Γιατράς και Μαρτίνς: Δικαίωση για δύο, η μία… ξώφαλτση

Στα ψιλά πέρασε προ ημερών η ανάδειξη του Μάκη Γιατρά ως ο καλύτερος προπονητής στην Basket League για την αγωνιστική σεζόν, που μόλις ολοκληρώθηκε. Μεγάλη, προσωπική, επιτυχία για τον συμπαθή κόουτς.

Γιατράς και Μαρτίνς: Δικαίωση για δύο, η μία… ξώφαλτση

Δεν είναι δα και μικρή υπόθεση να κερδίζεις αυτόν τον τίτλο σε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχουν παράλληλα ο Ρικ Πιτίνο, ο Ντέιβιντ Μπλατ, ο Λούκας Μπάνκι, αλλά και άλλοι Έλληνες φερέλπιδες προπονητές.

Η αναγνώριση προς στο πρόσωπο του Μάκη Γιατρά από τους υπόλοιπους προπονητές, τους αρχηγούς των ομάδων της Μπάσκετ Λιγκ, αλλά και μερίδας του μπασκετικού κοινού, που παίρνουν μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας, αποτελεί δικαίωση για τον ίδιο. Δικαίωση και συνάμα την καλύτερη απάντηση στους οπαδούς-δημοσιογράφους, που απορούσαν με ειρωνική διάθεση απευθυνόμενοι προς τον ίδιο, στο περιθώριο των ημιτελικών με την ΑΕΚ, αν όντως είναι προπονητής. Ηταν πιο πειστική η απάντηση και από τον ίδιο τον αγωνιστικό άθλο της ομάδας του, του Προμηθέα, να αφήσει την Ενωση εκτός τελικών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο για έναν άνθρωπο, που ξεκίνησε από τα τοπικά και έκανε τον Προμηθέα σημείο αναφοράς στο ελληνικό μπασκετικό στάτους, όντας η πρώτη επαρχιακή ομάδα που φτάνει στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Κρατήστε αυτό: Ο 48χρονος κόουτς πρώτευσε στην ψηφοφορία των αρχηγών και προπονητών των ομάδων, που διαμορφώνει κατά 60% το τελικό αποτέλεσμα, συγκεντρώνοντας το 38,46% έναντι 19,23% του προπονητή του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο. Πρώτευσε και στην ψηφοφορία των δημοσιογράφων (είχε 65,31% έναντι 12,24 των Πιτίνο και Πεδουλάκη). Στις προτιμήσεις του κοινού, ο πατρινός προπονητής ήταν δεύτερος (29,69%), πίσω από τον Πιτίνο (42,67%).

Κλείνουμε εδώ το μπάσκετ και πάμε να αντιπαραθέσουμε τα αποτελέσματα του ποδοσφαίρου στην ανάλογη ψηφοφορία. Επιγραμματικά. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο τίτλος του καλύτερου προπονητή στην Σούπερ Λιγκ πήγε στον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος οδήγησε τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι ο προπονητής της ομάδας που -κατά γενική ομολογία- έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και της μοναδικής που φόρεσε... μακρυμάνικα στην Ευρώπη (προερχόμενη από ιστορική πρόκριση σε βάρος της διάσημης Μίλαν) ήταν 7ος! Τον Λουτσέσκου και τον Μαρτίνς, δηλαδή, "χώριζαν" οι Κάναντι, Δώνης, Παντελίδης, Χάβος και Δέλλας!

Ο συνομίληκος του Γιατρά, ο 49χρονος, Μαρτίνς, ήταν μπροστά μόνο από τον πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Μαρίνο Ουζουνίδη και τον Γιώργο Παράσχο του Αστέρα Τρίπολης!

Σημείωση: Για την ανάδειξη του κορυφαίου κόουτς ψηφίζουν οι αρχηγοί των ομάδων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν τον δικό τους προπονητή. Έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τρεις, με σειρά προτεραιότητας. Η πρώτη επιλογή λαμβάνει 10 βαθμούς, η δεύτερη 7β. και η τρίτη 5β. Μόλις τρεις αρχηγοί αναγνώρισαν το έργο του Μαρτίνς. Ο Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ, ο Δήμος Μπαξεβανίδης της Ξάνθης και ο Άντονι Φατιόν της ΑΕΛ. Ως δεύτερη επιλογή και για τους τρεις (από 7 βαθμούς - σύνολο 21).

Η δικαίωση, η αναγνώριση ή αν θέλετε η άτυπη ρεβάνς του Πορτογάλου για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής, ήρθε λίγο αργότερα... Από τους άλλους διεκδικητές του τίτλου, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, οι οποίοι επέλεξαν να πορευτούν τη νέα σεζόν με συμπατριώτες του Μαρτίνς. Στράφηκαν, δηλαδή, σε μια αγορά που έχει επενδύσει εδώ και χρόνια ο Ολυμπιακός. Την Πορτογαλία. Το αν θα αποδειχθούν "Μαρτίνς" οι Άμπελ Φερέιρα και Μιγκέλ Καρντόσο, είναι μια άλλη ιστορία... Πρώτα, θα πρέπει να φέρουν στην ομάδα τους καλό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με θετικά αποτελέσματα και εν συνεχεία να ξεπεράσουν τον έβδομο καλύτερο, Μαρτίνς, για να αναγνωριστεί και επίσημα το έργο τους...