Φράνκο Κοστάντζο: Ο ορισμός του τουρίστα!

Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε τα ίχνη του Φράνκο Κοστάντζο, ενός από τους μεγαλύτερους γκαφατζήδες τερματοφύλακες που υπερασπίστηκαν την ερυθρόλευκη εστία.

Φράνκο Κοστάντζο: Ο ορισμός του τουρίστα!

Καλοκαίρι 2011… Ο Ολυμπιακός στην πρώτη χρονιά του Βαγγέλη Μαρινάκη στον προεδρικό θώκο, επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και με «μαέστρο» τον Ερνέστο Βαλβέρδε φτιάχνει την ομάδα της σεζόν 2011-12 που θα πρωταγωνιστήσει ξανά στη Σούπερ Λίγκα και θα πραγματοποιήσει μία καλή πορεία στην Ευρώπη. Πράγματι, εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός σταμάτησε στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ εξαιτίας δύο γκολ που δέχτηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο στο παιχνίδι με την Μέταλιστ Χάρκιβ στο Καραϊσκάκη τον Μάρτιο του 2012 από γκάφες των Μέγερι και Τζιμπούρ. Ας επιστρέψουμε όμως στα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2011.

Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν τη μεταγραφή του βασικού πορτιέρε της πρωταθλήτριας Ελβετίας, Βασιλείας. Το όνομά του Φράνκο Κοστάντζο που «έπαιζε» στο ρεπορτάζ ένα μήνα νωρίτερα. Στην Ελβετία πήγε μέχρι και ο τότε γυμναστής τερματοφυλάκων του συλλόγου, Αλέκος Ράντος για να τον παρακολουθήσει, ο οποίος είχε εντοπίσει εξ αρχής αρκετές από τις αδυναμίες που εμφάνισε στη σύντομη θητεία του στον Ολυμπιακό. Όμως, ο παίκτης ουσιαστικά είχε αποκτηθεί με τις ευλογίες του Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Ο 31χρονο λοιπόν Αργεντινός γκολκίπερ με θητεία σε Ρίβερ Πλέιτ, Αλαβές και Βασιλεία, έπιασε λιμάνι με ετήσιες απολαβές κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ για να αποτελέσει – υποτίθεται - τον βασικό τερματοφύλακα στην ομάδα που έχτιζε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Μόνο που έμελε το… παραμύθι με τον Κοστάντζο να τελειώσει πολύ σύντομα, καθώς εξελίχθηκε σε έναν ποδοσφαιριστή που οι ταξιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές θα έπρεπε να τον είχαν προσλάβει για… πρωταγωνιστή!

Μόλις 9 ματς και τέλος τον Οκτώβριο

Κάτι φαινόταν ότι δεν πήγαινε καλά από την προετοιμασία που είχε γίνει στο Ζέεφελντ και στο Έρμελο. Πολλές οι φωνές του Ράντου προς τον Κοστάντζο να είναι πιο «ζωηρός», αλλά δεν καταλάβαινε τίποτα ο Αργεντινός. Μόνο με Αργεντινό δεν έμοιαζε πάντως, λες και δεν κυλούσε αίμα στις φλέβες του, λες και τα είχε γραμμένα όλα στα… παλαιότερα των υποδημάτων του. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ο Κοστάντζο ζητούσε από τον Ράντο να ηρεμήσει και να μην εκνευρίζεται με το παραμικρό! Ήταν ένας τύπος χαλαρός, ένας τύπος… κουλ, που δεν ήθελε και τρομερή ένταση στην προπόνησή του. Τα πρώτα άσχημα δείγματα φάνηκαν σε κάποια φιλικά που έδωσε ο Ολυμπιακός στην Ολλανδία. Είχε δεχτεί μία «πεντάρα» από την Χέρενφεϊν και ο Κοστάντζο ήταν ο ορισμός του τροχονόμου. Ούτε έπεφτε, στις εξόδους ήταν τραγικός και συνεχώς στον… κόσμο του! Όταν άρχισαν τα επίσημα παιχνίδια, τότε όποτε έφτανε η μπάλα στα «καρέ» του Ολυμπιακού, έτρεμε το φυλλοκάρδι του κόσμου. Απορούσαν οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους! Πώς αποτέλεσε ο Κοστάντζο ένας από τους πρωταγωνιστές στις κατακτήσεις πολλών τίτλων της Βασιλείας και αρκετών ευρωπαϊκών διακρίσεων. Με τα ερυθρόλευκα τον είδαμε τελικά μόλις σε εννιά ματς. Τελευταίο του παιχνίδι ήταν στις 29 Οκτωβρίου 2011 σε ένα 2-2 με τον ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη κι ενώ ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με 2-0. Στο 74’ δέχεται ένα γκολ με κεφαλιά του Μάντζιου, με τον Κοστάντζο να κάνει μία άστοχη έξοδο πέφτοντας πάνω στον Μαρκάνο που μάρκαρε τον… Μάντζιο! Το 2-2 έγινε με μία κοντινή προβολή του στόπερ Γεωργίου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε ένα κόρνερ του ΟΦΗ και το γεγονός ότι ο Κοστάντζο δεν βγήκε από την εστία του παρόλο που η μπάλα βρέθηκε στη μικρή περιοχή. Αυτή η εμφάνιση ήταν το αποκορύφωμα, καθώς είχαν προηγηθεί και άλλα αστεία γκολ όπως στο Ηράκλειο με τον Εργοτέλη, με τον ΠΑΟΚ και με την Ξάνθη στο Καραϊσκάκη.

