Γιάννης Αναστασίου στο «ΦΩΣ» για Μπεργκ: «Να του δείξει ο Ολυμπιακός ότι είναι σημαντικός»

Ο άνθρωπος που έφερε τον Μπεργκ στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό και νέος προπονητής του Ατρόμητου, Γιάννης Αναστασίου, στο «ΦΩΣ»! «Το κλειδί του Μπεργκ είναι να του δείξεις σεβασμό και να νιώσει σημαντικός. Αν το κάνεις αυτό, σου το ανταποδίδει εις διπλούν»!

Γιάννης Αναστασίου στο «ΦΩΣ» για Μπεργκ: «Να του δείξει ο Ολυμπιακός ότι είναι σημαντικός»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το σκέφτηκα λίγο πριν το κυνηγήσω το θέμα, αλλά όταν λέω «λίγο», εννοώ ένα λεπτό. «Τι θα πούνε», αλλά τα έχω ξεπεράσει τα «τι θα πούνε» εδώ και καιρό. Γι' αυτό βλέπετε συνέντευξη ακόμα και του Σαργκάνη, του Γαλάκου. Ο κόσμος έχει ωριμάσει πια. Πάμε λοιπόν στο σημερινό θέμα.

Είναι ο Έλληνας προπονητής που ξέρει τον Μπεργκ καλύτερα από όλους. Είναι αυτός που τον έφερε στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό. Είναι και ο νέος προπονητής του Ατρόμητου. Γιάννης Αναστασίου στο «ΦΩΣ». Με τον Ατρόμητο η εφημερίδα έχει παραδοσιακά άριστες σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Μαγκιά του Αναστασίου που δέχτηκε να μιλήσει, έχουν γίνει δυσάρεστα στο παρελθόν, αλλά η ζωή προχωράει μπροστά. Θέμα Μπεργκ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/6/2019

Καταρχήν, έχετε ενημέρωση από τον Μπεργκ ή άνθρωπό του σχετικά με Ολυμπιακό;

Όχι, μόνο από τα media.

Τα τελευταία χρόνια διατηρήσατε επαφή μαζί του;

Κάποια μηνύματα σε γιορτές.

Σας εκπλήσσει αν γίνει αυτή η μεταγραφή; Επειδή ξέρετε το χαρακτήρα του παίκτη.

Θα σας πω. Ποδόσφαιρο είναι, τα έχουμε δει όλα. Εδώ έφυγαν κατευθείαν από τον αιώνιο αντίπαλο Έλληνες και πήγαν στον αιώνιο αντίπαλο. Πόσο μάλλον ένας ξένος που έχει φύγει καιρό από τον Παναθηναϊκό. Βέβαια γνωρίζω ότι ο Μάρκους είχε τρομερή σχέση με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Όμως τα πράγματα άλλαξαν πολύ στο ελληνικό ποδόσφαιρο... Ξέρω ότι είναι σούπερ επαγγελματίας, και κάτι σημαντικό: Γνωρίζω ότι του αρέσει πολύ η Αθήνα, και σε εκείνον και στη γυναίκα του και στα παιδιά του.

Εντάξει, με τον Παναθηναϊκό δεν παλεύει πια ο Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα. Με τον ΠΑΟΚ θα παλέψει. Έχει αγοράσει σπίτι εδώ;

Ναι, έχει αγοράσει σπίτι. Ο Μάρκους έχει φιλοδοξίες, θέλει τίτλους, θέλει να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Και αυτό είναι ένα θέμα.

Στο Μουντιάλ έδειξε ότι παραμένει σε καλή κατάσταση.

Δεν είναι μόνο το Μουντιάλ. Τον έχω δει πολλές φορές. Έχει υψηλή ποιότητα. Εγώ τον είχα προτείνει στον Παναθηναϊκο -όταν δεν ήταν στα πάνω του στο Αμβούργο- και είχα πει ότι θα έκανε τη διαφορά, όπως και έγινε.

Έχει κάποιο «κλειδί» αυτός ο παίκτης;

Ναι, έχει. Αν του δείξεις σεβασμό, θα σου το ανταποδώσει στο διπλάσιο! Είναι παίκτης που θέλει να νιώθει σημαντικός όπου βρίσκεται.

Έτσι εξηγείται που στο Αμβούργο ήταν στα κάτω του, ενώ ήταν πιο μικρός, και έπειτα τα πήγε πολύ καλύτερα στον Παναθηναϊκό και μετά από τον Παναθηναϊκό;

Είναι πόσο θα τον αξιοποιήσει ο προπονητής του και το στιλ παιχνιδιού της ομάδας. Και πόσο τον κάνει να νιώσει σημαντικός η ομάδα.

Εύκολος στη συνεργασία με τον προπονητή;

Αν καταλάβει ότι είναι σημαντικός, ναι, είναι τρομερός επαγγελματίας, δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα. Αν του δώσεις σεβασμό, θα σου δώσει τα πάντα στο γήπεδο. Το έδειξε και στον Παναθηναϊκό αλλά και στην Αραβία που πήγε.

Είναι σέντερ φορ μόνο για το γκολ ή για όλα;

Τότε στον Παναθηναϊκό παίζαμε με 2 επιθετικούς. Δεν έβαζε μόνο πολλά γκολ, αλλά αξιοποιούσε και τους συμπαίκτες του, τον εκάστοτε επιθετικό που είχε κοντά του. Άνοιξε το δρόμο σε νέα παιδιά, όπως ο Καρέλης, ο Κλωναρίδης, έπαιξε και με τον Πέτριτς. Είναι έξυπνος μέσα στο παιχνίδι.

Ποιος σχηματισμός του ταιριάζει πιο πολύ;

Ο σχηματισμός εξαρτάται και από τους παίκτες που διαθέτεις. Ο Μπεργκ έχει ποιότητα και πείρα να παίξει και 4-3-3 και με 2 επιθετικούς. Είναι μοντέρνος κυνηγός, είναι καλός και στο ψηλό παιχνίδι και χαμηλά με τη μπάλα, έχει ταχύτητα, είναι πειθαρχημένος, στην τακτική ό,τι του ζητήσεις το αντιλαμβάνεται και το κάνει αμέσως. Και βέβαια βάζει γκολ και δίνει ασίστ.

Τον θεωρείτε μεγάλο παίκτη; Για ελληνικό πρωτάθλημα;

Για ελληνικό πρωτάθλημα σίγουρα είναι μεγάλος παίκτης.

Μία ερώτηση ακόμα. Σας αγχώνει το βαρύ φορτίο της διαδοχής του Κάναντι στον Ατρόμητο που έφερε επί δύο χρόνια την ομάδα σε πολύ υψηλές θέσεις;

Γενικώς εγώ στη ζωή μου κοιτάω μπροστά. Σίγουρα τα τελευταία 2 χρόνια η πορεία του Ατρόμητου ήταν καταπληκτική για τα δεδομένα του, άφησε πίσω του πολλές ομάδες, όμως έχει τα φόντα να παραμείνει σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Έχει πολύ καλή οργάνωση και συνθήκες, εγκαταστάσεις, πείρα. Ο στόχος μου είναι να παραμείνουμε στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο και να βελτιωθούμε σε ορισμένους τομείς, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω.