Η υπεροχή Μαρτίνς έναντι Καρντόσο, Φερέιρα

Η σύγκριση του Μαρτίνς με τους συμπατριώτες του προπονητές των «Δικεφάλων», αλλά και η σαφής υπεροχή των μεταγραφών του Ολυμπιακού από την Πορτογαλία σε σχέση με αυτούς που έχει φέρει η ΑΕΚ.

Η υπεροχή Μαρτίνς έναντι Καρντόσο, Φερέιρα

Ο Ολυμπιακός έχει παράδοση με Πορτογάλους προπονητές, τους οποίους… αναδεικνύει κιόλας (Ζαρντίμ, Σίλβα), ενώ από πέρυσι με τον Πέδρο Μαρτίνς έχει βασίσει σε αυτό το μοντέλο το αγωνιστικό πρότζεκτ του, από τη στιγμή που έχει προχωρήσει και σε ενίσχυση με ποδοσφαιριστές από τη συγκεκριμένη χώρα.

Μπορεί οι περιπτώσεις με τους δανεικούς Μιράντα και Ζιλ Ντίας να μη «βγήκαν», αλλά ο Ζοσέ Σα και ο Ντανιέλ Ποντένσε αποτελούν βασικότατα στελέχη της ομάδας και από τους κορυφαίους παίκτες της, ενώ μεγάλη πίστη ότι θα συμβεί το ίδιο υπάρχει και για τον νεοαποκτηθέντα Ρούμπεν Σεμέδο.

Σε πορτογαλική λύση από φέτος κινείται και η ΑΕΚ με την πρόσληψη του Μιγκέλ Καρντόσο, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να κάνει μεταγραφικές κινήσεις από την πατρίδα του, καθώς η διοίκηση της ΠΑΕ προχώρησε σε υλοποίηση των εισηγήσεών του για την απόκτηση των χαφ Σιμάο και Ζεράλδες, όπως και του μπακ Παουλίνιο.

Αναμένεται, πλέον, ότι και ο ΠΑΟΚ, που αποφάσισε να αντικαταστήσει τον αιφνιδίως απερχόμενο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Πορτογάλο Άμπελ Φερέιρα από την Μπράγκα, θα προβεί σε ενέργειες ώστε να φέρει Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, αν και ήδη υπάρχουν στο ρόστερ ο Αντελίνο Βιεϊρίνια και ο γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι αλλά με πορτογαλικό διαβατήριο Φερνάντο Βαρέλα.

Η υπεροχή του Μαρτίνς

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με τους συναδέλφους του ότι διαθέτει την τεχνογνωσία προκρίσεων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς έχει πάει με ομάδες όπως η Μαρίτιμο, η Ρίο Άβε και η Γκιμαράες στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Έχοντας μάλιστα τρεις επιτυχημένες προσπάθειες στα προκριματικά, τις οποίες έκανε τέσσερις το περασμένο καλοκαίρι, όταν οδήγησε και τον Ολυμπιακό στα γκρουπ.

Για τον αρκετά νεότερο Άμπελ Φερέιρα, προς τον οποίο στράφηκε ο ΠΑΟΚ για τη θέση του Λουτσέσκου, υπήρξε με την Μπράγκα μια σεζόν επιτυχημένης προκριματικής δοκιμασίας (μπήκε στους ομίλους του Γιουρόπα και έφτασε έως τους «32»), αλλά την επόμενη σεζόν δεν τα κατάφερε. Έχοντας μια ομάδα σαν την Μπράγκα, με σαφώς μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία και υψηλότερα μπάτζετ από τους συλλόγους που είχε την τεχνική ευθύνη ο Πέδρο Μαρτίνς προτού πάει στον Ολυμπιακό.

Ο δε Μιγκέλ Καρντόσο της ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει ακόμη στην καριέρα του να κοουτσάρει ομάδα σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η πρώτη φορά που θα το επιχειρήσει είναι φέτος στο «τιμόνι» του ελληνικού συλλόγου.

Η λάμψη των Πορτογάλων του Ολυμπιακού

Επιχειρώντας τώρα μια σύγκριση των Πορτογάλων ποδοσφαιριστών που έχει στο δυναμικό του ο Ολυμπιακός σε σχέση με τις άλλες ομάδες, διαπιστώνουμε και πάλι ότι υπάρχει απόσταση.
Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν φέτος να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Ζοσέ Σα, να διατηρήσουν στο δυναμικό τους τον Ντανιέλ Ποντένσε και να αγοράσουν από τη Βιγιαρεάλ τον Ρούμπεν Σεμέδο.

