Αυτό που έμοιαζε ανέκδοτο, έγινε πραγματικότητα

Πώς σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου έγινε «μαύρη» επέλαση του ΠΑΟΚ; Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα, αλλά πρέπει να δυναμώσει περισσότερο, γιατί ο ΠΑΟΚ ήρθε για να κατσικωθεί, δεν είναι φωτοβολίδα. Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου.

Αυτό που έμοιαζε ανέκδοτο, έγινε πραγματικότητα

Κάποιος μπορεί να πει «μα καλά, διάλεξες την ώρα να γράψεις αυτό το θέμα τώρα που ο Ολυμπιακός νίκησε 0-5 στο Αγρίνιο»; Η απάντηση είναι ότι αν ο δημοσιογράφος περιμένει ένα αποτέλεσμα για να γράψει πράγματα, είναι όπου φυσάει ο άνεμος. Και επίσης καλύτερα να τα γράφεις στις χαρές παρά στις λύπες. Πότε δηλαδή να τα γράψω, όταν στο τέλος κάνει φιέστα ο ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, πάρει και το Κύπελλο, και πανηγυρίζουν επί μια βδομάδα; Αντίθετα, τώρα στη χαρά υπάρχει μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Πάμε στο θέμα λοιπόν. Ευτυχώς που υπάρχει ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός που σαρώνει παντού. Ο βασιλιάς όμως είναι το ποδόσφαιρο. Και στο ποδόσφαιρο, ενώ ο Ολυμπιακός έχει καλή ομάδα και καλό προπονητή, τα πάντα μαύρισαν. Και όταν λέμε μαύρισαν, μιλάμε για πολύ μαύρο παντού. Αν μας τα έλεγαν αυτά πριν λίγα χρόνια, θα το θεωρούσαμε ανέκδοτο. Τώρα είναι πραγματικότητα.

Ο ΠΑΟΚ παίρνει το πρωτάθλημα στη Σούπερ Λίγκα με 24 νίκες ως τώρα σε 27 ματς. Ο ΠΑΟΚ παίρνει το Κύπελλο πέρσι και πρόπερσι και πάει να το πάρει και φέτος, τρίτη σερί χρονιά στον τελικό. Έχει καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ και πιστεύω ότι θα το πάρει.

Κυριαρχεί στις Ακαδημίες

Ο ΠΑΟΚ κάνει παρέλαση στις Ακαδημίες που μια ζωή κυριαρχούσε ο Ολυμπιακός. Σε όλα τα ποδοσφαιρικά τμήματα, πώς ξεφύτρωσε ρε παιδιά ο ΠΑΟΚ και μας κατσικώθηκε στο κεφάλι;

Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα στην Κ-15, και δεν θα ασχολιόμουν, αν δεν ήταν μακράν πρώτος και στην Κ-19 και στην Κ-17!

Και δεν είναι απλώς πρώτος, αλλά κάνει περίπατο. Μιλάμε για ένα χώρο όπου ο Ολυμπιακός ήταν κραταιός, ο Ολυμπιακός έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ των νέων με μεγαθήρια, είχε κάνει μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές.

Το να βλέπεις τον ΠΑΟΚ να κάνει περίπατο παντού στο ποδόσφαιρο, είναι θέμα.

Στην Κ-19 ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος με 70 βαθμούς σε 24 αγώνες. Συγγνώμη, το μάξιμουμ που μπορεί να πάρει κανείς σε 24 αγώνες είναι 24 νίκες δηλαδή 72 βαθμοί. Ο ΠΑΟΚ δηλαδή έχει μόνο νίκες σε όλα τα ματς και μόνο μία ισοπαλία; Πώς γίνεται αυτό; Από σεβασμό δεν γράφω πόσους βαθμούς είναι πάνω από τον Ολυμπιακό γιατί ο σκοπός μου δεν είναι να τσιγκλίσω αλλά να αφυπνίσω. Με συνεχείς κολακείες βρίσκεσαι μία μέρα να βλέπεις παντού μαύρο.