Επιστρατεύτηκε ο Μέγερι στο Ντόρτμουντ

Δεν μπορούσε λοιπόν να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε απηυδήσει βλέποντας τον Κοστάντζο να κάνει τη μία γκάφα πίσω από την άλλη και να είναι απαθέστατος, λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά από εκείνο το 2-2 με τον ΟΦΗ, ακολουθεί το εκτός έδρας παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ με την Ντόρτμουντ στην Βεστφαλία. Όλοι μας περιμέναμε με ανυπομονησία την ενδεκάδα που θα ανακοίνωνε ο Βαλβέρδε. Τελικά επιστρατεύτηκε ο πιτσιρικάς τότε Μπάλαζ Μέγερι και ο Κοστάντζο κάθισε στον πάγκο. Αυτό ήταν! Ο Αργεντινός δεν ξανάπαιξε μπάλα στον Ολυμπιακό…

«Κοστάντζο τουρίστα, φύγε!»

Γύρω στα μέσα Νοεμβρίου 2011 ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε ανοικτή επαφή με τον μάνατζέρ του για να λυθεί το συμβόλαιό του τα Χριστούγεννα. Ο Κοστάντζο όμως καθόταν πάνω στο συμβόλαιό του και δεν έλεγε να φύγει. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάτσει και στην εξέδρα. Άλλωστε, το 1 εκατομμύριο ευρώ συμβόλαιο δεν υπήρχε περίπτωση να το βρει πουθενά. Ο Κοστάντζο έσπασε τα νεύρα όλων, ακόμα και του πολύ ήρεμου Βαλβέρδε. Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 ο Ολυμπιακός παίζει Κύπελλο με τον Πιερικό στην Κατερίνη και ο κόσμος ήταν έξαλλος μαζί του. Μάλιστα, οι οργανωμένοι σήκωσαν και ένα πανό «Κοστάντζο τουρίστα, φύγε». Τελικά, έφυγε με το που μπήκε το 2012. Το «ΦΩΣ» βρήκε τα ίχνη του 38χρονου – πλέον – Φράνκο Κοστάντζο, ο οποίος γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1980 στην πόλη Ρίο Κουάρτο της Αργεντινής.

Έγινε… διαφήμιση!

Ο Φράνκο Κοστάντζο φεύγοντας από τον Ολυμπιακό εξελίχθηκε σε… διαφημιστικό σποτ! Όχι ως Κοστάντζο, αλλά ως… Μποστάντζο. Σε μία διαφήμιση για φωτοβολταϊκά ένας τερματοφύλακας υποδυόταν τον «Μποστάντζο» και δεχόταν το ένα γκολ πίσω από το άλλο. Τον φώναξε ο προπονητής του για να του κάνει παρατηρήσεις και εκείνος απάντησε ότι «έφταιγε ο ήλιος». Τότε άρχισε το… κρεσέντο από τον προπονητή.
* «Ο ήλιος φταίει που τέσσερα σουτ μας έκαναν και πέντε γκολ μας έβαλαν;».
* «Ο ήλιος φταίει που για να κάνεις έξοδο πρέπει να είναι Σαββατόβραδο».
* «Ο ήλιος φταίει που αυτοί έκαναν σουτ και εμείς τον σταυρό μας».
* «Ο ήλιος φταίει που αντί να διώχνεις την μπάλα, διώχνεις τον κόσμο από το γήπεδο».
* «Ο ήλιος φταίει που για να πέσεις, πρέπει να σε φλερτάρουν».
* «Ο ήλιος φταίει που δεν μπορείς να πιάσεις ούτε υπονοούμενο».
* «Στον πάγκο λοιπόν, που έχει και… σκιούλα».

