Ένας Γαλλοκροάτης σκιέρ με… κοχόνες για τον Ολυμπιακό (vid)

Ποιος είναι ο Τόμασον που θέλουν οι ερυθρόλευκοι» - Η σχέση του με το σλάλομ, οι δύο γλώσσες, τα χαρτάκια με τους ποδοσφαιριστές και ο Λούκα Μόντριτς.

Ένας Γαλλοκροάτης σκιέρ με… κοχόνες για τον Ολυμπιακό (vid)

Είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που απασχολούν τον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τον Αντριέν Τόμασον, τον 24χρονο μέσο της Ναντ.

Το όνομά του παραπέμπει στη Σκανδιναβία όμως γεννήθηκε στις Άλπεις, στην κοιλάδα Ταρεντέζ από Γάλλο πατέρα και μητέρα από την Κροατία. Μιλά και τις δύο γλώσσες ενώ έχει και τις δύο υπηκοότητες.

Λογικά θα είχε γίνει σκιέρ αν ο Κροάτης παππούς του, την ημέρα της γέννησής του, δεν εμφανιζόταν στο μαιευτήριο με δύο μπάλες. Μια του ποδοσφαίρου αν το παιδί ήταν αγόρι και μια του μπάσκετ για το ενδεχόμενο να είναι κορίτσι.

Παρά το γεγονός αυτό, όπως κάθε παιδί που γεννιέται στην περιοχή, ο μικρός Αντριέν έκανε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Les Arcs. Ειδικότητα του το σλάλομ αλλά τον είχε ήδη κερδίσει το ποδόσφαιρο. Το έβλεπε στην τηλεόραση και στα έξι του έπαιζε ποδόσφαιρο, τρία χρόνια πριν ασχοληθεί με το σκι. Φυσικά, ο Κροάτης παππούς του που δεν καταλάβαινε από σκι, πήγαινε και τον έβλεπε μόνο όταν έπαιζε ποδόσφαιρο.

Τελικά, στα 14του, ο Τόμασον εγκαταλείπει το σκι. Η σχολική τσάντα του είναι γεμάτη χαρτάκια της panini. Δεν διαβάζει καθόλου και ψάχνει μανιωδώς τους αγαπημένους του ποδοσφαιριστές. Ο Ζιντάν, ο Νασρί, ο Ρικέλμε ή ο Ροναλντίνιο, υπάρχουν πάντα στα βιβλία του.

Λέει στους καθηγητές του ότι θα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστές και δεν χρειάζεται να διαβάζει. Κάνει φασαρία στην τάξη, γελούν μαζί του όταν το λέει αλλά το πιστεύει πραγματικά. Στα 14 του παίζει μόνο ποδόσφαιρο και είναι ήδη στην ομάδα της Ανσί. Κάνει με την ομάδα ταξίδια τριών και τεσσάρων ωρών για τους αγώνες ενώ μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, η επιλογή είναι μόνο το futsal λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. «Αυτό με έκανε να βελτιωθώ τεχνικά», έχει πει ο ίδιος.

Το 2012 «μετακομίζει» στην Εβιάν, από εκεί πάει δανεικός το 2013 στη Βαν. Εκεί έχει προπονητή τον Τιέρι Φρόζερ, ο οποίος εντυπωσιάζεται. Λέει γι’ αυτόν: «Είναι εκπληκτικός. Είναι αθόρυβος όταν πρέπει με εντυπωσιακές τεχνικές δεξιότητες. Ωραίος τύπος με πολύ μυαλό».

Επιστρέφει το 2014 στην Εβιάν και εκεί ο Πασκάλ Ντιπράζ τον λατρεύει. «Είναι από τη Σαβοΐα αλλά έχει… κοχόνες όπως λένε οι Ισπανοί», δηλώνει ο προπονητής του και εξηγεί: «Μπορεί να παίξει κάθε θέση στη μεσαία γραμμή. Είτε δεξιά, είτε αριστερά». Το 2015 τον αποκτά η Νάντ.

Θεωρείται καλός τεχνίτης και θεαματικός ποδοσφαιριστής. Ο ίδιος θέλει να μοιάσει του Λούκα Μόντριτς! Στη Ναντ δούλεψε με προπονητές τον Ρενέ Ζιράρ, τον Σέρτζιο Κονσεισάο και τον Κλαούντιο Ρανιέρι. «Με τον Ζιράρ και τον Ρανιέρι παίζαμε πολύ ποδόσφαιρο. Όλα με τη μπάλα. Ο Κοσεισάο μας έμαθε να τρέχουμε χωρίς τη μπάλα».