Δώνης για Χατζηγιοβάνη: «Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα μείνει ή θα φύγει»

Ο Γιώργος Δώνης αναφέρθηκε στον Τάσο Χατζηγιοβάνη και τη μη χρησιμοποίηση του στο παιχνίδι με τη Λαμία. Τι δήλωσε για μεταγραφικά και  Μπαρτ Σένκεφελντ. 

Δώνης για Χατζηγιοβάνη: «Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα μείνει ή θα φύγει»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιώργος Δώνης μίλησε στην κάμερα της Nova πριν από τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 1 για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους «πράσινους».

Ο Δώνης τόνισε για τον Τάσο Χατζηγιοβάνη και τη μη χρησιμοποίησή του στο παιχνίδι της Λαμίας ότι πρέπει ό ίδιος ο ποδοσφαιριστής να επιλέξει αν θέλει να παίζει ή όχι στον Παναθηναϊκό.

Για τα μεταγραφικά σημείωσε ότι έχει εισηγηθεί την απόκτησή ενός κεντρικού αμυντικού, με τον Μπαρτ Σένκεφελντ να βρίσκεται στις επιλογές του, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε αν ο Ολλανδός έχει συμφωνήσει με τους «πράσινους».

Αναλυτικά η συνέντευξη Δώνη:

Παίρνει ο Παναθηναϊκός στόπερ;

«Ρωτήστε στο διπλανό γραφείο... τον κ. Νταμπίζα».

Τι να περιμένουμε στο μεταγραφικό παζάρι;

«Νομίζω το είχαμε πει και στην προηγούμενη συνέντευξη. Εμείς έχουμε μια συνεργασία με το Νίκο Νταμπίζα για τις θέσεις που θέλαμε ενίσχυση και ο κεντρικός αμυντικός ήταν μια εξ αυτών. Μέχρι να τελειώσει η μεταγραφική περίοδος θα έχουμε έναν ακόμα στόπερ».

Θα είναι ο Σένκεφελντ για τον οποίο γράφτηκε ότι είναι εδώ;

«Ήταν από την αρχή μέσα στις λύσεις μας και μέσα στη διαδικασία αυτή γνωρίζουν νομίζω όλοι πως δεν είμαστε μια ομάδα που μπορεί να δώσει αρκετά χρήματα και μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια πρέπει να βρούμε τους παίκτες που θέλουμε. Με τα οικονομικά δεδομένα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη λύση».

Αν είχατε αρκετά χρήματα μπορεί να κάνατε και επτά... οκτώ παίκτες;

«Επτά οκτώ δεν θα παίρναμε. Όταν έχεις λεφτά μπορείς να πάρεις λιγότερους ποδοσφαιριστές που αμέσως να σε ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο. Θα εξαρτηθούν και πολλά στο τι θα γίνει με τα παιδιά που πρέπει να αποχωρήσουν. Και αυτό είναι ένα φορτίο που το έχει η ομάδα».

Σε αυτό το κομμάτι έχετε καμία εξέλιξη; Τι θα γίνει;

«Η δική μου δουλειά είναι να προπονώ όχι κάτι άλλο».

Δηλαδή αν υπάρξει κάποια αποχώρηση θα υπάρξουν και χρήματα να δοθούν σε κάποιον άλλο παίκτη, οπότε τι να περιμένουμε;

«Αν τα βάλουμε σε μια τάξη τα πράγματα πρώτα απ' όλα κεντρικός αμυντικός, ένας φορ δίπλα στον Μακέντα και ένας αμυντικός χαφ αν και εκεί πιστεύω πως μπορεί να μας δώσει λύσεις ο Ζοάο Νούνες».

Πως περιμένετε το ματς με τον ΟΦΗ που ακολουθεί;

«Η δική μας δουλειά είναι να αξιολογούμε και να μελετάμε τον αντίπαλο για να ξέρουμε τα δυνατά του σημεία και το που μπορεί να είναι επικίνδυνος. Διαφορετικές ομάδες με διαφορετική φιλοσοφία. Η Λαμία είναι μια ομάδα που περιμέναμε να παίξει τόσο κλειστά με ένα 5-4-1 και με μαν του μαν αρκετά.

