Κούδας σε γαλλικά ΜΜΕ: "Ούτως ή άλλως δεν ήθελα να πάω στον Ολυμπιακό"
Ο Γιώργος Κούδας μίλησε σε γαλλική ιστοσελίδα, για την καριέρα του, τον ΠΑΟΚ, τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις δύσκολες εποχές του αθλήματος στην χώρα πριν το 1979, την προσφορά του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και για το αν η αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό οφείλεται στον ίδιο...
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Κούδας στην ιστοσελίδα footballski.fr:
-Μπορείτε να μας πείτε πως ξεκινήσατε την καριέρα σας στον ΠΑΟΚ;
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
"Ήμουν 12 χρονών, όταν ήρθα στην Τούμπα για πρώτη φορά, ήταν το 1958 και το στάδιο ήταν ακόμα υπό κατασκευή. Παίζαμε με άλλα παιδιά από την γειτονιά μου, όταν με είδε ένας προπονητής και με έφερε να παίξω στην ομάδα Νέων. Με έκανε να υπογράψω κάτι σαν… συμβόλαιο επειδή εκείνη την εποχή οι κανόνες ήταν διαφορετικοί. Άρχισα να παίζω με την πρώτη ομάδα στα 17 και έμεινα εκεί για 20 χρόνια".
-Πως ήταν η σταδιοδρομία ενός ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα πριν να γίνει το ποδόσφαιρο επαγγελματικό;
"Το ποδόσφαιρο τότε ήταν ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα. Προσωπικά θα μπορούσα να σας πω ότι το ποδόσφαιρο ήταν η πρώτη μου αγάπη, πολύ πριν από τις γυναίκες! Ήταν μια άλλη διάσταση σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Το 1979 το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επίσημα επαγγελματικό. Είχα την ευκαιρία να παίξω και στις δυο εποχές. Τόσο σαν ερασιτέχνης, όσο και σαν επαγγελματίας. Ήταν τελικά αργά όταν ήμουν σε θέση να υπογράψω ένα συμβόλαιο, αλλά ακόμα και έτσι κατάφερα να φροντίσω την σταδιοδρομία μετά το τέλος της καριέρας μου".
-Τι σημαίνει για εσάς ο ΠΑΟΚ;
"Ο ΠΑΟΚ για μένα είναι σαν την οικογένεια μου. Η δεύτερη οικογένεια μου, αν θέλετε. Όταν έπαιζα, κάθε Κυριακή ήταν ακριβώς όπως όταν πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία. Ένα εξωπραγματικό συναίσθημα. Είμαι πολύ περήφανος που υπηρέτησα την ομάδα που αγαπούσα από την παιδική μου ηλικία. Προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια και τα μεταπολεμικά χρόνια ήταν πολύ δύσκολα στην Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ, η καρδιά μου και η Εθνική ομάδα μου επέτρεψαν επίσης να ταξιδέψω σε όλη την Ευρώπη. Είναι ασήμαντο, αλλά κάθε φορά που περπατάω στον δρόμο, είμαι πολύ περήφανος που οι άνθρωποι με θυμούνται και μου δείχνουν την αγάπη τους, αναγνωρίζοντας την προσφορά μου στον σύλλογο. Μου θυμίζουν όλα όσα οφείλω στον ΠΑΟΚ".
-Ένας μύθος λέει ότι είστε η αιτία της αντιπαλότητας του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Τι συνέβη πραγματικά
"Ήταν μια δύσκολη εποχή. Παρά το γεγονός ότι δεν ήμασταν επαγγελματίες, καμιά μεταγραφή δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ομάδας που παίζαμε. Η ιστορία κράτησε δυο χρόνια. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου, ήταν ο μάνατζερ του τότε. Δεν ήθελα να πάω στον Ολυμπιακό ούτως ή άλλως, αλλά όχι δεν είναι μύθος".
-Ποια είναι η γνώμη σας για την ομάδα του ΠΑΟΚ την φετινή σεζόν;
"Κατ’ αρχήν δεν θα ήθελα να συγκρίνω το τι γίνεται τώρα με τα χρόνια που έπαιζα εγώ, διότι θα ήταν άτοπο. Όσον αφορά την ομάδα, πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ έχει μια από τις καλύτερες ομάδες γενικότερα στην ιστορία του συλλόγου. Παράλληλα προσπαθεί επίσης να κάνει, αν και δεν είναι πάντα εύκολο, να κάνει την καλύτερη δυνατή πορεία στην Ευρώπη. Οι προκριματικοί αγώνες για το Τσάμπιονς Λιγκ έδειξαν την ποιότητα που έχει ο ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης ξοδεύει πραγματικά πολλά χρήματα για την ομάδα. Θα μπορούσα να σας πω ότι αποτελεί ένα δώρο Θεού για τον ΠΑΟΚ! Κάνει ότι μπορεί για να μεγαλώσει την ομάδα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στην Ευρώπη. Είμαι πραγματικά αισιόδοξος ούτως ή άλλως. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει ακόμα πιο γνωστός στην Ευρώπη. Θυμάμαι ότι το 1973 παίξαμε στην Λυών και μέσα από εκεί έγινα πιο γνωστός. Πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση".
-Οι φίλαθλοι της ομάδας θεωρούν ότι υπάρχει αδικία εις βάρος του ΠΑΟΚ και αρκετές διαιτητικές αποφάσεις φαίνονται περίεργες. Ποια είναι η γνώμη σας;
"Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα η διαιτησία. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Πολλοί “ισχυροί” δεν σέβονται τον νόμο και έχουν “ελευθερίες”. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο παίζουν φέτος ξένοι διαιτητές, επειδή είναι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Φυσικά οι διαιτητές μπορεί να κάνουν και λάθη, αλλά το στάδιο των ανθρώπινων λαθών, έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό…".
-Κάποιοι στην Γαλλία πιστεύουν η Παρί Σεν Ζερμέν ευνοείται από την διαιτησία. Στον αντίποδα οι οπαδοί της Μαρσέιγ συχνά διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις των διαιτητών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην Ελλάδα η πρωτεύουσα ευνοείται σε βάρος της “επαρχίας”;
"Φυσικά, θα μπορούσε να ειπωθεί, ιδιαίτερα αν μιλάμε για την διαιτησία. Πρέπει να δούμε όμως και πέρα από αυτό, διότι κατά την γνώμη μου, ο εύκολος τρόπος είναι να τα ρίξουμε όλα στην διαιτησία. Για να είσαι πρωταθλητής, χρειάζεσαι κάτι περισσότερο. Θα έλεγα ότι χρειάζεται να έχεις ψυχή που θα επιτρέψει να κερδίσεις παρά τις άδικες αποφάσεις του διαιτητή. Πρέπει να αποδεχτούμε την αδικία και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά".
-Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την σύντομη καριέρα σας στον Ηρακλή;
"Έμεινα μόνο για τρεις μήνες! Ο σύλλογος ήταν εντελώς αποδιοργανωμένος τότε και ο πρόεδρος μου ζήτησε να γίνω προπονητής, αλλά αρνήθηκα. Νομίζω ότι δεν ήταν για μένα αυτός ο ρόλος, ούτως ή άλλως!"
-Ποια είναι η άποψη σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο στις μέρες μας;
"Δυστυχώς όταν κερδίσαμε το EURO 2004, θα μπορούσε να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρο αλλά παρέμεινε στάσιμο και στην συνέχεια τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, ακόμα και αν βγάζαμε τρεις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα στην διαιτησία που υπήρχε από την εποχή μου και το πρωτάθλημα δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Ορισμένες ομάδες δεν έχουν το επίπεδο για να παίξουν στην μεγάλη κατηγορία. Θα μπορούσε να πει κανείς για παράδειγμα ότι ξέρουμε εκ των προτέρων ποιες ομάδες θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Δεν υπάρχει κάποια έκπληξη".
-Μπορούμε να πούμε ότι η περίοδος μετά το 2004 ήταν μια χαμένη ευκαιρία;
"Ναι, απολύτως! Όπως συχνά λέω, όταν χτίζεται ένα σπίτι, αρχίζει πάντα από τα θεμέλια. Στην συνέχεια χτίζεται ο πρώτος όροφος και μετά ο δεύτερος. Είναι ακόμα χειρότερο το ότι είχαμε για πρώτη φορά διεθνή αναγνώριση και θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, ξεκινώντας από την βάση".
-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εμποδίζει την ανάπτυξη του;
"Νομίζω ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Για να πάρουμε το παράδειγμα του ΠΑΟΚ από τους πολλούς πρώην ιδιοκτήτες πριν τον κ. Σαββίδη, είχαν στο μυαλό τους να “γεμίσουν τις τσέπες τους” και τράβηξαν την ομάδα προς τα κάτω. Δυστυχώς, αυτό δεν αφορά μόνο τον ΠΑΟΚ, είναι πρόβλημα για όλη την Ελλάδα. Όταν ο κ. Σαββίδης έφτασε στον ΠΑΟΚ έβαλε πολλά χρήματα για να τον επαναφέρει σε υψηλότερη θέση. Έκανε κάποια λάθη στην αρχή, αλλά μόλις έμαθε από αυτά, έδειξε την ικανότητα του να τρέξει τον σύλλογο. Αυτό δεν ισχύει για πολλούς ιδιοκτήτες ομάδων. Ήθελα επίσης να πω ότι έχει γίνει μια φανταστική δουλειά για την νεολαία του ΠΑΟΚ. Ο κ. Σαββίδης έχει σχέδια για το νέο γήπεδο και είναι κάτι που είμαι πραγματικά περήφανος. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος για την νέα γενιά".