Κώστας Φορτούνης: Τι έκανε και τι θα κάνει στον Ολυμπιακό
Έπειτα από τη φετινή ξεχωριστή σεζόν στην καριέρα του, ο Κώστας Φορτούνης έχει μπροστά του αρκετές προκλήσεις για την επόμενη. Ο απολογισμός της χρονιάς και οι στόχοι του αρχηγού και καλύτερου παίκτη του Ολυμπιακού.
Από τα πρόσωπα του Ολυμπιακού στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Κώστας Φορτούνης δικαιωματικά έχει την πρώτη θέση από πλευράς των ποδοσφαιριστών. Ως αρχηγός και ως ο παίκτης με την πιο έντονη παρουσία στη φετινή περίοδο, όπως πρόσφατα «ανακηρύχθηκε» από τον ίδιο τον προπονητή του.
Για τον Φορτούνη είναι ξεκάθαρο ότι ο μεγάλος στόχος του για τη νέα περίοδο συμβαδίζει με εκείνον της ομάδας: να επιστρέψει στους τίτλους, κάτι που είχε συνηθίσει την πρώτη τριετία του στον Ολυμπιακό, αλλά έχασε τις δύο επόμενες σεζόν. Και φυσικά να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Σε προσωπικό επίπεδο θα είναι σημαντικό για τον ίδιο να κάνει μια ακόμη καλύτερη σεζόν από την φετινή, βελτιώνοντας τις ατομικές επιδόσεις του και ξεπερνώντας εκείνες της περιόδου 2015-16 που ήταν και η καλύτερη στην έως τώρα επαγγελματική καριέρα του. Διότι από τότε ο Φορτούνης σε κάθε σεζόν γίνεται όλο και καλύτερος από πλευράς αριθμών, κάτι που σκοπεύει να συνεχίσει του χρόνου συνδυάζοντάς το και με τίτλους.
Δυναμικός και με αντοχή
Πέραν από τα ποιοτικά χαρίσματά του, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκανε φέτος δύο ρεκόρ στην καριέρα του. Είχε τις περισσότερες κίτρινες κάρτες από κάθε άλλη σεζόν (7), δείγμα ότι έβαλε περισσότερη ένταση στο παιχνίδι του και μεγαλύτερο νεύρο. Κάτι που γενικά φάνηκε, ασχέτως από το πόσες φορές παρατηρήθηκε από τους διαιτητές. Πρόπερσι είχε πάρει 5 κίτρινες, αλλά πέρυσι μόνο μία σε όλη τη χρονιά!
Στη φετινή σεζόν, επίσης, ο Φορτούνης έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλη στην έως τώρα παρουσία του στον Ολυμπιακό! Είχε συμμετοχή σε 43 αναμετρήσεις και συνολικό χρόνο συμμετοχής 3.300 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις. Πρόπερσι είχε παίξει σε 40 ματς με 3.044 λεπτά, το 2015-16 σε 39 αγώνες με 2.761 λεπτά, πέρυσι σε 37 ματς (2.475 λεπτά) και την πρώτη του σεζόν πάλι σε 37 αναμετρήσεις, αλλά με πολύ λιγότερο χρόνο (1.653 λεπτά).
Τα γκολ και οι ασίστ
Ο Φορτούνης έφτασε κοντά στις επιδόσεις του της εποχής Σίλβα όσον αφορά στη δημιουργία και στο σκοράρισμα. Τότε είχε 21 γκολ και 17 ασίστ, ενώ φέτος σημείωσε τελικά 17 τέρματα και μοίρασε 16 τελικές πάσες. Φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά του στην Ευρώπη, με 5 γκολ και 6 ασίστ! Πέρυσι είχε 1 γκολ και 2 ασίστ, πρόπερσι 1 γκολ και 1 ασίστ, στη χρονιά του Σίλβα 1 γκολ και 4 ασίστ και την πρώτη σεζόν δεν είχε βάλει γκολ ούτε δημιουργήσει κάποιο σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Οι συγκρίσεις είναι εντυπωσιακές.
