Καρντόσο: «Έψαξα την ΑΕΚ στην... Google » (vid)

Τι δήλωσε ο νέος προπονητής της «Ένωσης», Μιγκέλ Καρντόσο, κατά την επίσημη παρουσίασή του στα γραφεία της ΠΑΕ την Πέμπτη (30/5).

Καρντόσο: «Έψαξα την ΑΕΚ στην... Google » (vid)

Ο Μιγκέλ Καρντόσο παρουσιάστηκε ως ο νέος τεχνικός ηγέτης της ΑΕΚ στη θέση του Μανόλο Χιμένεθ και κατά την επίσημη διαδικασία, που έλαβε χώρα στα γραφεία της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, αναφέρθηκε στη νέα πρόκληση της καριέρας του.

«Ο βασικός λόγος που δέχθηκα να έρθω στην ΑΕΚ είναι η ξεκάθαρη προοπτική που έχουμε να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό πρότζεκτ και να βοηθήσω το κλαμπ να κάνει το επόμενο βήμα, το οποίο φυσικά θα είναι η είσοδος στο νέο γήπεδο, στις νέες εγκαταστάσεις. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, να χτίσουμε μια δυνατή ομάδα. Να εξελίξουμε παίκτες και να μπαίνουμε σε κάθε ματς για τη νίκη. Αν φτιάξουμε αυτή τη φιλοσοφία, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε αυτά που θέλουμε».

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα μετά το τηλεφώνημα του κυρίου Λυμπερόπουλου ήταν να ψάξω στο google για την ΑΕΚ και να δω φωτογραφίες του κόσμου της. Βρήκα μία που τη χρησιμοποίησα και στα social media μου. Το δεύτερο πράγμα που έκανα ήταν να μάθω την ιστορία του κλαμπ, άρα ξέρω καλά τι σημαίνει η φράση ''αναγεννημένη από τις στάχτες''. Είναι φανταστικό να έρχεσαι σε κλαμπ με τέτοια ιστορία και με τους τέτοιους φιλάθλους. Η λέξη ''Ένωση'' είναι μια υψηλή και δυνατή αξία για το κλαμπ και θα είναι σημαντική και για εμάς και για τον κόσμο. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό», ήταν η υπόσχεση που φρόντισε να δώσει στον κόσμο του «Δικεφάλου».

Για το κίνητρο που είχε ώστε να αναλάβει την ΑΕΚ: «Όλοι γνωρίζουν, το γνωρίζω κι εγώ από την πρώτη μέρα, την ευθύνη μιας ομάδας όπως η ΑΕΚ. Αυτό είναι το κίνητρο. Έχω και κάποιες ιδέες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έρθω σε ρήξη με το παρελθόν. Όταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι, πρέπει να έχεις υψηλές απαιτήσεις. Δηλαδή να κάνεις μια ομάδα που θα νικάει. Οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές κάθε μέρα, αλλά η θέληση θα είναι η ίδια κάθε μέρα».

Για τη φιλοσοφία του ως προπονητή: «Θέλω μια ομάδα που να μπορεί να επιβληθεί στον αντίπαλο. Να έχεις την μπάλα στην κατοχή σου, να μην αφήνεις τον αντίπαλο να παίξει. Θέλω μια ομάδα που όταν χάνει την μπάλα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πιέσει τον αντίπαλο στο δικό του μισό, μια ομάδα που όταν χάνει την μπάλα δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω αλλά ένα μπροστά. Θέλω μια ομάδα που να σκέφτεται μέσα στο παιχνίδι. Μου αρέσει να αλλάζω τον ρυθμό και να χάνει την ισορροπία ο αντίπαλος».

Για τη δουλειά του στο παρελθόν με παίκτες ακαδημιών: «Ναι, είχα την ευκαιρία να δουλέψω με αρκετά μικρούς παίκτες. Δύο τύποι ομάδων δουλεύουν με νέα παιδιά. Ομάδες που δεν πάνε για τίποτα και βάζουν νέους παίκτες να παίξουν και την επόμενη σεζόν εξαφανίζονται. Και ομάδες που είναι αρκετά δυνατές και μπορούν να βάλουν έναν νεαρό και να τον διατηρήσουν. Φυσικά και είναι θέμα οργάνωσης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Εγώ χρειάζομαι να έχω την αντίληψη για όλους τους νέους παίκτες, ποιοι από αυτούς έχουν την κατάλληλη ποιότητα και μετά να τους επιλέξω σωστά».

Ποια είναι η άποψη του για την ΑΕΚ της τελευταίας σεζόν και τι πρέπει να αλλάξει για να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλει: «Έχω σεβασμό για τους συναδέλφους μου, οπότε δεν μπορώ να πω πολλά. Ένα από τα πράγματα που με έφεραν εδώ είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα. Οι αντίπαλοι χτίζουν δυνατές ομάδες. Έχουμε ένα δυνατό Ολυμπιακό που δεν ήταν πρωταθλητής τα δύο τελευταία χρόνια και τον ΠΑΟΚ που πήρε το νταμπλ και μάλιστα χωρίς ήττα. Θα φτιάξουμε μια ΑΕΚ αρκετά δυνατή και νικήτρια. Δεν θέλουμε πολλούς παίκτες, αλλά παίκτες που να θέλουν να δουλέψουν σκληρά. Ο προπονητής πρέπει να κοιτάζει στον πάγκο και να σκέφτεται ότι όλοι μπορούν να παίξουν».

