Και η στατιστική δείχνει… Ολυμπιακό

Είναι φαβορί οι «ερυθρόλευκοι» στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και αυτό δεν το μαρτυράει μόνο η αγωνιστική τους εικόνα, αλλά και οι αριθμοί.

Και η στατιστική δείχνει… Ολυμπιακό

Σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ή (αν θέλετε) Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού πολλές φορές δεν μετρούν ούτε οι τακτικές, ούτε οι στατιστικές, ούτε η αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται την ημέρα του αγώνα οι δύο ομάδες.

Από την άλλη όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα ανηφορίσουν προς την Καλογρέζα φέροντας την ταμπέλα του «φαβορί». Αυτή είναι η πραγματικότητα και εμμέσως το παραδέχονται και στο στρατόπεδο των «πρασίνων».

Ο Μαρτίνς από την πλευρά του προσπαθεί να δώσει στους παίκτες του να καταλάβουν ότι ο Παναθηναϊκός πάντοτε είναι Παναθηναϊκός σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται, φέρνοντας ως παράδειγμα το 1-1 του α’ γύρου στο «Καραϊσκάκη».

Και η στατιστική υπηρεσία πάντως συμβαδίζει με την εικόνα που παρουσιάζουν οι δύο ομάδες στο χορτάρι.

Ο Ολυμπιακός έχει βελτιώσει το 2019 σε πολύ σημαντικό βαθμό τα ποσοστά ευστοχίας του. Και πώς να μην τα βελτίωνε άλλωστε, όταν στα εντός έδρας παιχνίδια του πάει από «τεσσάρα» σε «τεσσάρα», έχοντας και μία «πεντάρα» επί του ΟΦΗ.

Η στατιστική λοιπόν δείχνει με τη σειρά της ότι το προβάδισμα το έχει η ομάδα του μεγάλου λιμανιού. Συντριπτικά καλύτερος είναι ο Ολυμπιακός στις τελικές προσπάθειες έχοντας 363 έναντι 212 του Παναθηναϊκού. Το «τριφύλλι» έχει 150 τελικές λιγότερες!

Ο Ολυμπιακός σκοράρει ανά 7.1 τελικές και ο Παναθηναϊκός ανά 7.6. Το «τριφύλλι» δέχεται πιο εύκολα γκολ. Συγκεκριμένα ανά 9.8 προσπάθειες του αντιπάλου και ο Ολυμπιακός ανά 10.4.

Πάμε να ρίξουμε μία ματιά και στα γεμίσματα προς την αντίπαλη περιοχή; Είναι συντριπτικά περισσότερα των Πειραιωτών. Συγκεκριμένα, 281/708 έναντι 131/435. Κάτι παραπάνω από τα διπλάσια!

Επαναλαμβάνουμε ότι η στατιστική δεν είναι πάντοτε κριτήριο για την εξέλιξη ενός αγώνα, αλλά σίγουρα «φωτογραφίζει» αρκετά πράγματα αναφορικά με το τι παιχνίδι αναμένεται να παρακολουθήσουμε την Κυριακή…