Ο Κοστάντζο έγινε… Τσακ Νόρις

Φανταζόμαστε ότι έχετε γνώση των διαφόρων ανεκδότων για τον Τσακ Νόρις, με τον Αμερικανό ηθοποιό να πετυχαίνει πάντοτε αυτό που είναι ακατόρθωτο και δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος στον κόσμο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Κοστάντζο, αλλά στο πιο κοροϊδευτικό. Πολλά ανέκδοτα είχαν βγει για τον Αργεντινό με το που έφυγε από τον Ολυμπιακό και σας παραθέτουμε ορισμένα εξ αυτών:
* «Ο Κοστάντζο δεν μπορεί να πέσει ούτε για ύπνο».
* «Γιατί ζηλεύουν οι ψαράδες τον Κοστάντζο; Επειδή έχει πάντοτε γεμάτα δίχτυα».
* «Ο Κοστάντζο φοβάται μην κάνει χέρι».
* «Φόρο ακινήτων πληρώνει ο Ολυμπιακός λόγω… Κοστάντζο».
* «Γιατί ο Κοστάντζο τρώει συνέχεια γκολ από την κλειστή γωνία; Γιατί έχει κλειστοφοβία».
* «Ο Κοστάντζο δεν πέφτει από τα σύννεφα».
* «Ο Κοστάντζο δεν πέφτει ποτέ για να μην ρίξει το επίπεδο».
* «Ο Κοστάντζο δεν πέφτει ποτέ σε κίνηση».
* «Ο Κοστάντζο έριξε τον Τσακ Νόρις για κάμψεις».
* «Ο Κοστάντζο οδηγάει όρθιος».
* «Όταν πέφτει ο Κοστάντζο, κάνω μια ευχή».

Το ‘ριξε στο ψάρεμα

Ο Κοστάντζο φεύγοντας από τον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2012 δεν κατάφερε να βρει ομάδα με το συμβόλαιο που ήθελε. Είχε προτάσεις από την πατρίδα του, αλλά οι απαιτήσεις του ήταν αρκετά υψηλές με αποτέλεσμα καμία να μην πλησιάσει τα «θέλω» του. Άρχισε λοιπόν στα σόσιαλ μίντια να ανεβάζει φωτογραφίες από το… ψάρεμα που έκανε στην πατρίδα του. Για την ακρίβεια, δεν έπιασε δουλειά ως ψαράς, ούτε άνοιξε κάποιο μαγαζί με είδη αλιείας. Απλώς του άρεσε και συνεχίζει να του αρέσει να ψαρεύει. Είναι το χόμπι του και μέχρι εκεί. Όχι η δουλειά του.

Το πρώτο «αντίο» στα γήπεδα

Αφού έμεινε έξι μήνες ανενεργός, από τον Ιανουάριο του 2012 εώς τον Ιούνιο του 2012 και αφού είδε ότι ο μάνατζέρ του δεν του έβρισκε κάποια ομάδα της προκοπής (μόνο ομάδες από Β’ Αργεντινής), αποφάσισε στα 32 του να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Το γραφείο μάνατζερ που τον εκπροσωπεί εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Μόλις στα 32 ο Φράνκο Κοστάντζο ανακοίνωσε ότι σταματάει το ποδόσφαιρο. Από τα τέλη του 2011 δεν έπαιξε άλλο στην Ελλάδα και τώρα αποφάσισα να "κρεμάσει" πολύ νέος τα γάντια του». Αυτό ήταν το πρώτο του «αντίο» στα γήπεδα…

Επέστρεψε και πήγε στην Χιλή

Τελικά μόλις για 1.5 χρόνο κάθισε εκτός γηπέδων. Από τον Ιανουάριο του 2012 εώς τον Ιούνιο του 2013. Κι αυτό, γιατί ο μάνατζέρ του τον ενημέρωσε ότι η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα της Χιλής αναζητούσε τερματοφύλακα. Στον Κοστάντζο δεν είχε φύγει ποτέ η ιδέα να επιστρέψει στα γήπεδα παρότι είχε ανακοινώσει επισήμως ότι σταματάει το ποδόσφαιρο τον Ιούνιο του 2012. Η πρόταση της Ουνιβερσιδάδ λοιπόν τον γοήτευσε και αποφάσισε να την αποδεχτεί. Στην επίσημη παρουσίασή του τα έριξε στον… Ολυμπιακό για την πρόωρη και προσωρινή «συνταξιοδότησή» του: «Δεν απολάμβανα πλέον το ποδόσφαιρο. Ήμουν εξουθενωμένος πνευματικά. Πάντα έλεγα πως θα σταματούσα το ποδόσφαιρο εάν έμπαινα στο γήπεδο και δεν ήμουν χαρούμενος. Δεν ξέρω αν θα συνέβαινε αυτό, σε περίπτωση που δεν πήγαινα στον Ολυμπιακό. Αυτά όμως ανήκουν στον παρελθόν. Αν βρισκόμουν σε ένα σταθερό περιβάλλον στην Ελβετία, ο σύλλογος θα με είχε υποστηρίξει. Επέστρεψα στην Αργεντινή. Τα τρία παιδιά μου δεν είχαν ζήσει ποτέ εκεί γιατί γεννήθηκαν στην Βασιλεία. Δεν ήμασταν ευτυχισμένοι στην Αργεντινή. Τα πράγματα δεν ήταν καλά σε θέματα ασφάλειας. Έτσι βρήκα συμβόλαιο στην Χιλή. Είναι απλό. Ένιωσα ξανά πως μπορώ να προσφέρω. Βρήκα τελικά ομάδα και είμαι πολύ χαρούμενος τώρα. Διαπίστωσα πως ανήκω στο ποδόσφαιρο και πουθενά αλλού».