Για το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπομονή στην Ελλάδα και αν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο για το αν υπάρχει μια μέρα της κρίσης: «Ξέρω να κάνω καθημερινά αυτοκριτική πριν κοιμηθώ. Και συνήθως κοιμάμαι ήρεμος. Αρα θα είμαι ήσυχος τη μέρα που θα φύγω, πιστέψτε με 100%. Για κάθε προπονητή η λέξη-κλειδί είναι η σταθερότητα. Θα έχουμε δύο προκριματικούς πριν μπούμε στους ομίλους του Europa League. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δε θα είναι εκεί, μέσα στο γήπεδο, θα είναι όμως δίπλα μας. Ο προπονητής πρέπει να δουλεύει κάτω από τις συνθήκες που δημιουργούνται. Κάθε μέρα είναι νέα μέρα. Δεν ελέγχω τους διαιτητές, τους αντιπάλους, την οικονομική κατάσταση, δεν ελέγχω την κλήρωση, αλλά θα δουλέψουμε για να είμαστε δυνατοί».

Τι ήταν αυτό που τον κέρδισε στις συζητήσεις του με την ΑΕΚ: «Η όλη συμπεριφορά. Δεν χρειάστηκε να πω ποιος είμαι, τι κάνω ή τι θέλω. Ήταν εύκολο να καταλάβω ότι με γνώριζαν. Ξέρουν ότι θέλω να φτιάξω μια ομάδα που να ελέγχει το παιχνίδι, μια ομάδα με την μπάλα μπροστά. Ξέρουν ότι θα δουλέψουμε σκληρά, ότι θα απαιτήσω σεβασμό. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και όταν μιλάς με ανθρώπους του ποδοσφαίρου όλα είναι πιο εύκολα».

Τι ζήτησε από την ΑΕΚ, πλην του οικονομικού, για να έρθει: «Το πρώτο και πιο σημαντικό ήταν να καταλάβουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε άκρη μαζί. Ο Νίκος είναι εδώ και μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο σημαντικό ήταν για μένα να απαντήσει σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Είναι μεγάλη τιμή να είσαι μέλος αυτής της ομάδας».

Για τον αριθμό των παικτών με τους οποίους θέλει να δουλέψει: «Δεν μου αρέσει να δουλεύω με περισσότερους από 20 παίκτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει και εδώ. Για παράδειγμα, στο Κύπελλο έχετε διαφορετικούς κανόνες για τους παίκτες που πρέπει να παίζουν. Θέλω παίκτες που να είναι σε υψηλό επίπεδο ώστε να είναι τοπ το επίπεδο προπόνησης, να υπάρχει ανταγωνισμός. Από την άλλη, αν έχεις πολλούς παίκτες μειώνεις την ικανότητα συμμετοχής σε προπόνηση. Σε μια άσκηση δέκα εναντίον δέκα, δεν μπορείς να το κάνεις όταν έχεις 14 παίκτες, θα μείνουν εκτός άσκησης».

Για τις μεταγραφές και αν θέλει το ρόστερ συμπληρωμένο στην προετοιμασία: «Η προσδοκία μου είναι να κλείσουμε όλα τα μέτωπα το συντομότερο δυνατό και στην έναρξη της σεζόν να είμαστε εκατό τοις εκατό έτοιμοι για τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να κλείσουμε όσο πιο σύντομα τις υποθέσεις που έχουμε, γιατί -με μία ή δύο εξαιρέσεις που θα δούμε στην προετοιμασία- δεν θέλω να δουλέψω εκεί με παίκτες που δεν θα είναι στο ρόστερ. Η αγορά είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Αυγούστου και δεν μπορώ να ξέρω αν όλοι οι παίκτες θα μείνουν μέχρι τότε. Θα πρέπει όμως να είσαι έτοιμος να αντικαταστήσεις παίκτη όποτε χρειαστεί και να είμαστε έτοιμοι για όποια ευκαιρία μάς παρουσιαστεί».

Για τις θέσεις που θέλει ενίσχυση η ομάδα: «Γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πούμε. Η διοίκηση πρέπει να ενημερώσει παίκτες που τυχόν δεν θέλουμε ή εκείνους που έχουμε υπόψη. Για παράδειγμα, αν σας πω ότι θέλουμε έναν γκολκίπερ, κατευθείαν θα πείτε ότι θέλουμε να πουλήσουμε τον Μπάρκα. Οπότε καλό θα ήταν να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία».

Δείτε το σχετικό βίντεο: