φεγγάρι τι feed θα έχει το VAR για να κρίνει ο διαιτητής; Αυτό δεν καταλαβαίνετε ότι από μόνο του δημιουργεί μια στρέβλωση; Θα μπορούσε ποτέ η UEFA να δεχτεί στο Champions League να δείξει τον αγώνα το Olympiacos TV; Θα δεχόταν η Τότεναμ; Όλοι ξέρουμε την απάντηση.

«Δυστυχώς συνεχίζεται η παρωδία»

Οι βαριές σκιές που έχουν πέσει με όσα συμβαίνουν αυτές τις πρώτες αγωνιστικές μόνο κακό κάνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δυστυχώς συνεχίζεται η παρωδία και εμείς πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

Οι... βόμβες για τον Σιδηρόπουλο

Μπορείτε να μας πείτε κύριοι της ΚΕΔ πως όλη η Ελλάδα ήξερε ότι ο κ. Σιδηρόπουλος θα είναι ο διαιτητής στο ΠΑΟΚ-Άρης; Για ποιο λόγο ορίστηκε Έλληνας διαιτητής τώρα που ο ΠΑΟΚ ζορίζεται αγωνιστικά; Πέρσι σε όλες τις αναμετρήσεις των δυο αυτών ομάδων ήταν ξένοι οι διαιτητές αφού το ματς είναι ντέρμπι!
Και αυτό που γράφουν οι γνωστοί και μη εξαιρεταίοι «δημοσιογράφοι» σε εισαγωγικά ότι δεν θα μπορούσαν σε δυο παιχνίδια να υπάρχουν ξένοι διαιτητές, είναι φαιδρό.

Στην 24η αγωνιστική του περσινού Πρωταθλήματος τα παιχνίδια ΠΑΟΚ-Ατρόμητος και ΑΕΚ-Παναθηναικός είχαν ξένο διαιτητή. Την 25η τα Ατρόμητος-ΑΕΚ και Παναθηναικός-Ολυμπιακός το ίδιο! Επίσης έχουμε και πλέι οφ. Εκεί δε θα έχουμε ξένους διαιτητές παράλληλα;
Αλλά το ξαναλέω. Κληθήκαμε εδώ να μιλήσουμε για το VAR. Φαντάζομαι για να βοηθήσουμε όλοι να πετύχει, να αποδίδει δικαιοσύνη, να πάμε το ελληνικό ποδόσφαιρο πιο μπροστά.

Σας ξαναρωτάω λοιπόν, πως όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα ήξερε ότι στο ΠΑΟΚ-Άρης θα διαιτητεύσει ο κύριος Σιδηρόπουλος.
Έτσι χάνεται η αξιοπιστία του Πρωταθλήματος. Και έτσι προκαλούν το φίλαθλο κόσμο και το VAR δεν είναι πανάκεια».

Ποιοι παίρνουν μέρος

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές και με τη σύμφωνη γνώμη ΕΠΟ και Super League 1 και έχει θέμα: «Εφαρμογή του συστήματος VAR στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας