Γήπεδο Παναθηναϊκού στον Βοτανικό: Οι… κορμοράνοι σε νέες περιπέτειες!

Το «ΦΩΣ» θυμάται, αναλύει και εξηγεί πώς έχει το θέμα της ανέγερσης του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό.

Γήπεδο Παναθηναϊκού στον Βοτανικό: Οι… κορμοράνοι σε νέες περιπέτειες!

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού περνά σε νέες περιπέτειες πλέον! Ο Βοτανικός επιστρέφει στο προσκήνιο και μάλιστα οι πάντες δείχνουν αποφασισμένοι να βοηθήσουν ώστε να υλοποιηθεί το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης».

Αποτελεί ίσως το… μπεστ σέλερ της υπόθεσης «γήπεδο Παναθηναϊκού». Μια… πονεμένη ιστορία με πολλά επεισόδια, μελέτες, μια ολόκληρη εταιρεία «φάντασμα», πολιτικές καριέρες και πολλές, πολλές υποσχέσεις. Οι τελευταίες μάλιστα συνεχίζονται χωρίς φρένο...

Μια ιστορία που ασφαλώς εξέθεσε πάρα πολλούς και κατέδειξε πως όταν δεν υπάρχει βούληση, ενότητα και αποφασιστικότητα, τότε δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η υπόθεση του νέου γηπέδου στον Παναθηναϊκό είναι ένα σίριαλ που κρατά δεκαετίες και έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα τους «πράσινους». Από το 1971 οι «πράσινοι» έχουν βάλει στο μυαλό τους και προσπαθούν να φτιάξουν νέο γήπεδο, είτε ανακατασκευάζοντας τη Λεωφόρο είτε δημιουργώντας καινούργιο. Γουδή, Ελληνικό και Ελαιώνας που τελικά έγινε… Βοτανικός!

Τον Αύγουστο του 2001 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος πρότεινε στον Άγγελο Φιλιππίδη την περιοχή του Ελαιώνα για το νέο γήπεδο. Και γίνεται χαμός!

«Είναι κοντά στον Ρέντη, δεν κάνει» έλεγαν κάποιοι, «είναι μακριά από τη Λεωφόρο, δεν πάμε» έλεγαν άλλοι. «Τον Φεβρουάριο έρχονται κορμοράνοι και αφήνουν τα αβγά τους. Καταστροφή!» έκραζαν οι οικολόγοι της εποχής μαζί με τον ΣΥΝ (νυν ΣΥΡΙΖΑ). Το πλάνο προχώρησε παρά τις αντιρρήσεις και τη «φαγούρα» στην «πράσινη οικογένεια».

Ο νόμος της «Διπλής Ανάπλασης» ψηφίστηκε πρώτη φορά το 2006. Προέβλεπε σε γενικές γραμμές την παραχώρηση της περιοχής στον Βοτανικό από τον Δήμο Αθηναίων και ταυτόχρονα της Λεωφόρου από τον Παναθηναϊκό στον Δήμο. Το πλάνο περιείχε μεταφορά συντελεστή δόμησης από τους Αμπελοκήπους στον Ελαιώνα αλλά και την κατασκευή εμπορικού κέντρου

Ο επιχειρηματίας Άρης Βωβός όμως έχει αγοράσει εκτάσεις πέριξ του επικείμενου γηπέδου καιρό πριν και είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει εμπορικό κέντρο. Περνούν λοιπόν δύο χρόνια, γίνονται διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις μεταξύ Ερασιτέχνη, ΠΑΕ Παναθηναϊκού, δήμου και κυβέρνησης και βρίσκεται μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα. Ο Ερασιτέχνης παραχωρεί το γήπεδο της Λεωφόρου για τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου, με αντάλλαγμα την παραχώρηση της έκτασης στον Βοτανικό, ο Βωβός παραχωρεί ένα άλλο μέρος της έκτασης και του δίνεται μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης για να φτιάξει το εμπορικό του κέντρο. Μέχρι και εταιρεία, η ΓΗΠΕΛ, συστήνεται για να προχωρούν οι εργασίες…

Ωστόσο, 131 πολίτες προσφεύγουν στο ΣτΕ, καταφέρονται εναντίον του γηπέδου αρχικά και του εμπορικού κέντρου αργότερα. Δικαιώνονται, αλλά ακολούθησε νέο Προεδρικό Διάταγμα το 2012, χωρίς το κλειστό γήπεδο και μειωμένες εγκαταστάσεις, με το ΣτΕ να δίνει το «πράσινο φως» για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Έρχεται η οικονομική κρίση, δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε και διάθεση για επιμονή και… μύλος! Το πλάνο «παγώνει» μέχρι και τώρα, όπου έχει χωροθετηθεί το τζαμί των μουσουλμάνων και έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ο καταυλισμός των προσφύγων. Όσο για τη ΓΗΠΕΛ, ακόμα και τώρα ψάχνουν να βρουν τι ακριβώς έκανε στην ουσία…

Το… φάντασμα μάλιστα ξαναζωντάνεψε, με τον Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ να περιλαμβάνει το γήπεδο στο πρότζεκτ με την «Pan Asia» και την επικείμενη εμπλοκή τους στα διοικητικά των «πρασίνων». Στις εξαγγελίες του Ταϊλανδού μπρόκερ, που… πέρασε και δεν ακούμπησε, είχε ενταχθεί και το νέο γήπεδο στον Βοτανικό με σχέδια, πλάνα, εταιρείες-κολοσσούς που θα έδιναν το όνομά τους. Τίποτε όμως απ’ όλα αυτά δεν έγινε, διότι απλά ο Παϊρόζ έγινε… καπνός.

Ο «DPG » και ο… προφήτης Μπακογιάννης

Μετά το φιάσκο με το «Αthens Alive» και την αποτυχημένη προσπάθεια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αλλάξει τα πάντα στο ΟΑΚΑ, μετατρέποντάς το σε «Παναθηναϊκή Πολιτεία» όπως έλεγε, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το πρότζεκτ στον Βοτανικό.

Η κυβέρνηση πρότεινε στον Γιαννακόπουλο, ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων στο «Athens Alive», να προχωρήσει το θέμα του Βοτανικού, υποστηρίζοντας πως και οι τράπεζες και ο δήμος αλλά και η ίδια θέλουν να αποκτήσει γήπεδο ο Παναθηναϊκός στην περιοχή. Λέγεται μάλιστα πως αποτέλεσε μια πρόταση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σε μια συνάντησή του με τον «DPG»…

Είναι μάλιστα ξεκάθαρη βούληση από την πλευρά του δήμου Αθηναίων για να προχωρήσει το πρότζεκτ. Ο Γιώργος Καμίνης είναι αλήθεια πως δεν έδειχνε ιδιαίτερα… ζεστός για να ασχοληθεί με το γηπεδικό του Παναθηναϊκού επί των ημερών του στη δημαρχία της Αθήνας. Τουναντίον, είχε βάλει στον «πάγο» οτιδήποτε υπήρχε γύρω από τη «Διπλή Ανάπλαση» και τον Παναθηναϊκό, πρώτα (και πάνω απ’ όλα) για να μην «ξυπνήσει» διαθέσεις για… προσφυγές και δικαστήρια από τους «πράσινους» κατά του δήμου, με βάση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις του 2006 και του 2008. Μάλιστα, υπήρξαν και περίοδοι μεγάλης έντασης με την πλευρά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με αφορμή ως επί το πλείστον την κυριότητα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την οποία ο κ. Καμίνης διαρκώς αμφισβητούσε, προτάσσοντας τις αντιρρήσεις συλλογικοτήτων από τη γύρω περιοχή. Διαφορετική στόχευση, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών, έχει ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο νέος δήμαρχος, που αναλαμβάνει βέβαια επισήμως καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, σε ανύποπτο χρόνο κατά τις πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές είχε αναφερθεί στο θέμα, βάζοντάς το στη συζήτηση. Τότε, μάλιστα, του… την είχαν πέσει οι πάντες λέγοντας πως δεν ξέρει τι λέει!

Οι τράπεζες και η χρηματοδότηση

Φυσικά, μόνο εύκολο δεν είναι το θέμα. Κι αυτό διότι αφενός πρέπει να βρεθεί λύση με το γήπεδο χωρητικότητας 15 χιλ. θέσεων, που θέλει να χτίσει ο Γιαννακόπουλος για την ομάδα μπάσκετ. Θα πρέπει συνεπώς να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης και για το κλειστό, με τον κίνδυνο νέων προσφυγών να είναι ορατός ή το κλειστό να δημιουργηθεί σχεδόν κάτω από την επιφάνεια της γης με βύθιση. Την ίδια στιγμή κανείς δεν έχει απαντήσει πειστικά στο θέμα της χρηματοδότησης. Το ποσόν που απαιτείται ανέρχεται τουλάχιστον στα 60 εκατ. ευρώ συνολικά και αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία τράπεζα που να μπορεί ή να έχει τη διάθεση να δώσει έστω το 1/4 του ποσού.

Από εκεί και πέρα, «αίνιγμα» αποτελεί το περιβόητο εμπορικό κέντρο που έχει σχεδόν ξεκινήσει δίπλα από τον χώρο που προορίζεται για το γήπεδο και το οποίο είναι και ουσιαστικά ο λόγος που «κόλλησε» το γήπεδο.

Οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς, που διαχειρίζονται εδώ και χρόνια το εμπορικό κέντρο του Άρη Βωβού, το οποίο περιήλθε στα χέρια τους όταν πτώχευσε η εταιρεία, ψάχνουν τρόπο να «απεγκλωβιστεί» το όλο πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», προκειμένου να μπορέσουν να το πουλήσουν αντί 250 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία real estate «Hines». Κάτι που αφενός θα τους φέρει τεράστιο κέρδος κι αφετέρου θα τους δώσει τη δυνατότητα να βγάλουν από πάνω τους ένα βαρύ και μάλιστα «κόκκινο» δάνειο έπειτα από πολλά χρόνια. Διότι όλο αυτό το διάστημα τόσο ο δήμος όσο και τα τραπεζικά ιδρύματα χάνουν τεράστια ποσά από τα δάνεια που έχουν συνάψει, καθώς όλα έχουν μείνει στον… αέρα.

«Ούτε τον άλλον αιώνα…»

Αξέχαστα πάντως από αυτήν την ιστορία θα μείνουν δύο πράγματα: η φωτογραφία της εποχής που εμφάνιζε τον Άγγελο Φιλιππίδη μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να εποπτεύουν με ελικόπτερο τον χώρο πάνω από τον Ελαιώνα, αλλά και το σύνθημα των οργανωμένων που αντιδρούσαν και σε κάθε ματς φώναζαν: «Στον Ελαιώνα, ούτε στον άλλον αιώνα...».

Φυσικά, τώρα σχεδόν όλα έχουν αλλάξει. Ο Άγγελος Φιλιππίδης ιδιωτεύει, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι βουλευτής και οι οπαδοί του «τριφυλλιού» προσπαθούν να… συμβιβαστούν με την προοπτική να δουν την ομάδα τους να χτίζει γήπεδο δίπλα στον Ρέντη...