Ο Βαγγέλης Μόρας σώζει και την ανθρωπιά μας

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τον ύψιστο σκοπό του Βαγγέλη Μόρα που δεν είναι ποδοσφαιρικός...

Ο Βαγγέλης Μόρας σώζει και την ανθρωπιά μας

Ο Βαγγέλης Μόρας έχει τάξει τον εαυτό του σε ένα σκοπό: Να δίνει ζωή. Με το γκολ (2-1) που σημείωσε κατά του Αστέρα Τρίπολης «έδωσε ζωή» στην ΑΕΛ, που παλεύει να σωθεί από την μάχαιρα της αναδιάρθρωσης και να μείνει στη Σούπερ Λιγκ. Μα ο ύψιστος στόχος του είναι να σώσει ανθρώπους. Γι αυτό και έχει ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πάνω στη δωρεά μυελού των οστών.

Γκολ, άλλωστε, αυτό σημαίνει: στόχος. Ο Μόρας, δεν είχε ευτυχήσει ως το Σάββατο να πετύχει ένα γκολ στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, τη λεγόμενη Α΄ Εθνική, που μετονομάστηκε σε Σούπερ Λιγκ. Είχε βιώσει αυτή την εμπειρία στην Ιταλία, τόσο στην πρώτη (5 γκολ με Βερόνα, Μπολόνια, Τσεζένα σε 191 συμμετοχές), όσο και στην δεύτερη κατηγορία (3 γκολ με Μπολόνια, Βερόνα, Μπάρι σε 86 αγώνες) αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Κι ας είχε παίξει 116 ματς με ΑΕΛ, Προοδευτική, ΑΕΚ, Παναιτωλικό.

Συναισθανόταν κι ο ίδιος ότι ευκαιρίες δεν θα είχε πολλές ακόμη. Στα 37 του πια η κλεψύδρα έχει σχεδόν αδειάσει, το τέλος της καριέρας του είναι κοντά. Και το ήθελε πολύ, πιεζόταν αφόρητα να πετύχει ένα γκολ, όχι, όχι για τον εαυτό του-ίσως ούτε καν για την ομάδα του- αλλά για τον αδερφό του που έφυγε από τη ζωή το 2015, σε ηλικία 35 χρονών, χτυπημένος από την λευχαιμία.

Έκανε ό,τι μπορούσε για να τον σώσει, μεταμοσχεύοντάς του μυελό από τα δικά του οστά αλλά στάθηκε αδύνατο να τον κρατήσει στη ζωή. Τότε ήταν που αποφάσισε να ιδρύσει στη μνήμη του το σωματείο Μ.ΟΡ.Α.Σ (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), με σκοπό να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πάσχοντες…

Η ιστοσελίδα www.savemoras.com προτρέπει τους επισκέπτες στην κεντρική σελίδα της: «Έλα να γίνουμε οι επόμενοι καθημερινοί ήρωες». Απευθύνεται σε όλους επειδή «είμαστε εμείς που μεταφέρουμε αυτή τη δύναμη, σώμα με σώμα. Έτσι ακριβώς, από το σώμα μου… στο σώμα σου. Σώμα με σώμα, το ίδιο χαμόγελο σαν φιλί ζωής».

Η πινακίδα του σωματείου έχει τοποθετηθεί στο γήπεδο της Λάρισας- ανάμεσα στο πλήθος τις διαφημιστικές- για να στέλνει το σημαντικό μήνυμά του σε θεατές και τηλεθεατές. Μπροστά της γονάτισε ο Μόρας στο τέλος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, και την ασπάστηκε με ευλάβεια, σαν τον πιστό που σκύβει πάνω από τον Πανάγιο Τάφο.