Άκης Μάντζιος: «Ο Ντουρμισάι έχει αυτό που ζητά ο Μαρτίνς»

Ο προπονητής που έβγαλε τον Πανιώνιο έκτο ενώ πολλοί έλεγαν ότι θα υποβιβαστεί, Άκης Μάντζιος στο «ΦΩΣ» για τον Φιορίν Ντουρμισάι και όχι μόνο.

Άκης Μάντζιος: «Ο Ντουρμισάι έχει αυτό που ζητά ο Μαρτίνς»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Πανιώνιος τη σεζόν που πέρασε, είχε μεγάλα ζόρια. Είχε κάθε ζόρι που μπορεί να τραβήξει μία ομάδα! Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά και πολλοί έλεγαν ότι θα πέσει, έδινε αγώνα σωτηρίας μέχρι λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος. Λεφτά δεν υπήρχαν. Ο Ζαμάνης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και υπήρξε πρόβλημα διοικητικό, έμεινε για λίγο ο Δάρρας μόνος του. Ο κόσμος του Πανιωνίου τα έβαλε με τους παίκτες. Παίκτες ήθελαν να φύγουνε. Και τελικά ο Μάντζιος που πήγε τον Δεκέμβρη, έβγαλε την ομάδα έκτη! Διαβάστε τη συνέντευξή του για τον Ντουρμισάι -και όχι μόνο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/7/2019

Ο Ντουρμισάι πάει πολύ καλά, το περίμενες;

Σίγουρα το περίμενα να αφήσει θετικές εντυπώσεις. Διότι είναι ένα παιδί που έχει το μεγάλο ατού ότι δουλεύει σκληρά. Δουλεύει πάρα πολύ για την ομάδα και είναι παίκτης που κάθε προπονητής θέλει.

Δηλαδή;

Κάνει ατελείωτα χιλιόμετρα! Δεν είναι το στατικό σέντερ φορ, βοηθάει πολύ αμυντικά, πρεσάρει πολύ, έχει καλή κίνηση, είναι παίκτης σημαντικός για την ομάδα.

Το είχε αυτό ή το έφτιαξε στην πορεία;

Όσο τον έζησα στον Πανιώνιο τη σεζόν που πέρασε, το είχε.

Πού χρειάζεται βελτίωση; Στην τεχνική;

Ναι, στην τεχνική πρέπει να βελτιωθεί. Ξέρει και ο ίδιος τις αδυναμίες του και έχει βάλει σκοπό να τις φτιάξει. Το ζητάει ο ίδιος να βελτιωθεί. Δουλέψαμε πολύ με τον Φιόρι σε ατομικές προπονήσεις! Σε ό,τι χρειάζεται ένας επιθετικός, στην τεχνική και στα τελειώματα.

Ατομικά τι ατού έχει, πέρα από τα ατελείωτα χιλιόμετρα που είπες ότι κάνει και την αμυντική βοήθεια με το πρέσινγκ;

Είναι δυνατό παιδί, ψηλός αλλά όχι αργός, και έχει την αίσθηση του γκολ. Επίσης έχει καλές συνεργασίες με τους συμπαίκτες του.

Ο Μαρτίνς ζητάει κίνηση από τους επιθετικούς του Ολυμπιακού, παιχνίδι και έξω από την περιοχή.

Ο Φιόρι το έχει. Δεν είναι ο φορ που θα κάτσει μέσα στο κουτί και θα περιμένει να του έρθει η μπάλα. Έχει βελτιωθεί πολύ στην κίνηση και με τη μπάλα και χωρίς τη μπάλα.

Να λέμε την αλήθεια πάντως, χρειάζεται σέντερ φορ μεγάλης κλάσης ο Ολυμπιακός.

Συμφωνώ. Σίγουρα θέλει κι έναν έτοιμο φορ κλάσης, έμπειρο, διότι το επίπεδο του Ολυμπιακού είναι τοπ και έχει υψηλές απαιτήσεις.

Ο Μπεργκ θα ήταν ο ιδανικός;

Ο Μπεργκ έχει δείξει σπουδαία πράγματα εδώ, έχει την αίσθηση του γκολ, είναι ακόμα παίκτης της Εθνικής Σουηδίας, είναι κινητικός, ανοίγει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του, κινείται πλάγια και πίσω. Είναι σέντερ φορ έτοιμος να μπει και να κάνει τη διαφορά.

Ο Ντουρμισάι ακούει τον προπονητή του ή είναι απείθαρχος; Το ρωτάω γιατί είναι τσαμπουκάς και θρασύς.

Είναι καλό που έχει τσαμπουκά και θράσος. Απέναντι στον προπονητή όμως είναι συνεσταλμένο παιδί. Είναι αγαπητός σε κάθε προπονητή, είναι παίκτης ομάδας.

Θα ήταν προτιμότερο να πάει δανεικός; Γενικώς τι πιστεύεις για το δανεισμό; Ποια θεωρείς ότι είναι περισσότερα, τα ατού ή τα μείον;

Το ατού είναι ότι ένας παίκτης που δίνεται δανεικός, θα πάρει αγώνες στα πόδια του. Οι παίκτες χρειάζονται τους αγώνες. Το αρνητικό είναι ότι δεν θα συμμετέχει στις προπονήσεις με παίκτες τοπ επιπέδου, και επίσης μπορεί να υπάρξει απογοήτευση.

