Ο Ολυμπιακός και οι μωρές παρθένες

Η Όλγα Νικολαΐδου σχολιάζει με το πνεύμα της Μ.Εβδομάδας τα τεκταινόμενα στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός και οι μωρές παρθένες
Eurokinissi

Μια από τις παραβολές του Ευαγγελίου που καθόλου δεν μου άρεσε παλιότερα ήταν αυτή που έχει την τιμητική της, τη Μεγάλη Τρίτη, αυτή με τις δέκα παρθένες: Τις πέντε φρόνιμες που όταν ήρθε η ώρα του Νυμφίου είχαν λάδι στα λυχνάρια τους και μπόρεσαν να τον υποδεχτούν κατά πώς του άξιζε και τις πέντε μωρές που δεν είχαν προνοήσει και έμειναν με τα λυχνάρια τους σβηστά, εκτός... νυμφώνος. Αυτό που δεν καταλάβαινα και αυτό που δεν μου άρεσε στη συγκεκριμένη ιστορία είναι γιατί όταν οι πέντε που δεν είχαν λάδι ζήτησαν να προμηθευτούν από τις πέντε που είχαν, εκείνες, τους το αρνήθηκαν.

Ως γνωστόν τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης, έχουν πολλές αναγνώσεις. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι για κάποιον που τα διαβάζει με ανοιχτό το νου και κυρίως με ανοιχτή την καρδιά, κάθε φορά του αποκαλύπτονται καινούργια πράγματα.

Εν προκειμένω, ας μείνουμε στα προφανή. Αυτό που θέλει να τονιστεί εδώ είναι η ανάγκη να βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα. Να είμαστε προετοιμασμένοι. Γιατί το πότε ακριβώς θα μας δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τον κόπο της δουλειάς μας, δεν το ξέρουμε πάντα. Ίσως μάλιστα να είναι πιο ακριβές να πούμε ότι οι αποκαλούμενες «ευκαιρίες ζωής» ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα μας χτυπήσουν την πόρτα. Το βέβαιο είναι ότι επειδή αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δίνουμε το παρών στο κάθε παρόν της ζωής μας, καταθέτοντας κάτι ήδη «δουλεμένο».

Αυτό ισχύει στην ζωή, ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Και εν προκειμένω, είχε απόλυτο δίκιο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν είπε κατά την επίσκεψή του στο Ρέντη «μπορούσατε να πάρετε και φέτος το πρωτάθλημα». Η ευκαιρία στον Ολυμπιακό, σε αυτόν τον «κακό Ολυμπιακό», όπως ο ίδιος ο ηγέτης του –σωστά- τον χαρακτήρισε, δόθηκε. Αλλά όταν είσαι αδιάφορος και εν υπνώσει, δεν γίνεται να αξιοποιήσεις καμία ευκαιρία. Στην τελική, για να πάρεις αυτό που σου δίνεται, πρέπει να το αξίζεις.

Και για να γυρίσουμε και σε αυτό που τέθηκε στην αρχή. Οι φρόνιμες παρθένες δεν είναι ούτε κακές, ούτε μικρόψυχες απέναντι στις μωρές. Δεν τους δίνουν λάδι, γιατί απλά δεν μπορούν να τους δώσουν. Βλέπετε η ετοιμότητα, η εγρήγορση και η προετοιμασία αφορούν στον καθένα από εμάς προσωπικά. Είναι κομμάτι της προσωπικής μας ευθύνης που δεν έχει κανένα νόημα να το αναλάβει κάποιος άλλος για λογαριασμό μας.