Πρωταγωνιστής το VAR, «κομπάρσοι» οι διαιτητές…

Ο Ευτύχης Μαθιουδάκης γράφει στο ΦΩΣ για τη χρήση του VAR στο πρωτάθλημα της Super League.

Πρωταγωνιστής το VAR, «κομπάρσοι» οι διαιτητές…

Στην Ελλάδα, όπου τα πάντα αμφισβητούνται, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να ευδοκιμήσει οποιασδήποτε μορφής προόδου για το ποδόσφαιρο

Από τις 24 Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Super League 1, το VAR μπήκε πλέον στη ζωή μας και ήρθε για να βάλει μία τάξη στο … χιλιοταλαιπωρημένο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Απώτερος σκοπό ς του είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να πέσουν οι τόνοι στα σφυρίγματα των διαιτητών.

Πέραν όμως της τεχνολογίας, είναι και ζήτημα φιλοσοφίας. Άπαντες οι εμπλεκόμενοι πρέπει να επιδείξουν πνεύμα διάθεσης και συνεργασίας γιατί σε διαφορετική περίπτωση το εγχείρημα θα αποτύχει. Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου τα πάντα αμφισβητούνται δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να ευδοκιμήσει οποιασδήποτε μορφής προόδου για το ποδόσφαιρο.

Στο ξεκίνημα το VAR έχει γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Super League 1 και οι Σιδηρόπουλος, Σκουλάς, Βάτσιος, Κομίνης, Τζήλος, Ζαχαριάδης και Τσαμούρης, έχουν γίνει από πρωταγωνιστές … κομπάρσοι. Ήδη το VAR κλέβει την παράσταση, άλλωστε, σε πολύ πιο προηγμένα πρωταθλήματα από το δικό μας, όπως το αγγλικό.

Στο ξεκίνημα της Πρέμιερ Λιγκ, το VAR είναι καθημερινό θέμα συζήτησης. Σύμφωνα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, που είδε τη Μάντσεστερ Σίτι να της ακυρώνονται δύο γκολ που οι διαιτητές μέτρησαν σε κάθε ένα από τα δύο παιχνίδια της, δεν έχουν όλοι οι VAR το ίδιο κριτήριο, και αυτό δεν στηρίζει τη δικαιοσύνη στις αποφάσεις.

Την ίδια περίπου γνώμη έχουν και οι πρωταγωνιστές και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Σαλάχ για την τεχνολογία που μπήκε στο ποδόσφαιρο: «Δεν μου αρέσει το VAR. Προτιμώ το ποδόσφαιρο όπως είναι. Με τα λάθη των διαιτητών, τα λάθη των ποδοσφαιριστών, και πολλές φορές και τα συναισθήματα των παικτών, έστω και αν αυτά είναι κάποιες φορές εκνευρισμού για τις αποφάσεις του διαιτητή.

Θα το δεχθώ το VAR για τη λίγο μεγαλύτερη προστασία των ποδοσφαιριστών σε σκληρά μαρκαρίσματα, αλλά μέχρι εκεί. Θα δείτε, βέβαια, ότι θα παίρνω περισσότερα πέναλτι με το VAR». Το ελληνικό δαιμόνιο πνεύμα πιστεύει ότι θα εξαλειφθεί το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, θα … γκρεμιστούν οι κάθε λογής … Παράγκες και γενικά θα δούμε καλύτερες στον «βασιλιά των σπορ».

Στη χώρα μας η ΚΕΔ της ΕΠΟ έκρινε ότι έγιναν βήματα προόδου σ’ αυτές τις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Super League 1. Η ενημέρωση από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αναφέρει ότι το VAR λειτούργησε σωστά και σύμφωνα με το πρωτόκολλο χρήσης του και οι παρεμβάσεις των διαιτητών VAR ήταν οι προβλεπόμενες και οι διαιτητές έπραξαν αναλόγως (αποδεχόμενοι ή μη τις παρεμβάσεις), αφού όπως είναι ήδη γνωστό, η τελική απόφαση παραμένει στη δική τους αρμοδιότητα.

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία επισημαίνει πως οι επίσημες ή ανεπίσημες διαμαρτυρίες ορισμένων ομάδων μέσω του Τύπου δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και θεωρείται ότι απέχουν από την ποδοσφαιρική λογική και πραγματικότητα.