Ο ΠΑΟΚ πρώτα κέρδισε τον εαυτό του

Και επί Σαββίδη ο ΠΑΟΚ κακοπάθαινε, αλλά μυαλό δεν έβαζε. Φέτος όμως φαίνεται ότι έμαθε από τα λάθη της περσινής σεζόν, που του στοίχησαν ακριβά στην κούρσα του τίτλου.

Ο ΠΑΟΚ πρώτα κέρδισε τον εαυτό του

Γι’ αυτό και σήμερα φιγουράρει πρώτος στη βαθμολογία, 8 αγωνιστικές πριν από το φινάλε.
Πρώτοι απ’ όλους έμαθαν το μάθημά τους οι διοικούντες, που σταμάτησαν να αγοράζουν παίκτες με το τσουβάλι. Που έπαψαν να επιλέγουν προπονητές με πρόχειρα κριτήρια. Που περιόρισαν τις παρεμβάσεις τους στη δουλειά του προπονητή. Που επικέντρωσαν την προσοχή τους στη δική τους δουλειά…

Η καλοκαιρινή επιλογή του Αλεξάνταρ Στανόγιεβιτς για τον πάγκο της ομάδας ήταν ένα λάθος που ευτυχώς διορθώθηκε γρήγορα, πριν προλάβει να αφήσει σημάδια ανεξίτηλα στην ομάδα. Κι αν η απόλυσή του Σέρβου ήταν μια σωστή κίνηση η επιλογή του Ράζβαν Λουτσέσκου γι’ αντικαταστάτης του ήταν ορθότατη.

Ο ΠΑΟΚ, που βιάζεται να ανέβει στον Όλυμπο, είχε ανάγκη από έναν τεχνικό ο οποίος να ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά το ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δεν μοιάζει με κανένα άλλο ευρωπαϊκό, τόσο στη δομή, όσο και στη διεξαγωγή του. Κρύβει τόσες κακοτοπιές που μέχρι να τις εντοπίσει ένας ξένος, θα τον έχουν στείλει σπίτι του.

Τέτοιο πρόβλημα δεν είχε ο Λουτσέσκου ο οποίος, στα τρία χρόνια που θήτευσε στην Ξάνθη, χαρτογράφησε όλα τα ναρκοπέδια του ελληνικού πρωταθλήματος και κατέγραψε όλες τις αδυναμίες ομάδων και ποδοσφαιριστών. Η εμπειρία του αυτή υπήρξε πολύτιμη στη νέα του δουλειά.

Δεν είχε παρά να ανοίξει στο κομπιούτερ του τη σελίδα ΠΑΟΚ για να μάθει μέσα σε λίγες ώρες το υλικό της καινούργιας του ομάδας. Τη στιγμή που άλλος θα χρειαζόταν δυο μήνες- κι αν θα το μάθαινε μέχρι τότε. Ακριβώς, επειδή ήξερε εξ αρχής τις αδυναμίες της ομάδας, ο Λουτσέσκου έριξε αμέσως το βάρος του στη θωράκιση της άμυνας (διότι, ως γνωστό, η επίθεση προσφέρει θέαμα αλλά τους τίτλους τούς φέρνει η άμυνα).

Έτσι, διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ την 22η αγωνιστική έχει δεχθεί μόνο 8 γκολ και έχει μακράν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Κι αφού μερεμέτισε την άμυνα, άρχισε να καλουπώνει την επίθεση (44 γκολ, 2 γκολ μ.ο ανά ματς, δεν είναι διόλου κακή απόδοση).

Η άλλη κίνηση … μπίνγκο του Λουτσέσκου είχε να κάνει με τη λεγεώνα των ξένων που είχαν μετατρέψει τον ΠΑΟΚ οι προκάτοχοί του. Μια 11αδα σκέτη Βαβέλ κατέβαινε στο γήπεδο. Οι παίκτες ούτε μεταξύ τους επικοινωνούσαν, ούτε με την εξέδρα. Έλλειπε το ελληνικό στοιχείο που θα αγγίξει τον οπαδό και θα φέρει κόσμο στο γήπεδο.

Ο Λουτσέσκου έδειξε εμπιστοσύνη σε Έλληνες, νέα παιδιά οι περισσότεροι, από τον Πασχαλάκη, μέχρι τον Πέλκα κι από τον Κουλούρη μέχρι τον Μυστακίδη, ενώ έδωσε συγκεκριμένους ρόλους σε ξένους (π.χ Βιεϊρίνια σε ρόλο φουλ μπακ) που άλλος στη θέση του δεν θα το τολμούσε.

Βεβαίως, ο ΠΑΟΚ δεν παίζει μόνος του στο πρωτάθλημα. Ευνοήθηκε, φυσικά, από το γεγονός ότι η ΑΕΚ τραβιότανε μέχρι χτες στην Ευρώπη και ήταν αναγκασμένη να δίνει ακόμη και τρία παιχνίδια την εβδομάδα, γεγονός που της κόστιζε σε δυνάμεις και σε υλικό.

Ευνοήθηκε επίσης από ότι ο μόνιμος πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε τα δικά του προβλήματα, προβλήματα που ακόμη δεν έχει λύσει, δυο μήνες πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, και από τη διάλυση του Παναθηναϊκού εξαιτίας της πολιτικής Αλαφούζου. Όμως τίποτα από αυτά, δεν ακυρώνει τις δικές του κατακτήσεις. Πριν από τους αντιπάλους του, ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον εαυτό του.

Y.Γ Η ανάλυση έγινε πάνω στο αγωνιστικό κομμάτι. Το εξωαγωνιστικό είναι ένα άλλο, ξεχωριστό θέμα...