ΕΡΤέρατα και σημεία στην Αθλητική Κυριακή

 Απόλυτα δικαιολογημένη η οργή της ΑΕΚ και των φίλων της, για την αντιδεοντολογική πρακτική της ΕΡΤ στην «Αθλητική Κυριακή».

ΕΡΤέρατα και σημεία στην Αθλητική Κυριακή

Όλα τα δίκια με το μέρος της συγκεντρώνει η ΠΑΕ ΑΕΚ στο θέμα που προέκυψε με την ΕΡΤ. Δεν έχει να κάνει με το τι ομάδα υποστηρίζει ο καθένας, αν είναι από την Αθήνα ή από τη Θεσσαλονίκη, αν αποτελεί «κιτρινόμαυρο» ή «ασπρόμαυρο» ρεπόρτερ. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο, απλό και μονοδιάστατο.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει την παρουσία και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, οποιαδήποτε τύπου διαμάχη κι αν είναι αυτή που υφίσταται.

Εργάζομαι για το «Φως των Σπορ» από το 2002. Ανελλιπώς καταγράφω το ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Μέχρι και την τελευταία ημέρα που μίλησα με τον αξεπέραστο δημοσιογράφο και εκδότη Θεόδωρο Νικολαΐδη, η κουβέντα του ήταν μία και μοναδική: «Γιάννη τι λέει η ΑΕΚ; Τι θέση παίρνει για το θέμα; Γράφ’ τα όπως τα λέει ακριβώς. Λέξη προς λέξη»...

Ναι αγαπητοί συνάδελφοι και λοιποί αρμόδιοι στην κρατική τηλεόραση. Αυτό είναι δημοσιογραφία. Αυτό είναι δεοντολογία. Να παρουσιάζεται η κάθε άποψη. Πόσο μάλλον σε ένα κρατικό Μέσο.

Άντε σε μια ιδιωτική επιχείρηση να δεχτώ πως μπορεί να είναι αλλιώς. Πως γούστο και καπέλο του κάθε ιδιοκτήτη τι γραμμή θα ακολουθήσει. Άλλωστε τα περισσότερα Μέσα πλέον βρίσκονται στον έλεγχο επιχειρηματιών που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο.

Αλλά εδώ μιλάμε για ΕΡΤ. Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση! Ελληνική. Όλων των Ελλήνων! Το να στήνεται μια «τηλέ-δίκη, όπως μάλλον εύστοχα τη χαρακτήρισε η ΠΑΕ ΑΕΚ, με μονάχα τη μία πλευρά παρούσα, ε νομίζουμε πως πράγματι είναι πρόκληση!

Και μιλάμε για μετάδοση σχεδόν είκοσι λεπτών! Όχι μια τοποθέτηση στην κάμερα για ένα, δύο, τρία λεπτά το πολύ. Κανονική συνέντευξη έγινε.

Και οι άνθρωποι της ΑΕΚ πού ήταν; Στις τηλεοράσεις τους να παρακολουθούν, έτοιμοι να παρέμβουν αν το έκριναν απαραίτητο; Γιατί αυτό ακούσαμε από τους αρμοδίους της εκπομπής. Πως τους είχαν ενημερώσει λένε να βλέπουν την εκπομπή κι αν άκουγαν κάτι για το οποίο θα ήθελαν να παρέμβουν να τους πάρουν τηλέφωνο!

Μα καλά ρε παιδιά είναι σοβαρή θέση αυτή; Και την επαναλαμβάνετε εκεί στην ΕΡΤ, την λέτε και την ξανά λέτε. Κάνατε τέτοια χάρη στην ΑΕΚ; Να της επιτρέψετε (άκουσον άκουσον...) να παρέμβει τηλεφωνικά, στο επί είκοσι λεπτών διάγγελμα του ΠΑΟΚ; Τελικά είστε λαρτζ εκεί στο Ραδιομέγαρο...

Προφανώς και είναι για γέλια το όλο θέμα και δικαίως προκάλεσε την οργή των ανθρώπων της «Ένωσης». Θα μπορούσαν έστω να υπάρχει στο στούντιο ένας ρεπόρτερ της ΑΕΚ να κάνει μια ερώτηση, μια παρέμβαση, να θέσει έναν αντίλογο παρουσιάζοντας την άλλη άποψη. Ούτε αυτό γινόταν βρε συνάδελφοι;

Και το ζητούμενο είναι ακόμα βαθύτερο. Έχει να κάνει με την απόγνωση και την απογοήτευση του ελληνικού (τηλεοπτικού) κοινού. Τέτοιες πρακτικές δεν βοηθούν στο να βελτιωθεί η άποψη του τηλεθεατή για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ελληνικής τηλεόρασης. Δεν τον βοηθούν να μη νιώθει οργή για τα χρήματα που πληρώνει κάθε μήνα προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να «ενημερώνεται» από ένα κρατικό κανάλι.

Αν θέλει προπαγάνδα και μονόπλευρη ενημέρωση ο Έλληνας τηλεθεατής, καλώς ή κακώς, ξέρει από μόνος του πού μπορεί να τη βρει. Και ένα είναι βέβαιο: Πως δεν επιθυμεί να του την παρέχει η ΕΡΤ. Είτε είναι κόκκινων, πράσινων, κίτρινων ή ασπρόμαυρων συναισθημάτων.