Ολυμπιακός: Ο Γκιγιέρμε που χρειάζεται για την πρόκριση!

O Ολυμπιακός χρειάζεται τον Γκιγιέρμε να κάνει μεγάλα ματς για την πρόκριση. Σκόραρε με την Πλζεν, είχε και τρομερό δοκάρι με τους Τούρκους. Σπουδαίοι οι έξι ξένοι από τη μέση και πίσω.

Ολυμπιακός: Ο Γκιγιέρμε που χρειάζεται για την πρόκριση!

Ο Ολυμπιακός ως τώρα τα έχει πάει καλά στην Ευρώπη, και κυρίαρχος είναι ο άξονας. Ένας άξονας που δέχτηκε τρομερό πλήγμα με τον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη. Ευτύχησε όμως ο Ολυμπιακός να έχει πολύ δυνατούς άλλους παίκτες στον άξονα. Καταρχήν ο Σα είναι εκπληκτικός. Μπροστά του ο Σεμέδο ήρθε και έδωσε αυτό που έλειπε στο κέντρο της άμυνας. Δύναμη, ταχύτητα, μυαλό, αυτοπεποίθηση. Δίπλα του ο Μεριά είναι άλλος Μεριά σε σχέση με πέρσι. Είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα από τους άλλους και λόγω Κόπα Άφρικα. Και μπροστά τους ο Γκιγιέρμε. Και ο Βαλμπουενά δεν έχει πάει άσχημα ως τώρα, ο δε Γκερέρο πασχίζει, του λείπει όμως η ποιότητα για να κάνει τη διαφορά.

Επειδή το κέντρο του Ολυμπιακού πληγώθηκε πολύ με την απώλεια του Φορτούνη, για εμένα κομβική θα είναι η απόδοση του Γκιγιέρμε στα ματς με τους Ρώσους. Πρέπει να κάνει μεγάλες εμφανίσεις σε αυτά τα ματς. Έγραψε ένα καταπληκτικό ποστ ο Βραζιλιάνος στα σόσιαλ μίντια που δείχνει πόσο ευχαριστημένος είναι στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό. Έχει έρθει η ώρα του να πάρει λίγα μέτρα παραπάνω στο γήπεδο και να βοηθήσει ακόμα πιο πολύ. Το έχει, μπορεί να το κάνει.

Λίγο έλειψε να βάλει ένα τρομερό γκολ με τους Τούρκους αλλά η σουτάρα του από μεγάλη απόσταση βρήκε το οριζόντιο δοκάρι. Θα ήταν γκολ που θα το θυμόμασταν χρόνια. Επίσης με την Πλζεν έβαλε το πρώτο καθοριστικό γκολ, αλλά και το τρίτο που καθάρισε το ματς ήρθε από εκείνον πάλι.

Ο ΠΑΟΚ πέρσι πήρε το νταμπλ αλλά ο Ολυμπιακός είχε το καλύτερο ανασταλτικό χαφ στον άξονα. Σύγκρινα τώρα τα στατιστικά του Γκιγιέρμε στο πρωτάθλημα με αυτά του Σάκχοφ, του Βέρνμπλουμ, του Κάνιας στον ΠΑΟΚ, και με αυτά του Σιμόες, του Γαλανόπουλου και του Άλεφ στην ΑΕΚ. Κανείς τους δεν είναι σαν τον Γκιγιέρμε.

Μόνο ο Σάκχοφ έβαλε τα γκολ του Γκιγιέρμε (5 έναντι 4), όλοι οι άλλοι ήταν με κανένα γκολ ή μόνο με 1.

Όμως ο Γκιγιέρμε υπερτερούσε του Σάκχοφ σε πολλά άλλα στοιχεία μέσα στο παιχνίδι.

Ο Γκιγιέρμε ήταν ο δεύτερος πασέρ του Ολυμπιακού! Πίσω από τον Φορτούνη. Ο Γκιγιέρμε είχε υπερδιπλάσιες πάσες από τον Σάκχοφ! 201 ο Γκιγιέρμε, 95 ο Σάκχοφ.

Και ενώ ο Γκιγιέρμε ήταν ο 2ος σε πάσες του Ολυμπιακού, ο Σάκχοφ ήταν ο πέμπτος σε πάσες του ΠΑΟΚ, με μεγάλη διαφορά πίσω από Βιερίνια (182), Μπίσεσβαρ (170), Μαουρίτσιο (134), Μάτος (98).

Επίσης ο Γκιγιέρμε είχε διπλάσια κλεψίματα από τον Σάκχοφ! 34 κλεψίματα ο Σάκχοφ, 61 ο Γκιγιέρμε.

Ο Γκιγιέρμε είχε διπλάσια κλεψίματα και από τους άλλους ανασταλτικούς του Ολυμπιακού, τον Καμαρά και τον Μπουχαλάκη! Και δεν έπαιξαν λίγο. Πολύ έπαιξαν, ειδικά ο Καμαρά πέρσι. 36 κλεψίματα ο Καμαρά, 30 ο Μπουχαλάκης, 61 ο Γκιγιέρμε.

Αντίθετα στον ΠΑΟΚ υπήρχαν πολλοί παίκτες που έκαναν πολύ περισσότερα κλεψίματα από τα 34 του Σάκχοφ. Κρέσπο 63, Βιερίνια 60, Βαρέλα 47, Μάτος 45, Μπίσεσβαρ 39, Μαουρίτσιο 35.

Ο Ομάρ στον Ολυμπιακό που έχει παίξει στο πρωτάθλημα περισσότερα λεπτά από τον Γκιγιέρμε, είχε το 1/3 των κλεψιμάτων του Βραζιλιάνου! Μόλις 19 κλεψίματα έκανε.

