Αναδιάρθρωση στο… παρά πέντε

Σε λάθος τάιμινγκ και με αμφίβολα αποτελέσματα το σχέδιο ανασυγκρότησης των εθνικών πρωταθλημάτων

Αναδιάρθρωση στο… παρά πέντε

Έχουν περάσει πέντε – έξι μέρες από τότε που ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα αποφάσισαν να προχωρήσουν στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης των εθνικών πρωταθλημάτων. Φυσικά υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για τον χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει αυτή η ανασυγκρότηση των κατηγοριών.

Το μείζον θέμα που δημιουργείται είναι ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση πάρθηκε 3-4 αγωνιστικές πριν από τη λήξη των πρωταθλημάτων της Σούπερ Λιγκ, της Φούτμπολ Λιγκ και της Γ’ Εθνικής. Αυτό έπρεπε να γίνει στο ξεκίνημα της σεζόν και όχι τώρα όπου τα πρωταθλήματα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Έτσι τα σωματεία θα έκαναν τον προγραμματισμό τους και ειδικά αυτά της Γ’ Εθνικής δεν θα ξόδευαν υπέρογκα ποσά στις μεταγραφές, αφού θα γνώριζαν ότι ο πρωταθλητής δεν θα ανέβαινε στη μεγαλύτερη κατηγορία.

Στην ουσία του θέματος, τόσο η πρώην Α’ Εθνική όσο και η Β’ και η Γ’ Εθνικές, αλλά και η τέως Δ’ Εθνική, έχουν περάσει από… σαράντα κύματα και άλλοτε οι ομάδες αυξάνονται και άλλοτε μειώνονται επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση ο… γιγαντισμός αυτός δεν έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα και τώρα ο Βασιλειάδης, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα θέλουν να επιστρέψουν σε ένα πιο ορθολογικό μοντέλο. Βέβαια δημιουργούν μία νέα κατηγορία, τη Σούπερ Λιγκ 2, και στην ουσία υποβαθμίζουν τη σημερινή Γ’ Εθνική.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης είναι, πρωταρχικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος βάσισε στην αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων και στη μείωση του αριθμού των επαγγελματικών ομάδων τη χρηματοδότηση των επτά ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από την ΕΡΤ, μέσω της αγοράς των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων.

Σε δεύτερο λόγο, «ναι» ψήφισε και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, καθώς ήταν αυτή η οποία το περασμένο καλοκαίρι τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης των εθνικών πρωταθλημάτων και αποδέχτηκε τη δημιουργία της ενδιάμεσης κατηγορίας, με την επωνυμία Σούπερ Λιγκ 2.

Βέβαια και η Σούπερ Λιγκ ήταν αυτή που αποφάσισε τον Αύγουστο που μας πέρασε το πρωτάθλημα της περιόδου 2019–2020 να διεξαχθεί με 14 ομάδες, προκειμένου οι επτά άστεγες ΠΑΕ να υπογράψουν τηλεοπτικά συμβόλαια με την ΕΡΤ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αρκετοί που τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης με πρώτες τις ομάδες της Γ’ Εθνικής που πρωταγωνιστούν στους οκτώ ομίλους. Το δίκιο είναι με το μέρος τους, καθώς ναι μεν θα στεφθούν πρωταθλήτριες, αλλά στην ουσία θα αναγκαστούν να αγωνιστούν στην ίδια κατηγορία (σε μία νέα Γ’ Εθνική). Στο πλευρό των παραπάνω ομάδων βρίσκονται και οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ που βρίσκονται στις θέσεις που οδηγούν σε υποβιβασμό, καθώς θα προτιμούσαν να μην ισχύσει η αναδιάρθρωση και να παραμείνουν 16 οι ομάδες.

Αντίθετοι με τον Βασιλειάδη είναι και πρόεδροι τοπικών Ενώσεων, όπως ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης και έχει καταθέσει υπομνήματα σε ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ.

Τέλος, αρκετός κόσμος δεν επιθυμεί την αναδιάρθρωση, γιατί δεν θέλουν τα πρωταθλήματα να σταματούν τον Φεβρουάριο και να αρχίζουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Το μοντέλο αυτό, όταν εφαρμόστηκε στη χώρα μας, δεν απέδωσε και ο κόσμος δεν αγκάλιασε το συγκεκριμένο μοτίβο.

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τα γήπεδα και παρατηρούμε το φαινόμενο ομάδες από τη Σούπερ Λιγκ να κόβουν ελάχιστα εισιτήρια. Επίσης, μειώνεται αισθητά το ενδιαφέρον των επενδυτών, των χορηγών και των εκάστοτε διαφημιστών.