Αήττητο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ όταν δεν το πήραν «ιερά τέρατα» του Ολυμπιακού

Ο Θέμης Σινάνογλου γράφει στο «ΦΩΣ» όλους τους μεγάλους παίκτες και προπονητές που δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν αήττητοι το πρωτάθλημα.

Αήττητο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ όταν δεν το πήραν «ιερά τέρατα» του Ολυμπιακού

Προσωπικά δεν κάνω παρέα με μικρόψυχους ανθρώπους, καθώς και με ανθρώπους που τα ισοπεδώνουν όλα. Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας (μακράν) πρέπει να έχει μεγαλοψυχία και επίσης να μην τα ισοπεδώνει όλα.

Κατά τη γνώμη μου ο ΠΑΟΚ δίκαια πήρε το πρωτάθλημα. Άλλο η μπάλα που έπαιξαν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, και άλλο η ουσία. Το πρωτάθλημα δεν το παίρνουν πάντα οι ομάδες που παίζουν ωραία μπάλα. Αλλά το παίρνουν οι ομάδες που δεν τρώνε εύκολα γκολ σε ματς-κλειδιά και βάζουν κρίσιμα γκολ όταν υπάρχει ανάγκη.

Εκεί ήταν το όπλο του ΠΑΟΚ, πήρε τα ντέρμπι, κράταγε η άμυνά του, και έβρισκε το γκολ μπροστά όποτε το χρειαζόταν. Εκεί ήταν και η αδυναμία του Ολυμπιακού. Και πρέπει να το δει αυτό ο Ολυμπιακός για να μην τριτώσει το κακό του χρόνου. Διότι το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας αλλά και στο εύκολο γκολ μπροστά δεν το έλυσε ούτε τη σεζόν αυτή, ούτε την προηγούμενη.

Ο Σαββίδης το πλήρωσε ακριβά το πρωτάθλημα και το πήρε. Όταν λέω το πλήρωσε ακριβά, εννοώ πόσες δεκάδες εκατομμύρια έχει δώσει τα τελευταία χρόνια, άσπρα και μαύρα (από τα χρώματα του ΠΑΟΚ) και η πιάτσα ξέρει. Πόσα πολλά εκατομμύρια άσπρα και μαύρα (από τα χρώματα του ΠΑΟΚ) έχει δώσει για μεταγραφές καλών παικτών, για το δυνατό ρόστερ που έφτιαξε, για να κάνει συμμαχίες με ομάδες, για να κάνει καλές δημόσιες σχέσεις με την ΕΠΟ που αυτός έβαλε τον πρόεδρο όπως είπε, για να τακτοποιήσει τα χρέη του ΠΑΟΚ, για να αλώσει επιχειρηματικά τη Βόρειο Ελλάδα, για να φτιάξει ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, να έχει εφημερίδες, σάιτ, κ.λ.π..

Ο Σαββίδης είναι ήδη ο μεγαλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Και είναι ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες εκτός Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, που τα κάνει αυτά.

Εγώ εκείνο που δεν μπορώ να χωνέψω είναι ένα: Το αήττητο πρωτάθλημα που πάει να πάρει ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι νορμάλ αυτό σε σχέση με τις ομαδάρες που είχε ο Ολυμπιακός, τους παικταράδες (πολύ μεγάλος ο αριθμός) που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν πήραν αήττητο πρωτάθλημα από το 1960 που καθιερώθηκε η Α' Εθνική κατηγορία.

Ας προβληματιστούν όλοι αυτοί που ισοπέδωναν τον Ολυμπιακό περί «παράγκας», πώς γίνεται η «παράγκα» που είχε και παικταράδες παγκοσμίου κλάσης, να μην πάρει πρωτάθλημα αήττητη στην Α' Εθνική, αλλά να το πάρει με τη μια ο Σαββίδης!

Αν είναι νορμάλ αυτό, πώς δεν το έκανε η ομαδάρα του Μπούκοβι, η ομαδάρα του Γουλανδρή, οι ομαδάρες του Νταϊφά, οι ομαδάρες του Κόκκαλη και του Μαρινάκη;

Αν είχε παράγκα ο Ολυμπιακός, με αυτήν τη λογική ο Σαββίδης έχει παράγκα-μεζονέτα; Για να πάρεις πρωτάθλημα αήττητος, δεν παίζεις μόνος σου, πρέπει οι αντίπαλοί σου να μην σε νικήσουν ούτε μια φορά. Παίζει ρόλο να έχεις καλή ομάδα, αλλά παίζει ρόλο και ποιους αντιμετωπίζεις, καθώς και η διαιτησία.

Ο ΠΑΟΚ τι περισσότερο είχε φέτος σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο από τις ομαδάρες του Ολυμπιακού που έχουν πάρει δεκάδες πρωταθλήματα;

Να τα εξετάσουμε. Ο ΠΑΟΚ είχε καλό προπονητή. Έχω ξαναγράψει ότι γνωρίζω από το ρεπορτάζ ότι ο Λουτσέσκου είναι πολύ καλός προπονητής, και ποτέ δεν τον κορόιδεψα για τις δηλώσεις με τα άσχημα αγγλικά του. Ας πρόσεχαν αυτοί που τον υποτίμησαν, όπως και τον Σαββίδη.

Κάθε άνθρωπος έχει μία γνώμη, η δική μου όμως γνώμη σχηματίζεται από το ρεπορτάζ, από αυτά που μαθαίνω. Μάθαινα από παίκτες της Ξάνθης ότι ο Λουτσέσκου είναι πολύ καλός προπονητής.