Οριστικό φινάλε στα 37 του

Η αλήθεια είναι ότι στην Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα βρήκε την… Ιθάκη του. Μπορεί να μην ήταν βασικός, αλλά όπως έλεγε ο ίδιος, απολάμβανε το ποδόσφαιρο. Συν τοις άλλοις, οι Χιλιανοί δεν έκαναν λόγο για έναν γκαφατζή τερματοφύλακα, αλλά για έναν σπουδαίο γκολκίπερ που μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις του στους νεότερους. Στον Ολυμπιακό όμως είχε εξελιχθεί σε ανέκδοτο και σε ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα ποδοσφαιρικά «παλτά». Στα 37 του, τον Ιούνιο του 2017, αποφάσισε να πει οριστικό «αντίο» στο ποδόσφαιρο, έχοντας κατακτήσει τρία τρόπαια στην Χιλή!

Στήριξη σε ποδοσφαιριστές

Του Κοστάντζο του αρέσει να κάνει ταξίδια και να περνάει πολλές μέρες στην Βασιλεία, εκεί όπου έπαιξε για πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο ποδόσφαιρο. Με τι ασχολείται τώρα; Λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν μάνατζερ. Όχι, δεν προτείνει ποδοσφαιριστές, αλλά με έναν φίλο του ίδρυσε μία εταιρία που βοηθάει νεαρούς ποδοσφαιριστές να σχεδιάσουν τα επόμενά τους βήματα μετά το ποδόσφαιρο. Τώρα το «τρέχει» περισσότερο ο φίλος του το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Ενδιαφέρουν και αυτά…

* Όταν αποφάσισε ο Βαλβέρδε να τον αφήσει στον πάγκο στο εκτός έδρας ματς με την Ντόρτμουντ, ο Κοστάντζο πήγε στην… καντίνα του «Βεστφάλεν Στάντιον» και πήρε έναν καφέ. Πίνοντας καφέ είδε το παιχνίδι από τον πάγκο!
Αρχικά στην Ουνιβερσιδάδ είχε υπογράψει για έναν χρόνο συμβόλαιο, αλλά οι Χιλιανοί επειδή έμειναν ικανοποιημένοι του το ανανέωσαν για ακόμη δύο.
Στον δε Ολυμπιακό είχε υπογράψει για τρία χρόνια και έφυγε τελικά στο εξάμηνο κακήν κακώς.
* Στη Βασιλεία πάντως φημιζόταν ότι τσακωνόταν αρκετά με τους συμπαίκτες του. Τους έβαζε τις φωνές για την ακρίβεια, καθώς υπήρχε για αρκετά χρόνια ο αρχηγός της ομάδας και ώρες-ώρες τους έριχνε και καμιά μπουνιά στο πρόσωπο για να ξυπνήσουν!
* Κι όμως, ο Κοστάντζο έχει παίξει στην Εθνική Αργεντινής. Σε ένα παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 με αντίπαλο την Ουρουγουάη. Σε ένα εντυπωσιακό ματς που έληξε 4-2.
* Τη σεζόν 2006-07 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του ελβετικού πρωταθλήματος!
* Στις 9 Αυγούστου 2009 είχε μαλλιοτραβηχτεί με τον συμπαίκτη του Μπεγκ Φεράτι σε ένα ματς Βασιλεία – Ζυρίχη 1-1. Αρχικά αντάλλαξαν βρισιές και στη συνέχεια ο Κοστάντζο τράβηξε τα μαλλιά του συμπαίκτη του. Η Βασιλεία τον τιμώρησε, ενώ και η ελβετική ομοσπονδία τού επέβαλε ποινή τριών αγωνιστική λόγω δυσφήμισης του αθλήματος!

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ

3 Πρωταθλήματα Αργεντινής με την Ρίβερ Πλέιτ (2002, 2003, 2004)
3 Πρωταθλήματα Ελβετίας με την Βασιλεία (2008, 2010, 2011)
3 Κύπελλα Ελβετίας με την Βασιλεία (2007, 2008, 2010)
2 Πρωταθλήματα Χιλής με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα (2016, 2017)
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2012)
1 Κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2012)
1 Σούπερ Καπ Χιλής με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα (2016)