Απίστευτο: Το CIES βγάζει πρωταθλητή τον Ολυμπιακό, δεύτερη την ΑΕΚ και τρίτο τον ΠΑΟΚ

Η έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών για την επιθετική αποδοτικότητα των ομάδων στην Ελλάδα.

Απίστευτο: Το CIES βγάζει πρωταθλητή τον Ολυμπιακό, δεύτερη την ΑΕΚ και τρίτο τον ΠΑΟΚ

Σίγουρα αποτελεί μια virtual, δηλαδή εικονική προσέγγιση των πραγμάτων. Που βασίζεται όμως σε πραγματικά δεδομένα και προκύπτει από απόλυτη ανάλυση όσων συμβαίνουν σε ένα πρωτάθλημα.

Όλα αυτά στην έκδοση με αριθμό 262 της εβδομαδιαίας έκθεσης που κυκλοφορεί από το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου CIES, Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι τρεις καλύτερες και οι τρεις χειρότερες ομάδες ανά πρωτάθλημα ανάλογα με τους βαθμούς που θα έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει σύμφωνα με την επιθετική παραγωγικότητά τους.

Το συμπέρασμα προκύπτει με βάση στατιστικό μοντέλο που συνυπολογίζει τις τελικές προσπάθειες κάθε ομάδας (τόσο εντός στόχου όσο και αυτές που έγιναν μέσα από την περιοχή), όσο και το ποσοστό κατοχής.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Ολυμπιακός, κατά τη μέτρηση, είναι πρώτος στη σχετική βαθμολογία με 2,37 πόντους ανά αγώνα, η ΑΕΚ δεύτερη με 2,01 πόντους και ο ΠΑΟΚ τρίτος με 1,92.

Χειρότερος όλων ο Απόλλων Σμύρνης με 0,67 πόντους ανά αγώνα, προτελευταίος ο Λεβαδειακός με 0,83 και τρίτη από το τέλος η Ξάνθη με 0,84.

Επίσης σύμφωνα με την παραγωγικότητα των ομάδων μέσα στον αγωνιστικό χώρο:

  • Στην Γερμανία, η Ντόρτμουντ θα μπορούσε να είναι 4η πίσω από τις Μπάγερν Μονάχου, Λειψία και Μπάγερ Λεβερκούζεν.
  • Στην Ιταλία, η Νάπολι και η Αταλάντα θα μπορούσαν να έχουν αφήσει πίσω τους την πρωταθλήτρια Γιουβέντους!
  • Στην Τουρκία, η Μπασάκσεχιρ αφήνει ελάχιστα πίσω της τις Μπεσίκτας και Γαλατασαράι.

Δείτε την έρευνα σε όλες τις χώρες

Το CIES παρατηρεί το ποδόσφαιρο μέσα από μια τεράστια βάση δεδομένων (data). Εν προκειμένω, η έρευνα είναι η υπ' αριθμόν 262 και υποστηρίζεται από το την InStat data.