Παίκτης ορχήστρα ο Βραζιλιάνος, και δημιουργικός, και να σκοράρει μπορεί, και να κόψει, και σκληρός είναι, μην ξεχνάμε ότι πέρσι ήταν ο πρώτος παίκτης του Ολυμπιακού σε φάουλ (46 φάουλ είχε, έναντι του Καμαρά με 32 που ήταν δεύτερος). Επίσης ο Γκιγιέρμε ήταν ο πρώτος του Ολυμπιακού σε κίτρινες κάρτες (6).

Πάμε τώρα στον Κάνιας. Λίγος μπροστά στον Γκιγιέρμε. Κανένα γκολ, ενώ ο Βραζιλιάνος έβαλε 4, 56 πάσες, ενώ ο Βραζιλιάνος έδωσε 201, και 22 κλεψίματα, ενώ ο Γκιγιέρμε έκανε 61.

Βέρνμπλουμ, ανύπαρκτη η προσφορά του. Κανένα γκολ, 21 πάσες, 13 κλεψίματα, λίγα ματς η μεταγραφή που είχε κάνει ντόρο.

Πάμε τώρα στην ΑΕΚ. Εξετάζω τις 3 καλύτερες ομάδες στο πρωτάθλημα, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Στην ΑΕΚ ο Σιμόες έπαιξε 15 ματς, ο Γαλανόπουλος 17 ματς, ο Άλεφ 22 ματς.

Για να δούμε τον Άλεφ που έπαιξε πιο πολύ από τους άλλους. 1 γκολ, 93 πάσες, 23 κλεψίματα. Του ρίχνει ο Γκιγιέρμε σε όλα. Τετραπλάσια γκολ, υπεριδπλάσιες πάσες, σχεδόν τριπλάσια κλεψίματα.

Ο Γαλανόπουλος 1 γκολ (τα τετραπλάσια ο Γκιγιέρμε), 65 πάσες (τις τριπλάσιες ο Γκιγιέρμε), 15 κλεψίματα (τα τετραπλάσια ο Γκιγέρμε).

Ο Σιμόες 1 γκολ (τα τετραπλάσια ο Γκιγιέρμε), 127 πάσες (201 ο Γκιγιέρμε), 22 κλεψίματα (τα τριπλάσια ο Γκιγιέρμε).

Ο Ολυμπιακός έχει εξαιρετικούς ξένους φέτος από τη μέση και πίσω. Ο Σα, ο Σεμέδο, ο Μεριά, ο Ομάρ, ο Γκιγιέρμε, ο Βαλμπουενά, η μισή ομάδα δηλαδή και παραπάνω, είναι παίκτες με προσφορά, ουσιαστικοί στη δουλειά τους, σε αυτό που τους ζητάς να κάνουν. Το υπόλοιπο κομμάτι της ομάδας μπροστά, για εμένα θέλει παραπάνω πράγματα για το πρωτάθλημα. Διότι στο πρωτάθλημα θα βρεις ταμπουρωμένες ομάδες, παίκτες που θα έχουν και υπόσχεση πριμ αν σταματήσουν τον Ολυμπιακό, ο στόχος θα είναι να του κόψουν δύο βαθμούς με την ισοπαλία. Χωρίς γκολ δεν παίρνεις τους 3 βαθμούς της νίκης. Αυτό δεν είναι θεωρία, είναι πραγματικότητα. Και την πλήρωσε πέρσι αυτήν την πραγματικότητα ο Ολυμπιακός.

Πάντως για τα ματς με τους Ρώσους τώρα, θα μετρήσει η ποιότητα των ξένων του Ολυμπιακού από τη μέση και πίσω. Διότι αυτά τα ματς θέλουν και τακτική και κλεφτοπόλεμο και να χτυπήσεις την Κράσνονταρ στον κενό χώρο.

Έχουμε αποθεώσει τον Σα και τον Σεμέδο, όμως ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολύ και τον καλό Γκιγιέρμε. Μπορεί να κάνει τη διαφορά και όχι μόνο ανασταλτικά. Και δεν είναι παίκτης που κάνει πολλά λάθη. Και αυτό το κοίταξα στα στατιστικά του, λίγα τα λάθη του σε σχέση με το πόσες φορές περνάει η μπάλα από τα πόδια του. Ο Φορτούνης είχε πολύ περισσότερα λάθη, τα τριπλάσια από τον Γκιγιέρμε, και τον χρησιμοποιώ σαν μέτρο σύγκρισης διότι ο Φορτούνης είναι παικταράς. Και ο Ποντένσε είχε πολύ περισσότερα λάθη, σχεδόν τα τριπλάσια από τον Γκιγιέρμε.

Αν οι ξένοι του Ολυμπιακού από τη μέση και πίσω πιάσουν τη στάνταρ απόδοσή τους και βρει ο Ολυμπιακός κάτι περισσότερο σε αυτά τα δύο ματς από τη μπροστινή του γραμμή, θα έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει. Η ομάδα μέχρι τώρα, παρ' ότι βάζει γκολ, έχει τη μηχανή της πίσω. Μοιάζει με αυτοκίνητο που έχει τη μηχανή πίσω.

Υ.Γ.: Θέλω να δω και τη διαιτησία με τους Ρώσους, διότι μια ψυχή (όχι όποιος κι όποιος) μου είχε πει προ δύο μηνών ότι άλλαξαν οι σχέσεις με τον ισχυρό Θόδωρο, και δεν το πίστευα...