Ο Ποντένσε κοστολογείται αυτήν τη στιγμή γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ, αλλά προφανώς η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη εφόσον υπάρξει ζήτημα μετακίνησής του. Έχει παίξει 80 ματς με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, είναι 23 ετών και διεθνής με όλες τις μικρές Εθνικές της πατρίδας του. Η δε Σπόρτινγκ ζητά αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων, έχοντας χάσει τον παίκτη από την καταγγελία του για τη γνωστή ιστορία με τα επεισόδια των οπαδών εις βάρος των ποδοσφαιριστών.

Ο Σα έχει κληθεί και τώρα και παλιότερα στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Ένας γκολκίπερ που στα 26 του χρόνια έχει παίξει βασικός στην Πόρτο και ο Ολυμπιακός τον αγόρασε με 2,5 εκατ. ευρώ από την ομάδα του.

Κι ο Σεμέδο, που έγινε πριν από μερικές μέρες παίκτης του Ολυμπιακού από τη Βιγιαρεάλ με 4,5 εκατ. ευρώ, είναι επίσης διεθνής με τους μικρούς της Πορτογαλίας, ενώ πριν από δύο χρόνια έκανε μεταγραφή από τη Σπόρτινγκ στην ισπανική ομάδα με 14 εκατ. ευρώ. Στα 25 του χρόνια έχει παίξει 48 αγώνες με τη φανέλα της Σπόρτινγκ, εκ των οποίων κάποιοι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην ίδια διοργάνωση έχουν αγωνιστεί τόσο ο Σα όσο και ο Ποντένσε.

Ο Βιεϊρίνια και ο Βαρέλα είναι έμπειροι παίκτες, ειδικά ο πρώτος, ο οποίος όμως προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και είναι πια στα 33 του. Για τον ΠΑΟΚ ας περιμένουμε τις κινήσεις από την πορτογαλική αγορά, αλλά με την ΑΕΚ μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, αφού απέκτησε ήδη τρεις Πορτογάλους στη φετινή περίοδο.

Ο Νταβίντ Σιμάο είναι ένας μέσος 29 ετών, που ξεκίνησε από την Μπενφίκα, αλλά συνεχώς πήγαινε δανεικός (Πάσος Φερέρια, Κοΐμπρα, Μαρίτιμο και Αρούκα). Από την τελευταία πήγε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, μετά στην Μποαβίστα και τελικά, μέσω της Αντβέρπ, στην ΑΕΚ. Κοστολογείται 1 εκατ. ευρώ.

Ο Παουλίνιο είναι 28 ετών, δεξί μπακ και η τιμή του είναι στις 750 χιλ. ευρώ. Από τις ακαδημίες της Πόρτο άρχισε και έπαιξε σε Λεϊσόες, Μορεϊρένσε, Μαδέιρα, Τσάβες. Στην Μπράγκα ήταν η καλύτερη μεταγραφή του, αλλά αγωνίστηκε μόλις σε 11 ματς. Διεθνής είναι μόνο με την Κ16 της Πορτογαλίας.

Ο Ζεράλδες είναι ο πιο ακριβός (2 εκατ. ευρώ), με την ΑΕΚ να τον έχει πάρει δανεικό από τη Σπόρτινγκ. Είναι στα 24, έχει διεθνείς συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες και είναι θεωρητικά η καλύτερη περίπτωση από τους Πορτογάλους του Καρντόσο. Έχει παίξει 28 ματς στη Μορεϊρένσε, 38 στη Ρίο Άβε, ενώ πέρυσι πήγε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όμως λόγω τραυματισμού δεν έπαιξε ούτε σε ένα ματς. Στην ΑΕΚ πάει να κάνει νέο ξεκίνημα, καθώς οι συμμετοχές του σε υψηλό επίπεδο δεν είναι σίγουρα αρκετές για έναν παίκτη στην ηλικία του.

Τα συμπεράσματα είναι προφανή από αυτήν τη μίνι… πορτογαλική έρευνα. Βέβαια, πολλές φορές η θεωρία απέχει από την πράξη, αλλά τουλάχιστον… θεωρητικά το προβάδισμα των Πορτογάλων του Ολυμπιακού σε πάγκο και χόρτο είναι ξεκάθαρο.