Ο ΟΦΗ είναι διαφορετική ομάδα, έπαιξε μέσα στο Χαριλάου στα ίσια τον Άρη. Περιμένω ένα ανοιχτό παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Δεν ξέρω πως θα έρθει να μας αντιμετωπίσει αλλά με βάση την εικόνα του Χαριλάου περιμένω ένα διαφορετικό παιχνίδι».

Στο ματς με τη Λαμία τι δεν βγήκε;

«Θεωρώ ότι υπήρχαν κάποια βασικά στοιχεία που τα έχουμε δουλέψει. Βάλαμε πολλούς παίκτες ανάμεσα στις ζώνες, ναι μεν είχαμε την υπομονή αλλά δεν είχαμε τις ποιοτικές πάσες για να περάσουμε σωστά τη μπάλα. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, κυρίως στο πρώτο μέρος, δεν είχαμε τις ποιοτικές ενέργειες να γίνουμε επικίνδυνοι. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι πως ενώ βάλαμε τη μπάλα κοντά στην αντίπαλη περιοχή δεν είχαμε τις ενέργειες ώστε να σπάσουμε την άμυνα του αντιπάλου.

Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχαν κάποιες φάσεις αλλά δεν ήμασταν επικίνδυνοι. Στο δεύτερο μέρος ήμασταν λίγο χειρότεροι. Φαινόταν ότι έχουμε αδειάσει. Είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να μας προβληματίσει αλλά το μελετήσαμε με τους παίκτες. Υπάρχουν θετικά στοιχεία σε σχέση με πέρυσι. Δεν δεχτήκαμε τόσες φάσεις, ήμασταν καλοί στο τρανζίσιον. Κόντρα σε τέτοιες άμυνες θα πρέπει να αναπτύξουμε καλύτερο τέμπο και να πάρουμε μεγαλύτερο ρίσκο».

Οι κλειστές άμυνες είναι κάτι που σας προβληματίζει;

«Να πω την αλήθεια δεν το συναντήσαμε και πέρυσι ιδιαίτερα. Λίγες ήταν οι ομάδες που ήρθαν να παίξουν με ένα 5--4-1 και μαν του μαν. Και όταν και οι γηπεδικές συνθήκες δεν είναι καλές δεν βοηθάει. Έλεγα στους παίκτες μου για δυο παιχνίδια της Premier League που και εκεί η Τότεναμ κόντρα στην Νιουκάσλ και η Σίτι ενάντια στην Μπόρνμουθ είχαν θέματα απέναντι σε ομάδες που έπαιζαν τόσο κλειστά».

Για να διασπάσεις τέτοιες άμυνες τι παίζει μεγαλύτερο ρόλο, η δύναμη, η ποιότητα;

«Οι ποιοτικές ενέργειες παρά η δύναμη. Είναι καθαρά η ταχύτητα, στο πως θα κυκλοφορήσεις τη μπάλα και το ρίσκο που θα πάρεις».

Υπάρχει αρκετή κουβέντα για το ματς της Λαμίας το γιατί δεν έπαιξε ο Χατζηγιοβάνης και αν αποτέλεσε η μη χρησιμοποίηση του κάποιο είδος τιμωρίας και γιατί δεν έγινε τρίτη αλλαγή;

«Πρώτα απ' όλα εγώ σαν άνθρωπος και η ομάδα δεν έχει τη λογική να τιμωρεί τους παίκτες. Πρέπει όμως σε ότι κάνουμε μέσα στο σύλλογο να προστατεύουμε την ομάδα. Η ανανέωση του Τάσου έχει γίνει σήριαλ. Εγώ δεν θα μπω στη λογική τι απόφαση θα πάρει αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν θέλει να φύγει ή αν θέλει να μείνει. Εγώ δεν έχω ακούσει ακόμα από τον Τάσο να λέει θέλω να μείνω. Ο Τάσος από τον Δεκέμβριο μπορεί να υπογράψει και να πάει οπουδήποτε. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι τώρα ο Χατζηγιοβάνης έμεινε στον πάγκο επειδή δεν αγωνίστηκε με την Ξάνθη, ήταν τραυματίας, είχε χάσει προπονήσεις και για αυτό έμεινε στον πάγκο. Αν δεν υπολογιζόταν δεν θα έπαιζε και στα φιλικά παιχνίδια. Δεν γίνεται να προετοιμάζω μια ομάδα με έναν παίκτη και μετά να τον αφήνω στον πάγκο.

Στην δεύτερη ερώτηση σας. Στη διάρκεια του παιχνιδιού βάζουμε πολλούς παίκτες ανάμεσα στις γραμμές, τα δυο οκτάρια, οι φορ, τα μπακ. Σε μια άμυνα όπως ήταν αυτή της Λαμίας είχαμε έξι παίκτες ανάμεσα στις γραμμές. Όταν έκανα τις δυο αλλαγές. Θα έπρεπε να αντικαταστήσω τον Κολοβό για να βάλω τον Χατζηγιοβάνη για μένα ο Κολοβός έχει περισσότερο το γκολ».

Ο κόσμος περιμένει μια εμφατική απάντηση κόντρα στον ΟΦΗ για την εμφάνιση κόντρα στην Λαμία ενώ μπαίνει με το καλημέρα, το πρέπει της νίκης. Σας επηρεάζει αυτό;

«Νομίζω ότι καταρχήν είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Εγώ δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία πως πρέπει να σκεφτεί ο κάθε φίλαθλος για να πάει να στηρίξει την ομάδα του. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει το πότε, εγώ το βλέπω διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Έχω μια ομάδα, την αγαπάω και πρέπει να είμαι εκεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Βέβαια αυτή είναι η δική μου λογική.

Δεν γίνεται όταν θέλεις να πετύχεις να μην αισθάνεσαι πίεση. Θα πρέπει να αποδεικνύει το σύνολο ότι είναι ενωμένο μέσα στο γήπεδο. Εγώ δεν τη φοβάμαι την ομάδα. Δεν θα μπω ούτε στην διαδικασία της υπερβολής όταν θα κάνουμε μια μεγάλη νίκη, ούτε όταν θα έχουμε ένα κακό παιχνίδι. Το θέμα είναι τι διάρκεια θα έχουμε».

Θα δούμε περισσότερη εμπειρία στο ματς με τον ΟΦΗ;

«Δεν έχω πρόβλημα να απαντάω στο οτιδήποτε. Νομίζω ήταν μεγάλο πρόβλημα για εμάς ότι δεν ήταν καλά ο Μακέντα. Υπήρχαν πολλές πιθανότητες να μην ξεκινήσει καν ο Ιταλός. Όσο για τον Μπουζούκη έχει χάσει ένα μήνα προετοιμασίας και δεν είναι έτοιμος να ξεκινήσει στην ενδεκάδα. Δεν έχει την ένταση και τον ρυθμό. Θα τον βοηθήσει η διακοπή να επανέλθει».

Πως είδατε την πρεμιέρα του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Να εξηγήσουμε λίγο κάτι. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Σίγουρα θα λύσει προβλήματα. Σε κάποιες στιγμές, αν δει κανείς το Μάντσεστερ Σίτι - Τότεναμ δεν δόθηκε ένα πέναλτι και δεν έστειλαν καν τον διαιτητή να το δει. Θα βοηθήσει σε γενικές γραμμές. Τη φάση που πήραμε το πέναλτι έπρεπε να τη δει ο διαιτητής. Για μένα είναι ξεκάθαρο το πέναλτι που κάνει ο Βύντρα αφού έχει ξεκάθαρη πρόθεση να παίξει τη μπάλα με το χέρι και είναι κόκκινη του Μακέντα».

Θα μας πείτε τι γίνεται και με τον Τάσο Δώνη, αν είναι κοντά σε μια ομάδα και γιατί δεν κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος. Θα τον θέλατε σαν δανεικό... (σ.σ. γέλια);

«Δεν θα ήταν κακό και αυτό. Αν και μετά θα υπήρχε πρόβλημα με δυο γιους στην ίδια ομάδα. Μίλησε με τον προπονητή της Εθνικής και επειδή είναι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του κάνει προπόνηση μεν αλλά δεν μπαίνει με μπάλα για να μην τραυματιστεί. Είχε προτάσεις από τη Ρωσία που δεν ήθελε να πάει, τη Γαλλία και τη Τζένοα. Θα πρέπει βέβαια στις δυο επόμενες μέρες ή μετακομίσει ή να ανανεώσει το συμβόλαιο του στην Στουτγκάρδη».