Στο μυαλό του Φριτς το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Το μεγάλο λάθος του Γερμανού ρέφερι και η ιστορική απόφαση να συνεχιστεί από το 70’ το ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Στο μυαλό του Φριτς το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Τα όσα έζησε ο Γερμανός, Μάρκο Φριτς την περασμένη Κυριακή στο ΟΑΚΑ θα του μείνουν αξέχαστα. Είναι βέβαιο πως θα τα διηγείται για πολλά χρόνια ακόμα. Το θέμα είναι πως έτσι όπως εξελίσσεται η ιστορία του ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό θα του δημιουργηθούν πολύ μεγάλες απορίες.

Ο αθλητικός δικαστής, Χριστόφορος Μάρκου αποφάσισε το παιχνίδι που διεκόπη από τον Γερμανό ρέφερι να συνεχιστεί από το 70’, το λεπτό δηλαδή που αποφάσισε να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Σε εκείνο το σημείο έγινε εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, ένα πέπλο χημικών είχε καλύψει την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ και πολύ σωστά το ματς διεκόπη.

Όταν βλέπεις οπαδούς να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο, άλλος να αρπάζει το σημαιάκι και να τρέχει και άλλοι να έχουν απειλητικές διαθέσεις ορθά θα στείλεις τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Ο Μάρκο Φριτς εκείνο που έλεγε μετά τη διακοπή ήταν πως «έπρεπε να είχα διακόψει το ματς στο 5ο λεπτό. Στην Μπουντεσλίγκα θα το είχα διακόψει». Σε εκείνο το σημείο οπαδοί του Παναθηναϊκού επιτέθηκαν στον πάγκο του Ολυμπιακού και μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς κρατούσαν και μαχαίρι.

Σαφώς και είναι λάθος του Γερμανού, αλλά εκεί πήγε με τα… ελληνικά νερά και έδωσε τόπο στην οργή για να γίνει το παιχνίδι. Κακώς, όμως, διότι έπρεπε να το λήξει σε εκείνο το σημείο, διότι το γήπεδο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Όταν στο 70’ έγινε η εισβολή ο Φριτς δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά, έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Δεν είχε καν τη διάθεση να συνεχιστεί το παιχνίδι και δεν είχε σκοπό να περιμένει.

Από τη μία είναι το γράμμα το νόμου, αλλά από την άλλη είναι και η λογική που επιτάσσει πως κάποια πράγματα πρέπει να μπαίνουν σε μία τάξη ακόμα κι αν δεν το προβλέπει ο νόμος. Στη Γερμανία δεν θα είχε τεθεί καν το θέμα επανέναρξης του αγώνα, αλλά στην Ελλάδα είναι αλλιώς. Όχι μόνο τέθηκε, αλλά θα γίνει και πράξη.

Αλήθεια τι μπορεί να σκεφτεί ο Γερμανός ρέφερι όταν μάθει πως το ματς που διέκοψε διεξήχθη από εκείνο το σημείο και ολοκληρώθηκε; Ακόμα χειρότερα τι μπορεί να σκεφτεί αν τον καλέσουν να έρθει να το τελειώσει ο ίδιος; Πρώτα απ’ όλα θα σκεφτεί ότι «έκανα μεγάλο λάθος, μεγάλη βλακεία που δεν το έληξα στο 5’». Στη συνέχεια θα του περάσει από το μυαλό πως «εκεί αν του έρθει κάποιου να το κάνει μπάχαλο, θα το κάνει και όταν ηρεμήσει θα παίξουμε το υπόλοιπο». ‘Η ακόμα σίγουρα θα έχει στο μυαλό του ότι «στην Ελλάδα μπορείς να μπεις στο γήπεδο με μαχαίρι, με μολότοφ, με πέτρες, να πάρεις το σημαιάκι και να πας μία άλλη μέρα να κάνεις ξανά τα ίδια χωρίς να έχεις τιμωρηθεί».

Για έναν Γερμανό αυτές οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες και εκείνος από την πλευρά του λειτούργησε με το πως θα λειτουργούσε στη χώρα του. Πάντως πέρα από την πλάκα σκεφτείτε ότι ο Ολυμπιακός πέρσι τιμωρήθηκε με -3 για ένα ματς που έληξε και στο οποίο οι φιλοξενούμενοι ποδοσφαιριστές μπήκαν στα αποδυτήρια με ασφάλεια.