Στην πρώτη ομάδα ο ΠΑΟΚ έχει 24 νίκες και 3 ισοπαλίες. Στην Κ-19 έχει 23 νίκες και 1 ισοπαλία. Στην Κ-17 ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στον όμιλό του, στον άλλο όμιλο είναι πρώτος ο Ολυμπιακός. Στην Κ-15 πήρε το πρωτάθλημα ήδη ο ΠΑΟΚ με 17 νίκες και 1 ισοπαλία.

Αήττητος σε τόσα διαφορετικά πρωταθλήματα, με αδιανόητο ποσοστό νικών, εντάξει, αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Ο ΠΑΟΚ επίσης έχει κατακτήσει την ΕΠΟ και βγήκε ο Σαββίδης και είπε ότι τον πρόεδρο της ΕΠΟ αυτοί τον έβαλαν.

Ο ΠΑΟΚ έχει προωθήσει και δικό του προπονητή στην Εθνική ομάδα. Τον Άγγελο Αναστασιάδη. Τα δε ματς της Εθνικής τα δείχνει το κανάλι του Σαββίδη του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, το OPEN.

Αυτά όλα είναι εκνευριστικά, αλλά δεν φταίει το κείμενο, εκνευριστική είναι η πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα φέτος, έχει και καλό προπονητή. Πρέπει να σταματήσει το ράβε ξήλωνε. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει επενδύσει μόνο λεφτά, δεν έχει χωθεί μόνο με σακούλες μαύρες (λόγω χρώματος ομάδας) γεμάτες λεφτά, δεν έχει μόνο οργανωθεί παρασκηνιακά, αλλά έχει κτίσει και κορμό.

Ο Ολυμπιακός ξέρει τι πρέπει να κάνει

Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σοβαρή ποδοσφαιρική ομάδα. Προπονητή καλό έχει. Κορμό πρέπει να κρατήσει και να κάνει 2 δυνατές μεταγραφές. Σέντερ φορ και σέντερ μπακ που να κάνουν τη διαφορά. Η ομάδα είναι έτοιμη. Μπορεί να γίνει ομαδάρα.

Επίσης ο Ολυμπιακός πρέπει στο κτίσιμό του να προσανατολιστεί σε ένα καινούργιο δεδομένο. Κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να προσανατολιστεί στο πώς είναι ο ΠΑΟΚ! Δηλαδή στα δυνατά και στα αδύναμα σημεία του ΠΑΟΚ. Διότι όταν βλέπεις τον ΠΑΟΚ να μην χάνει βαθμούς, όταν ξέρεις ότι έχει τα λεφτά να το κάνει αυτό και του χρόνου, τότε το πρωτάθλημα θα παίζεται στα μεταξύ σας ντέρμπι τα οποία είναι 12 βαθμοί!

Ναι, ναι, 12 βαθμοί. Ο ΠΑΟΚ φέτος νίκησε τον Ολυμπιακό μέσα-έξω, πήρε 6 βαθμούς, και δεν πήρε ταυτοχρόνως 6 βαθμούς ο Ολυμπιακός.

Τώρα για παράδειγμα (αν κρατήσει ο Ολυμπιακός τη νίκη στα λίγα λεπτά που απομένουν να παίξει με τον Παναθηναϊκό), θα είναι 7 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ. Υπήρχε βέβαια και η τιμωρία των μείον 2 βαθμών στον ΠΑΟΚ. Ας μείνουμε όμως στους 7 βαθμούς που λέει το ταμπλό.

Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός είχε νικήσει τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και είχε πάρει ισοπαλία στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ θα είχε 5 βαθμούς λιγότερους και ο Ολυμπιακός θα είχε 4 βαθμούς περισσότερους, δηλαδή στη βαθμολογία θα ήταν ο Ολυμπιακός μπροστά από τον ΠΑΟΚ! Με μια νίκη και μια ισοπαλία, αντί για τις δύο ήττες στα μεταξύ τους.

Αυτά τα γράφω για να γίνει αντιληπτό ότι πλέον δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο του Ολυμπιακού. Ο ΠΑΟΚ χωρίς να παίξει μπάλα φέτος πάει να το πάρει αήττητος και έχει 24 νίκες και 3 ισοπαλίες. Αυτή είναι πορεία μη φυσιολογική -όπως δήλωσε και ο Γιώργος Δώνης. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ετοιμαστεί για αντίπαλο που θα έχει συγκομιδή βαθμών μη φυσιολογική. Για να πάρει το πρωτάθλημα θα πρέπει να τον χτυπάει στα ντέρμπι.

