Τα κόλπα ζόρικα του ΠΑΟΚ

O Kώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για την αμέσως μετά-Λουτσέσκου εποχή στον ΠΑΟΚ

Τα κόλπα ζόρικα του ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, από τη Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται, θα χαμογελά σαρδόνια βλέποντας τις εξελίξεις μετά από την ξαφνική (;) αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ. Ένα μήνα πριν ριχτεί στη μάχη των προκριματικών του Champions League, τίποτα δεν είναι κανονισμένο, αντίθετα τα πάντα είναι ρευστά στην ομάδα.

Ο νέος προπονητής, Άμπελ Φερέιρα ο οποίος κλήθηκε άρον-άρον για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία μετά το διαζύγιο με τον Λουτσέσκου, βρίσκεται ακόμη στη φάση της αξιολόγησης του υλικού που έχει στα χέρια του και μάλιστα η πρώτη εικόνα που έχει στα μάτια του δεν φαίνεται να τον χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ο Πορτογάλος είναι άλλης σχολής προπονητής και ως τέτοιος έχει διαφορετική φιλοσοφία για το παιχνίδι από αυτή που είχε ο Ρουμάνος. Με το καλημέρα στην Ολλανδία, όπου γίνεται η προετοιμασία, έδειξε την πρόθεση του να αλλάξει την τακτική της ομάδας από το 4-2-3-1 ή 4-3-3 που έπαιζε ο Λουτσέσκου στο 4-4-2.

Όμως, αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία, όπως θα έλεγαν και οι Αδερφοί Κατσιμίχα. Δεν μπορεί μια ομάδα που ακολουθούσε επί τρία χρόνια μια τακτική να μυηθεί μέσα σε λίγες μέρες σε μια άλλη. Πόσο μάλιστα, όταν λείπουν οι παίκτες για να την υποστηρίξουν.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει δεύτερο φορ- στο επίπεδο τουλάχιστον του Ακπόμ- για να παίξει το 4-4-2 και για αυτό έχει σημάνει συναγερμός τις τελευταίες ώρες στο μεταγραφικό επιτελείο. Καταμεσής όμως του καλοκαιριού, με τους περισσότερους αξιόλογους παίκτες να έχουν κλείσει σε ομάδες, το να βρεθεί ο ιδανικός παρτενέρ του Άγγλου, δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση.

Όταν μάλιστα ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να χτυπά ταυτόχρονα σε τουλάχιστον δυο μέτωπα ακόμη, καθώς στα «θέλω» του Φερέιρα, εκτός από τον φορ, περιλαμβάνονται και δυο χαφ πρώτης διαλογής, προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία του γραμμή που έχει λαβωθεί από τραυματισμούς και αποχωρήσεις.

Αυτά βλέπει ο Λουτσέσκου και θυμάται τα δικά του ζόρια, όταν ανέλαβε τον ΠΑΟΚ μετά τον Σέρβο Στανόγιεβιτς. Τότε που του πήρε κανένα τρίμηνο για να φέρει την ομάδα στα μέτρα που ήθελε και στο διάστημα αυτό η καρέκλα του είχε τρίξει επικίνδυνα αρκετές φορές.

Στάθηκε και τυχερός ο Ρουμάνος εκείνη την εποχή, αφού τον βοήθησαν και τα αποτελέσματα να σταθεροποιηθεί στο πόστο του, δίνοντας του τον χρόνο που χρειαζόταν για να περάσει τη φιλοσοφία του και να χτίσει σιγά-σιγά την ομάδα που αργότερα θα κατακτούσε τίτλους…

Όμως ο Φερέιρα έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο από αυτό που είχε ο Λουτσέσκου το 2016, υπό την έννοια ότι δεν παραλαμβάνει «καμένη γη» αλλά μια ομάδα που κατέκτησε τα πάντα πέρσι στην Ελλάδα και που τώρα ονειρεύεται να κάνει την υπέρβαση στο Champions League.

Μια υπέρβαση που με τις κινήσεις που έκανε η διοίκηση στις μεταγραφές ο Λουτσέσκου την «έκοβε» χλωμή, γι’ αυτό κι έσπευσε να αποδεχθεί δίχως δεύτερη σκέψη την πρόταση της Αλ Χιλάλ και να την κάνει από την Τούμπα με ελαφρά πηδηματάκια, αφήνοντας την οικογένεια Σαββίδη στα κρύα του λουτρού.

Το πόσο κρύο είναι το λουτρό, θα φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ, αντί να έχει πάει ένα βήμα μπροστά, έχει γυρίσει τρία χρόνια πίσω. Δεν φταίει ο Φερέιρα γι’ αυτό. Και ο καλύτερος προπονητής του κόσμου να είχε έρθει, το ίδιο θα είχε συμβεί… Όμως, στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα….