Γιατί η ΑΕΚ επέλεξε τον «στρατιώτη» Κωστένογλου

Συγκεκριμένοι είναι οι λόγοι που η διοίκηση της ΑΕΚ κατέληξε στην επιλογή του Νίκου Κωστένογλου. Τα υπέρ, τα κατά και η ευκαιρία του 48χρονου τεχνικού.

Γιατί η ΑΕΚ επέλεξε τον «στρατιώτη» Κωστένογλου

Ποιος Τζούκιτς και ποιος Καρέρα; Ο Νίκος Κωστένογλου! Η ΑΕΚ είχε διαθέσιμη λύση στα... πόδια της για τα προπονητικά ηνία και ύστερα από λίγες μέρες διαβουλεύσεων πήρε την απόφαση να εμπιστευθεί τον 48χρονο κόουτς, ο οποίος πλέον έχει μοναδική ευκαιρία να «φτιάξει» και το δικό του όνομα σε προπονητικό επίπεδο, μέσα από το έργο του στην «Ένωση».

Οι λόγοι που οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Ίλια Ίβιτς κατέληξαν στην επιλογή Κωστένογλου είναι συγκεκριμένοι. Η λύση του πρώην άσου της ΑΕΚ προσφέρει συγκεκριμένα «συν» στην ομάδα, τα οποία συνάδουν με τις τρέχουσες ανάγκες της στις εγχώριες διοργανώσεις.

Τα βασικά υπέρ του Κωστένογλου έχουν φανεί ήδη εκ του αποτελέσματος, στα δύο παιχνίδια με Τραμπζονσπόρ και Αστέρα Τρίπολης. Με τον «στρατιώτη» Κωστένογλου στην άκρη του πάγκου η ομάδα έκανε στροφή 180 μοιρών αγωνιστικά, παρουσιάζοντας εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και παράλληλα πήρε τη νίκη και στα δύο ματς, έστω κι αν στην Τραπεζούντα αυτό δεν έφτανε για να έρθει και η πρόκριση.

Ο Κωστένογλου έχει το πλεονέκτημα του «δεσίματος» με τους ποδοσφαιριστές του υπάρχοντος ρόστερ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι «κιτρινόμαυροι» παίκτες «σκίζονται» από την πρώτη στιγμή που ο Κωστένογλου αντικατέστησε τον Καρντόσο, ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε εξελιχθεί σε κάτι σαν «persona non grata» στα αποδυτήρια.

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ τα δίνουν πλέον όλα από την αρχή μέχρι το φινάλε του αγώνα, κάτι που φάνηκε περίτρανα στην Τρίπολη, όπου η νίκη ήρθε στα... χασομέρια ύστερα από επίμονη προσπάθεια των «κιτρινόμαυρων». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος είναι επιλογή Καρντόσο και μέχρι πρότινος δε γνώριζε καν την ύπαρξη του Κωστένογλου, έκανε σαν μικρό παιδί στα αποδυτήρια πανηγυρίζοντας τη νίκη στην Τρίπολη.

Συσπείρωση και ψυχολογία, λοιπόν, είναι τα δύο μεγάλα «συν» που έφερε στην ΑΕΚ η επιλογή του Κωστένογλου. Με τα δύο αυτά στοιχεία στο ζενίθ, ο 48χρονος (γίνεται 49 τον προσεχή Οκτώβριο) τεχνικός έχει στη διάθεσή του τα δύο βασικά στοιχεία που χρειάζεται προκειμένου να κάνει πετυχημένα αυτό για το οποίο προσλήφθηκε: Να διαχειριστεί την κατάσταση και να διατηρήσει την ομάδα σε... τροχιά πρωταθλήματος και Κυπέλλου.

Πέρα απ' όλα αυτά, ο Νίκος Κωστένογλου έχει μπροστά του και μια μεγάλη ευκαιρία: Να αναδειχθεί μέσα από τη δουλειά του στην ΑΕΚ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να δώσει το «κάτι παραπάνω». Αρκεί να διαχειριστεί επιτυχημένα την κατάσταση. Αν το κάνει, θα προσθέσει κι άλλα... γαλόνια στο προπονητικό του βιογραφικό, κι αυτό παράλληλα θα του ανοίξει νέους δρόμους στη νέα του θέση, αυτή του τεχνικού ηγέτη.

Το μόνο αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η ΑΕΚ ουσιαστικά αυτο-αναιρεί τα αρχικά της σχέδια. Η πρόσληψη Καρντόσο, παρότι στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία εκ του αποτελέσματος, στα χαρτιά τουλάχιστον έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια. Στην «Ένωση» ήθελαν να κάνουν το βήμα μπροστά, να αλλάξουν τη φιλοσοφία της ομάδας και να τη φέρουν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αυτό δεν θα γίνει με τον Κωστένογλου, τουλάχιστον όχι άμεσα. Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν οι διοικούντες την ΑΕΚ θα δικαιωθούν για την επιλογή τους. Ο χρόνος θα δείξει...