Στο πρωτάθλημα είχε περίπου τον ίδιο με τον περσινό απολογισμό, με τα 12 γκολ και τις 9 ασίστ (πέρυσι είχε 10 γκολ και 10 ασίστ). Μακριά φυσικά από το 18-13 της περιόδου 2015-16, κάτι που ίσως έπαιξε το ρόλο του στην απώλεια τελικά του τίτλου.
Ο θρίαμβος και η πίκρα
Ο Κώστας ήταν και φέτος ο εκτελεστής των πέναλτι της ομάδας, καθώς σε ολόκληρη την έως τώρα πορεία του έχει πολύ σημαντική ευστοχία. Με δικό του πέναλτι, αυτό της… ζωής του, έδωσε το σκορ πρόκρισης στον Ολυμπιακό στην ιστορική επιτυχία επί της Μίλαν. Ενώ στην Ευρώπη είχε βάλει πάλι γκολ από πέναλτι διαμορφώνοντας το τελικό 3-1 στο πρώτο ματς με την Μπέρνλι για τα προκριματικά.
Δικό του πέναλτι, ωστόσο, ήταν αυτό που χάθηκε στο καταστροφικό 0-1 από την Λαμία και στον οδυνηρό αποκλεισμό της ομάδας από το Κύπελλο. Σε εκείνη τη βραδιά που τίποτα δεν είχε πάει καλά, είχε αστοχήσει κι ο Φορτούνης στο πέναλτι στα τελευταία λεπτά και στην πιο μεγάλη ευκαιρία για το γκολ της πρόκρισης.
Η Ευρώπη, τα ντέρμπι, τα σερί
Όπως προαναφέραμε ήταν φέτος η καλύτερη ευρωπαϊκή σεζόν για τον Φορτούνη, παρότι εκείνο το γκολ από κόρνερ στο Λονδίνο στο ματς με την Άρσεναλ είχε συμβάλλει σε μια τεράστια νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Φορτούνης για πρώτη φορά έβαλε δυο γκολ στο ίδιο παιχνίδι στην Ευρώπη (δύο φορές μάλιστα, καθώς το έκανε και με την Μπέρνλι και με την Ντουντελάνζ). Στα ντέρμπι η ομάδα που έγινε θύμα του ήταν η ΑΕΚ. Με το εκπληκτικό γκολ στο ΟΑΚΑ που δεν στάθηκε αρκετό για τη νίκη, αλλά και με τα δύο γκολ στο 4-1 του Φαλήρου. Στις κρίσιμες αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, δεν μπόρεσε να βοηθήσει με κάποιο γκολ την ομάδα. Στη σεζόν έκανε χατ-τρικ στο 4-0 επί της Λάρισας, ενώ σε τρεις περιπτώσεις πέτυχε γκολ σε δύο διαδοχικά παιχνίδια. Τον Ιανουάριο (στο 2-0 με τον Αστέρα στην Τρίπολη και στο 4-0 με την Λάρισα), τον Φεβρουάριο (στο 4-1 με την ΑΕΚ και στο 5-1 με τον ΟΦΗ) και τον Απρίλιο (στο 4-0 με την Ξάνθη και στο 3-1 στην Λαμία).
Στο πρώτο μισό της περιόδου έβαλε τα 7 φετινά γκολ του και μέσα στο 2019 τα υπόλοιπα 10. Στο πρώτο ημίχρονο των αναμετρήσεων του Ολυμπιακού σκόραρε 9 φορές και στο δεύτερο τις υπόλοιπες 8, άρα γενικά υπήρχε ισορροπία στην προσφορά του, τόσο ανά παιχνίδι όσο και ανά περιόδους. Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, είχε τις περισσότερες τελικές προσπάθειες της ομάδας (71, έναντι 56 του Ποντένσε), τις πιο πολλές ασίστ (9 έναντι 8 του Ποντένσε), τις περισσότερες πάσες (338, με δεύτερο τον Γκιγιέρμε που είχε 229) και τα πιο πολλά κερδισμένα φάουλ (75, με τον Ποντένσε να έχει 51.