Ολυμπιακός: Ο διαιτητής είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν έπρεπε να συνεχίσει ή όχι το ματς

Ποια ήταν η θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, από την οποία κλήθηκε, με αφορμή την απόφαση του διαιτητή να διακόψει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ολυμπιακός: Ο διαιτητής είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν έπρεπε να συνεχίσει ή όχι το ματς

Σε ανάλυση της διατύπωσης του άρθρου 15, εξελίχθηκε η υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ Ολυμπιακός ενώπιον του δικαστή της Πειθαρχικής Επιτροπή της Super League.

Στη θέση του Παναθηναϊκού ότι "ο διαιτητής όφειλε να περιμένει μία ώρα πριν το διακόψει", ο Ολυμπιακός απάντησε ότι -παρά το γεγονός ότι οι κανονισμοί δεν είναι καλογραμμένοι- υπάρχει μία σαφήνεια: "Ο διαιτητής μπορεί να περιμένει μέχρι 60 λεπτά. Αν στο διάστημα αυτό κρίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το παιχνίδι, τότε μπορεί να το διακόψει".

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Χατζησαββάογλου, ανέφερε: "Αν ο διαιτητής νιώσει μία ανασφάλεια, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι μπορεί να συμβεί κάτι, μπορεί να περιμένει μέχρι 60 λεπτά. Αυτός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα. Αυτό μας δίνει το γράμμα του κανονισμού. Θα έπρεπε να κατασκευάσουμε κάτι άλλο, που θα ήταν αντίθετο σε όλο το κανονιστικό πλαίσιο. Είναι τρομακτικό αυτό αν το αντιληφθούμε σαν νομολογιακή κατασκευή.

Η διάταξη είναι ξεκάθαρη. Σου δίνει δικαίωμα να περιμένεις μέχρι μία ώρα. Μετά από την ώρα, ο διαιτητής δεν έχει δικαίωμα να περιμένει ακόμα και αν το θέλει. Η διάταξη βάζει απώτατο χρονικό όριο, αλλά αν θέλει μπορεί να το διακόψει νωρίτερα. Οποτεδήποτε το κρίνει πριν τη μία ώρα και η κρίση του είναι ανέλεγκτη, έχει το δικαίωμα να το διακόψει.

Οι κανονισμοί δεν είναι καλογραμμένοι, αλλά εδώ υπάρχει μία σαφήνεια. Το άρθρο λέει ότι η απόφαση λαμβάνεται από τον διαιτητή και αιτιολογείται συνοπτικά. Γιατί αναφέρεται το συνοπτικά; Γιατί δεν υπάρχει ανάγκη ελέγχου του διαιτητή. Όταν ο διαιτητής επικαλείται νόμιμο λόγο, έχει το ανέλεγκτο.

Η θέση μας είναι ότι ο διαιτητής είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και μπορούσε να κρίνει εάν έπρεπε να συνεχίσει το ματς ή όχι. Αυτό δεν παίρνει ανάλυση ή επιχειρηματολογία από εμάς. Υπάρχει μία τυπική αναφορά, υπάρχει το ανέλεγκτο και δεν μπορεί να ελεγχθεί από εμάς. Ο Παναθηναϊκός δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο των λόγων του διαιτητή

Στην απορία του Δικαστή "γιατί ο κανονισμός λέει για τη μία ώρα;", απάντησε ο έτερος των δικηγόρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Δημήτρης Καρπετόπουλος: "Δίνει τη δυνατότητα στον διαιτητή να αποφασίσει μέσα στην ώρα. Η απόφαση του είναι οριστική και δεν ελέγχεται. Δεν συνιστά αντικανονική πράξη".