Ο μόνος παίκτης που δόθηκε δανεικός από τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια και έσκισε και γύρισε στον Ολυμπιακό και διέπρεψε, ήταν ο Μήτρογλου.

Ναι, όπως σου είπα, έχει και θετικά και αρνητικά.

Πώς θα το καλύψεις το κενό του Ντουρμισάι στον Πανιώνιο;

Θα κοιτάξουμε η μία μεταγραφή που μας επιτρέπεται να κάνουμε πάνω από 23 χρονών, να είναι σέντερ φορ. Κάναμε δύο ανανεώσεις συμβολαίων που δικαιούμασταν, πήραμε και αρκετά νέα παιδιά από Β' και Γ' Εθνική, θα προσπαθήσουμε να τα ενσωματώσουμε στην ομάδα. Ευελπιστούμε να καταφέρουν να προσαρμοστούν γρήγορα και να καταλάβουν τι εστί Πανιώνιος. Παρά τους μείον 6 βαθμούς που θα έχουμε τη νέα σεζόν, πιστεύω ότι θα πάμε καλά. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, υπάρχουν προβλήματα, αλλά ο Πανιώνιος είναι μαθημένος στα προβλήματα.

Πώς εξηγείται ρε παιδί μου, αυτή η ομάδα όχι μόνο να επιβιώνει συνεχώς αλλά να βγάζει και παίκτες που αντέχουν τις βαριές φανέλες των μεγάλων ομάδων;

Έχει και ο Πανιώνιος βαριά φανέλα. Αυτό αποδεικνύεται συνεχώς. Είναι τιμητικό για τον Πανιώνιο να έχει βγάλει τόσους παίκτες που έχουν παίξει στις μεγάλες ομάδες. Έχει κάτι η φανέλα του Πανιωνίου, είναι σπουδαίος σύλλογος.

Τι άλλαξες όταν πήγες στα μέσα της σεζόν, και τελικά τερματίσατε έκτοι;

Αλλάξαμε αρκετά πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα, δεν θέλω να τα λέω... Πρώτα ήθελα να δώσω ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες, και όποιος έδινε το 100% θα έπαιζε ανεξαρτήτως ονόματος. Αυτό πέρασε στα αποδυτήρια, υπήρχε δικαιοσύνη και ισορροπία, και κάθε παίκτης έβγαλε το 100%. Υπήρξαν δυσκολίες πολλές, αλλά ευτυχώς τις διαχειριστήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε και τελικά όχι μόνο σώθηκε η ομάδα, αλλά τερμάτισε έκτη. Στο τσακ χάσαμε και την πρόκριση στους ημιτελικούς του Κυπέλλου.

Η τιμωρία των μείον 6 βαθμών σού έβαλε σκέψη να φύγεις;

Σε καμία περίπτωση. Από τη στιγμή που και ο Πανιώνιος ήθελε να συνεχίσω, οι μείον 6 βαθμοί δεν με τρόμαξαν και συνεχίζω.

Πόσο μεγάλη θεωρείς την απώλεια του Λουτσέσκου για τον ΠΑΟΚ; Το υλικό του ΠΑΟΚ έπαιξε ρόλο πιο πολύ στην κατάκτηση του νταμπλ ή ο προπονητής;

Σε μία τέτοια ιστορική επιτυχία για τον ΠΑΟΚ, μερίδιο έχουν όλοι. Ο προπονητής βοήθησε, αλλά εγώ πάγια πιστεύω ότι και οι παίκτες κάνουν τον προπονητή. Το μεγάλο πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ τώρα είναι η χρονική στιγμή που έφυγε ο Λουτσέσκου. Όποιος και να έρθει νέος προπονητής στην αρχή της προετοιμασίας, χρειάζεται χρόνο να μάθει το έμψυχο υλικό και να μάθουν οι παίκτες τι ζητάει από αυτούς. Ο Λουτσέσκου ήξερε πολύ καλά το υλικό του, είχε δώσει σταθερότητα, οι παίκτες ήξεραν τι ζητάει, τώρα αυτά αλλάζουν και ξεκινάνε από την αρχή. Πιστεύω ότι είναι σημαντική απώλεια για τον ΠΑΟΚ.

Μία ερώτηση που δεν σου έχω κάνει ποτέ. Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχες στην καριέρα σου όταν ήσουν ποδοσφαιριστής; Από ποιον πήρες τα περισσότερα στοιχεία;

Από τον συχωρεμένο Γιάννη Κυράστα.

Γιατί;

Ήταν πολύ οργανωτικός, ήταν της πειθαρχίας, δεν ξεχώριζε άτομα. Τη στιγμή που άρχιζε η προπόνηση στον αγωνιστικό χώρο όλοι ήταν ίσοι στα μάτια του. Ήταν αρκετά πιεστικός. Και σου έκανε πολύ καλή ανάλυση του αντιπάλου. Ήταν ένας προπονητής που ο παίκτης ένιωθε εμπιστοσύνη, έλεγες ότι και κάτι στραβά να πάει, ο προπονητής θα βρει λύση να βοηθήσει την ομάδα.