Τα μυστικά των αναλυτών του Ολυμπιακού

Ποια η δουλειά των τεσσάρων ανθρώπων που χειρίζονται τα σύγχρονα μηχανήματα στον Ολυμπιακό.

Τα μυστικά των αναλυτών του Ολυμπιακού

Το «ΦΩΣ» στο δωμάτιο των αναλυτών του Ολυμπιακού. Πώς συλλέγουν στοιχεία για τους αντιπάλους, γιατί καταγράφονται οι προπονήσεις και σε τι βοηθούν όλα αυτά.

Πολλές φορές ακούμε και διαβάζουμε ότι ο προπονητής έστειλε άνθρωπό του να παρακολουθήσει τον αντίπαλο. Επίσης, θα βλέπετε και από τις φωτογραφίες στις προετοιμασίες πως υπάρχουν οι αναλυτές του Ολυμπιακού, οι οποίοι καταγράφουν με τις κάμερές τους όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Όπως θα διαβάσατε και πριν από μερικές ημέρες ότι ο Γιώργος Μαρτάκος θα πάει στο Γένμπαχ στις 5 Ιουλίου να παρακολουθήσει το φιλικό της Πλζεν με την Ούφα. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε όλο αυτό το τιμ των αναλυτών και τι ακριβώς κάνουν, τόσο με την ανάλυση των προπονήσεων όσο και των αντιπάλων.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη διάρκεια της σεζόν και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια του προπονητή. Φυσικά χρειάζονται και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να δουλεύουν πάνω σε αυτόν τον τομέα αλλά και τα απαραίτητα μηχανήματα. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μία πολύ μεγάλη επένδυση και μάλιστα το επιτελείο του Μαρτίνς όταν ήρθε στην Ελλάδα είχε πει πως δεν περίμενε ότι θα συναντούσε στη χώρα μας τόσο προηγμένα μηχανήματα και προγράμματα αλλά και ένα τόσο εξειδικευμένο προσωπικό. Το «ΦΩΣ» μπήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου «Μιστράλ», εκεί όπου είναι το… άντρο των αναλυτών. Οι Γιώργος Μαρτάκος, Λουίς Λόμπο, Γιάννης Βογιατζάκης και Ιωσήφ Λουκάς περνάνε αρκετές ώρες σε αυτό προκειμένου να διευκολύνουν τον Πέδρο Μαρτίνς και τον Χρήστο Μουρίκη.

Η καταγραφή των προπονήσεων

Ας ξεκινήσουμε από τις προπονήσεις, που όπως μας μετέφεραν οι αναλυτές καταγράφονται όλες με κάμερα. Στη συνέχεια περνάνε στον υπολογιστή και γίνεται η αξιολόγηση. Ο κόουτς έχει τη δυνατότητα να δείξει στους παίκτες του τι πήγε καλά και τι όχι κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ακόμα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως 15 λεπτά πριν βγουν οι παίκτες στο γήπεδο για προπόνηση έχουν δει σε σχεδιάγραμμα όλη την προπόνηση. Ξέρουν δηλαδή όταν θα βγουν για προπόνηση πού θα πρέπει να σταθούν και τι θα κάνουν. Έτσι ο προπονητής δεν χάνει καθόλου χρόνο στο γήπεδο να εξηγεί στους παίκτες του τι θα κάνουν. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως στον Ολυμπιακό υπάρχει αρχείο προπονήσεων από το 2012, το οποίο δίνει τη δυνατότητα και σε έναν νέο προπονητή να δει τι έκαναν οι προκάτοχοί του.

Η σημασία των gps

Πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της δουλειάς είναι τα gps που φορούν και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, τόσο στις προπονήσεις όσο και στα παιχνίδια τους. Υπεύθυνος για τα gps είναι ο Γιάννης Βογιατζάκης, ο οποίος μαζεύει τα πλήρη στοιχεία και τα παραδίδει στον γυμναστή φυσικής κατάστασης Χρήστο Μουρίκη. Ο Ολυμπιακός για τέταρτη σερί χρονιά συνεργάζεται με τη Statsports για τα συγκεκριμένα μηχανήματα τα οποία καταγράφουν όσα κάνει ένας παίκτης. Καταγράφονται η συνολική απόσταση που διανύει ένας ποδοσφαιριστής, τα σπριντ, η ένταση και σε πόσο υψηλές ταχύτητες φτάνει. Όλα αυτά τα στοιχεία περνάνε στα χέρια του Χρήστου Μουρίκη, ο οποίος, σε συνεργασία με τον προπονητή, αποφασίζει πώς θα πάει η επόμενη προπόνηση και ποιοι θα ακολουθήσουν πιο χαλαρό πρόγραμμα. Υπάρχει και λάιβ καταγραφή κατά τη διάρκεια της προπόνησης, που δίνει τη δυνατότητα στον Γιάννη Βογιατζάκη να ενημερώσει τον γυμναστή ή τον προπονητή ότι κάποιος ποδοσφαιριστής είναι στο… κόκκινο και θα πρέπει να κατεβάσει ταχύτητα για να μην πάθει ζημιά. Κάπως έτσι μπορούν να αποφύγουν τα λάθη και τους τραυματισμούς.

Η ανάλυση του αντιπάλου

Ο Ιωσήφ Λουκάς είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το σχεδιαστικό κομμάτι της «κατασκοπίας». Δηλαδή ο αναλυτής του Ολυμπιακού σε πρόγραμμα που έχει έρθει από την Αγγλία κάνει σχεδιάγραμμα την ανάλυση του αντιπάλου, τους κενούς χώρους και όλα όσα έχει εντοπίσει ο προπονητής πως μπορεί να εκμεταλλευτεί ή να προσέξει. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο κατανοητή από τους ποδοσφαιριστές η ανάλυση του αντιπάλου. Όσον αφορά τον Λουίς Λόμπο, είναι ο στενός συνεργάτης του προπονητή από τους αναλυτές. Είναι αυτός που θα πάει στο ημίχρονο στα αποδυτήρια και στον προτζέκτορα που έχει στηθεί θα δείξει επιλεγμένες φάσεις από τα πρώτα 45 λεπτά και ο Μαρτίνς θα κάνει ανάλυση. Να σημειώσουμε πως ο Πέδρο Μαρτίνς ασχολείται πάρα πολύ με όλο το πακέτο της «κατασκοπίας». Θέλει αναλυτικά τα πάντα και από τους προκατόχους του μόνον ο Μάρκο Σίλβα ήταν τόσο… ψείρας. Όλο το τιμ δουλεύει ήδη για το παιχνίδι με την Πλζεν και συλλέγουν στοιχεία προκειμένου να γίνει η ανάλυση των Τσέχων.