Υβ Τριαντάφυλλος στο «ΦΩΣ»: «Τα τρία καλύτερα χρόνια της ζωής μου στον Ολυμπιακό!»

Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και ο Υβ Τριαντάφυλλος από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν τόσο οικείος και ανοιχτός, σαν εκείνο το νεαρό παιδί που σαράντα πέντε χρόνια πριν είχε κλέψει τις καρδιές των Νεοελλήνων με το φιλότιμο και την τέχνη του.

Υβ Τριαντάφυλλος στο «ΦΩΣ»: «Τα τρία καλύτερα χρόνια της ζωής μου στον Ολυμπιακό!»

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 16/4/2019

Μου πρότεινε να μιλήσουμε στα ελληνικά, αλλά σκέφτηκα πως, απέχοντας τόσα χρόνια από τον τόπο που τον έκανε ήρωα, θα δυσκολευόταν. Όσα ακολουθούν είναι λόγια καρδιάς, αλλά και σκέψεις ζυγισμένες από έναν πραγματικό τζέντλεμαν της μπάλας.

Ο ένδοξος απόηχος του Υβ Τριαντάφυλλου παραμένει ανεξίτηλος στους Έλληνες φιλάθλους. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τον Υβ της δεκαετίας του Εβδομήντα, αλλά και για τον Τριαντάφυλλο του σήμερα;

Νομίζω πως ήμουν ένας σέντερ φορ που οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού εκτιμούσαν γιατί δεν έμπαινα στο γήπεδο για να κοροϊδέψω. Θέλω να πω ότι έπαιζα σε όλα τα ματς με την ίδια ορμή, χωρίς να κάνω οικονομία δυνάμεων. Ως σέντερ φορ πέτυχα πολλά γκολ κι αυτό πάντα με ομαδικό πνεύμα και χάρη στους συμπαίκτες μου. Πέρασαν τα χρόνια, ωστόσο οι αναμνήσεις παραμένουν ολοζώντανες. Η τριετία μου στον Ολυμπιακό είναι μακράν τα τρία καλύτερα χρόνια της ζωής μου, τόσο από αγωνιστικής όσο και από ανθρώπινης πλευράς. Κι αυτό οφείλεται βέβαια στους οπαδούς της ομάδας, αλλά και σε όλους τους Έλληνες. Σήμερα έχω αποσυρθεί στον τόπο όπου γεννήθηκα.

Υπήρξατε πρωταγωνιστής μιας έξοχης ομάδας, αυτής του Νίκου Γουλανδρή. Σε τι διαφέρει το σύγχρονο ποδόσφαιρο από το ποδόσφαιρο εκείνης της εποχής;

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, μια και το αναφέρατε, η τεχνική αλλά και η φυσική κατάσταση των παικτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά χάρη στην αποτελεσματικότερη προπόνηση, στη συμβολή της ιατρικής επιστήμης, αλλά και στα καλύτερα γήπεδα, τις μπάλες και τα παπούτσια. Αυτοί οι παίκτες όμως έχουν πυκνότερο αγωνιστικό πρόγραμμα κι αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους.

Ανάμεσα στους συμπαίκτες σας στον Ολυμπιακό υπάρχει κάποιος με τον οποίο διατηρείτε επαφή ή θα θέλατε να ξαναδείτε;

Διατηρώ άριστες αναμνήσεις από τους συμπαίκτες μου εκείνης της εποχής – ο καθένας βέβαια με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Λυπάμαι που δεν τους ξανασυνάντησα, όπως πολύ θα το ήθελα. ‘Ισως θα ήταν καλό να διοργανώνατε μια συνάντηση. Πόσα πράγματα θα θυμόμασταν, πόσα αστεία που δεν ξεχνιούνται! Τους έχω όλους στην καρδιά και τη σκέψη μου.

Κατά την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε, υπάρχει η αίσθηση ότι έλειψε από τον Ολυμπιακό ο δεινός γκολτζής και ίσως γι’ αυτό έχασε τον τίτλο. Γιατί κατά τη γνώμη σας σπανίζουν γενικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο γεννημένοι σκόρερ σαν κι εσάς;

Οι γκολτζήδες ίσως είναι λιγότεροι σήμερα, αλλά και χωρίς τη συνεργασία και τις σωστές πάσες από τους υπόλοιπους παίκτες πώς να βγάλουν το χάρισμά τους στο χορτάρι; Αυτό που μετρά περισσότερο σ’ έναν σκόρερ είναι η αυτοπεποίθηση, αλλά και ένα αίσθημα σιγουριάς για τους συμπαίκτες του. Στη δεκαετία του Εβδομήντα είχα την τύχη να πλαισιώνομαι από ποδοσφαιριστές που έφτιαχναν για μένα ιδανικές ευκαιρίες.

Συνεχίζετε να παρακολουθείτε τον Ολυμπιακό; Θέλετε να μαθαίνετε τα αγωνιστικά νέα της αγαπημένης ομάδας σας;

Αυτόν τον καιρό απέχω από το ποδόσφαιρο γενικά και όλοι οι παίκτες μού φαίνονται σχεδόν εξωγήινοι. Έχω την εντύπωση πως οι ποδοσφαιριστές στην εποχή μας χάνουν τον δρόμο τους μέσα στο σύγχρονο αθλητικό περιβάλλον της εμπορευματοποίησης και των μέσων ενημέρωσης. Παρ’ όλ’ αυτά, με ενδιαφέρει πάντα το ελληνικό ποδόσφαιρο και λυπάμαι που δεν βλέπω πια την αγαπημένη ομάδα μου, τον Ολυμπιακό, να έχει έντονη παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ποιες ομάδες και ποιους παίκτες σύγχρονους ξεχωρίζετε και θαυμάζετε σήμερα;

Κατά τη γνώμη μου, οι δύο πιο ισχυρές ομάδες σήμερα είναι η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους κι αυτό κυρίως γιατί έχουν στις τάξεις τους έναν Μέσι κι έναν Κριστιάνο Ρονάλντο. Στη Γαλλία έχουμε μια χρυσή ελπίδα που λέγεται Εμπαπέ, ωστόσο έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Θα ήθελα να στείλω χαιρετισμούς από τα βάθη της καρδιάς μου στους οπαδούς του Ολυμπιακού και σε όλους τους Έλληνες.