Όμως ο Ολυμπιακός πήρε πρωταθλήματα με πιο καλούς προπονητές. Με Μπούκοβι, με Λάκη Πετρόπουλο, με Γκόρσκι, με Παναγούλια στις δόξες του (αν και από τακτική μαύρα μεσάνυχτα), με Μπάγεβιτς στις δόξες του που ήταν ο κορυφαίος στην Ελλάδα τότε, με Βαλβέρδε που έφτασε στην Μπαρτσελόνα, με Σίλβα που είναι συνεχώς μετά τον Ολυμπιακό σε ομάδες της Αγγλίας.

Πάμε στους παίκτες τώρα. Κανονικά εδώ πρέπει να βάλουμε μία σελίδα γεμάτη φωτογραφίες με ποδοσφαιρικές μορφές του Ολυμπιακού οι οποίοι δεν πήραν αήττητο πρωτάθλημα.

Πώς γίνεται αφού ήταν «παράγκα» και είχε ο Ολυμπιακός και τόσους παικταράδες να μην πάρουν πρωτάθλημα αήττητο, αλλά ο ΠΑΟΚ που δεν έχει τέτοιους παικταράδες, να το παίρνει αήττητος; Με την ίδια λογική ο ΠΑΟΚ έχει παράγκα-μεζονέτα.

Ασχολούμενος με τα ιστορικά του Ολυμπιακού μέσα από συνεντεύξεις, ξέρω τι ποιότητα υπήρχε στην ομάδα του Μπούκοβι. Όχι μόνο ο προπονητής ο Μπούκοβι που ήταν προπονητής της μεγάλης τότε Εθνικής Ουγγαρίας (κάτι σαν την Εθνική Ισπανίας των τελευταίων χρόνων), αλλά και υπερπαίκτες όπως ο Μποτίνος, ο Σιδέρης, ο Γιούτσος ο οποίος ήρθε από την Ουγγαρία και έμοιαζε με εξωτικό σπάνιο μαργαριτάρι.

Και όμως δεν πήρε αήττητη εκείνη η ομάδα κανένα από τα δύο πρωταθλήματά της.

Για τη δε εποχή Γουλανδρή τι να πει κανείς. Κατά γενική ομολογία η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του Ολυμπιακού. Όχι απλώς πήρε 3 σερί πρωταθλήματα, αλλά έκανε τα ρεκόρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ακόμα κρατάνε. Σε γκολ που έβαλε και σε γκολ που δεν δέχτηκε. Κάθε χρόνο. Και όμως αήττητη δεν το πήρε.

Μιλάμε για Δεληκάρη, Γιούτσο, Κελεσίδη, Σιώκο, Γκλέζο, Αγγελή, Γκαϊτατζή, Περσίδη, Βιέρα, Λοσάντα, Υβ Τριαντάφυλλο, Ρομαίν Αργυρούδη, Καραβίτη, Σταυρόπουλο, Κρητικόπουλο, Συνετόπουλο, Δαβουρλή, Γαλάκο, δεν χώραγαν στην 11άδα παικταράδες. Ο Βιέρα και ο Δεληκάρης είχαν παίξει στην μικτή κόσμου.

Μετά πάμε στην ομαδάρα του Νταϊφά. Με παικταράδες που άφησαν εποχή και πήραν 4 σερί πρωταθλήματα. Σαργκάνης, Βαμβακούλας, Κυράστας, Μίχος, Νοβοσέλατς, Σταύρος Παπαδόπουλος, Γούναρης, Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης, Λεμονής, Μητρόπουλος, Αναστόπουλος, τους ξένους δεν τους αναφέρω, οι Έλληνες άφησαν εποχή. Αλλά αήττητοι πρωτάθλημα δεν πήραν.

Κι έρχομαι στην εποχή της «παράγκας» σύμφωνα με τους αντίπαλους του Ολυμπιακού. Παίρνει πρωτάθλημα αήττητος ο Βαρέλα και ο Κρέσπο (καλοί παίκτες), αλλά δεν πήραν κολοσσοί που είχε ο Κόκκαλης και ο Μαρινάκης. Παίκτες της Εθνικής Βραζιλίας, της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ, της Γιουβέντους, παίκτες Σέρβοι και Έλληνες, Αργεντινοί, συγκλονιστικοί.

Πήραν 12 συν 7, δηλαδή 19 πρωταθλήματα, αλλά πρωτάθλημα αήττητο δεν πήρανε. Μα πώς γίνεται αυτό αφού ήταν... στημένα όλα; Δηλαδή ο Σαββίδης που το έκανε με την πρώτη, με την ίδια λογική στήνει καλύτερα;

Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Καρεμπέ, Μέλμπεργκ, Αλεξανδρής, Γεωργάτος, Τουρέ (την πρώτη φορά), Μιραλάς (την πρώτη φορά), Ιμπαγάσα, Γκαλέτι, Γεωργάτος, Γιαννακόπουλος, Ζέτεμπεργκ, Ζε Ελίας, Γκόγκιτς, Τοροσίδης (στα ντουζένια του), Τζιμπούρ, Μήτρογλου, Νικοπολίδης, Στολτίδης, Τσόρι, Χολέμπας (έσκισε στην Αγγλία), Μιλιβόγεβιτς (έσκισε στην Αγγλία), Άντζας (μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα), Μανωλάς (έσκισε στην Ιταλία), Ρομπέρτο, Κοβάσεβιτς, Φορτούνης.

Ξέρετε πόσους άλλους δεν αναφέρω; Δεν αναφέρω 50 τουλάχιστον παίκτες επιπέδου Κυριάκου Καραταϊδη, Ίβιτς, Κάμπελ, Ομάρ, Καμπιάσο, Ιντέγε κ.λ.π. Ας ψαχτεί λοιπόν και ο χώρος μας για το πώς παίρνει αήττητος το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ.