Αναδιάρθρωση: Τα σενάρια που προκύπτουν - Τι γίνεται με τους πρωταθλητές της Γ' Εθνικής

Απευθείας υποβιβασμός για δύο από τη Super League και απευθείας άνοδος για δύο από τη Football League ή μπαράζ; Το σενάριο για δύο ομίλους Football League

Αναδιάρθρωση: Τα σενάρια που προκύπτουν - Τι γίνεται με τους πρωταθλητές της Γ' Εθνικής

Η χθεσινή πρόταση της ΕΕΠ περί μερικής αναδιάρθρωσης τώρα και ολικής με καθυστέρηση ενός έτους δημιουργεί πολλά ερωτήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Aκόμα και αν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης την κάνει δεκτή. Προσθέστε στα αγκάθια της υπόθεσης και τη θέση της Super League, που είναι να διασφαλιστούν τα τηλεοπτικά συμβόλαια των επτά ομάδων με την ΕΡΤ. Ουσιαστικά, δεν μπαίνει σε κουβέντα, αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα μείνουν τηλεοπτικά "άστεγες" οι ΠΑΕ που έχουν συμβόλαιο με το κρατικό κανάλι.

Η Super League των 16 ομάδων

Στο πρώτο σκέλος της πρότασης η ΕΕΠ φέρεται να εισηγείται τη νέα σεζόν η Super League να διεξαχθεί ξανά με 16 ομάδες και από το φετινό πρωτάθλημα να υποβιβαστούν οι δύο τελευταίες ομάδες και να προβιβαστούν οι δύο πρώτες από τη Football League.

Στην περίπτωση αυτή το περιβόητο μπαράζ ανάμεσα στον προτελευταίο της βαθμολογίας και τον δεύτερο της Super League δεν πρόκειται να γίνει. Προφανώς και θα υπάρξουν τότε δύο τάσεις.

Οι ομάδες της Super League που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας να αντιδρούν και να πιέζουν έτσι ώστε να γίνει κανονικά το μπαράζ και να μην ανέβει και δεύτερη ομάδα από τη Football League απευθείας.

Αντιστοίχως, οι ομάδες της σημερινής Football League -αυτές που διεκδικούν τη δεύτερη θέση- είναι λογικό να πιέζουν έτσι ώστε να εξασφαλίσει μια από αυτές απευθείας την άνοδο.

Η Super League 2 των 12 ομάδων

Στο δεύτερο σκέλος της πρότασης, η ΕΕΠ συμφωνεί με την ίδρυση της Super League 2 θεωρώντας πως το συγκεκριμένο πρωτάθλημα πρέπει να απαρτίζεται από 12 ομάδες.

Το πρόβλημα που προκύπτει εδώ είναι ποιες θα είναι 12 ομάδες. Αυτή τη στιγμή, η σημερινή Football League -αυριανή Superleague 2- έχει 16 ομάδες. Εάν από τη σημερινή Γ' Εθνική κατηγορία ανεβουν οι πρωταθλητές των οκτώ ομίλων, τότε αυτομάτως -μαζί με τις δύο που θα υποβιβαστούν από τη Super League- η κατηγορία έχει δέκα ομάδες.

Άρα, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την παραμονή τους άλλες δύο και η υπόλοιπες να υποβιβαστούν στη νέα Football League, δηλαδή στην τρίτη τι τάξει κατηγορία.

Υπάρχει για τη συγκεκριμένη κατηγορία και ένα άλλο σκεπτικό. Να παραμείνουν δέκα από τις δεκαέξι ομάδες της σημερινής Football League και μαζί με τις δύο που θα υποβιβαστούν να φτιαχτεί η νέα Super League 2.

Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που πάλευαν για την άνοδο από τη Γ' Εθνική θα ξαναπαίξουν του χρόνου στην τρίτη τη τάξει κατηγορία.

Εδώ προκύπτει το σενάριο που κυκλοφορεί στα ποδοσφαιρικά στέκια σύμφωνα με το οποίο, μπορεί να γίνουν του χρόνου δύο όμιλοι της Football League και η δημιουργία της Super League 2 να πάει και αυτή ένα χρόνο αργότερα.

Η νέα Football League

Το τρίτο σκέλος της πρότασης της ΕΕΠ, κάνει λόγο για μετατροπή της Football League σε τρίτη τη τάξει κατηγορία στην οποία θα μετέχουν 14 ομάδες.

Ουδείς γνωρίζει πως θα γίνει αυτό από τη στιγμή που τίποτα δεν είναι σίγουρο για τους πρωταθλητές της σημερινής Γ' κατηγορίας.

Προφανώς, ο συγκεκριμένος αριθμός θα προκύψει από τις ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη σημερινή Football League και κάποιες από τη σημερινή Γ' Εθνική. Ίσως οι οκτώ πρωταθλητές και έξι ομάδες που θα πέσουν από τη σημερινή Football League.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παραμένει θολό και οι πιθανότητες να γίνουν αλλαγές στην πρόταση της ΕΕΠ είναι πολλές. Δεδομένο είναι ότι πολλές θα είναι και οι αντιδράσεις.

Η συνάντηση

Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, οπότε θα συναντηθούν τελικά οι εκπρόσωποι της ΕΕΠ/ΕΠΟ με τον Γ.Βασιλειάδη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ΕΕΠ/ΕΠΟ θα είναι στη συνάντηση οι Β.Γραμμένος, Ν.Βακάλης, Π.Λασκαράκης, Κ.Βρακάς, Σ.Μάρκου και Λ.Λεουτσάκος. Ο τελευταίος είναι μάλλον αυτός που θα αναλάβει και τη διοργάνωση της Super League 2 ενώ την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και θα ανακοινώσει την οριστική απόφαση.

Ως τότε... υπομονή.