Δεν είναι μόνο για το πρεστίζ

Και μην ξεχνάμε ότι και πέρσι στην ουσία το πρωτάθλημα το πήρε ο ΠΑΟΚ, όχι η ΑΕΚ. Αυτά με τις βαθμολογίες φέτος και πέρσι, στην πρώτη ομάδα και στις Ακαδημίες, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, δεν είναι μόνο για πρεστίζ. Είναι και ουσιαστικά. Τα παίρνουν οι παράγοντες του ΠΑΟΚ και τα στέλνουν σε μάνατζερς και σε παίκτες, και τους λένε «ελάτε στην ανερχόμενη δύναμη της Ελλάδας, δείτε εδώ τι γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια, ΠΑΟΚ παντού». Διότι ο ΠΑΟΚ ως όνομα είναι παγκοσμίως άγνωστος σε σχέση με το πασίγνωστο όνομα του Ολυμπιακού έπειτα από τόσα χρόνια που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός το έχω ξαναγράψει στο παρελθόν, τον καιρό που έπρεπε να σταματήσει σε διάφορα μέτωπα την άνοδο του ΠΑΟΚ, τον υποτίμησε. Και επειδή ακριβώς αδράνησε και υποτίμησε τον αντίπαλο, είδε τον ΠΑΟΚ να χώνεται παντού, σε ΕΠΟ, σε διαιτητές, σε μάνατζερς, σε Ακαδημίες, σε Εθνική ομάδα, στην ΟΥΕΦΑ, μέχρι και σε ομάδες φίλα προσκείμενες στον Ολυμπιακό οι οποίες τώρα παίρνουν σωρηδόν δανεικούς από τον ΠΑΟΚ...

Ο ΠΑΟΚ δείχνει μια σοβαρότητα στις κινήσεις του έπειτα από τα πολλά χαστούκια που έφαγε, ακούει τον προπονητή του που είναι αποτελεσματικός, δεν παίρνει πια γεροντάρες για εντυπωσιασμό τύπου Μπερμπάτοφ, και το μόνο ασόβαρο πρόσωπο που υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσα εκεί είναι ο Γιώργος Σαββίδης.

Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι φωτοβολίδα αλλά ήρθε για να κατσικωθεί, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπιση του.

Ένα είναι το θέμα: Τα λεφτά

Γλυκάθηκε ο Ιβάν Σαββίδης βλέποντας τον Πέλκα να βγαίνει από τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ, τον Κουλούρη να βγαίνει απο τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ, μαθαίνοντας ότι ο Φορτούνης ήταν στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Και μπορεί να έχει βοηθήσει εκεί η προσωπικότητα του Πάμπλο Γκαρσία και ο σεβασμός που εμπνέει ο Ιωσηφίδης (μιλάμε για μεγάλα ονόματα βετεράνων), μπορεί να είναι πονηρός ο Πουρλιοτόπουλος (γνωστός και ως τερματοφύλακας στα λημέρια μας ότι ήταν ξύπνιος), μπορεί να έχουν πάρει και ορισμένους ανθρώπους που ήταν στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων, όμως ΕΝΑ είναι το θέμα: Τα ΛΕΦΤΑ. Και άλλα χρόνια είχε προσωπικότητες και ξύπνιους ο ΠΑΟΚ, όμως λεφτά δεν είχε.

Με τα λεφτά που επενδύονται εκεί, στελεχώνουν κλιμάκια στο σκάουτινγκ παντού και δελεάζουν ως μαγνήτης παίκτες και πατεράδες. Και κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα που όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα ξέρουν ότι πάντα ήταν πηγή ποδοσφαιριστών αλλά τους μάζευαν οι ομάδες της πρωτεύουσας. Στην Εθνική τώρα οι μισοί παίκτες είναι πιτσιρικάδες του ΠΑΟΚ!

Αυτά τα γράφω και γιατί γνωρίζω ότι μέσα στη διοίκηση υπήρχαν σκέψεις για απομάκρυνση του προπονητή. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο προπονητής του Ολυμπιακού.