H AEK φόρεσε ακάνθινο στεφάνι στον Παναθηναϊκό

Με πρωταγωνιστή τον Σέρχιο Αραούχο, η ΑΕΚ επιβλήθηκε 3-0 του Παναθηναϊκού που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 34΄ λόγω αποβολής του Ινσούα και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.

H AEK φόρεσε ακάνθινο στεφάνι στον Παναθηναϊκό

Το ντέρμπι δεν ήταν... ντέρμπι και δεν θα μπορούσε να είναι από τη στιγμή που από τη μια πλευρά βρέθηκε μια παρατημένη ομάδα και από την άλλη μια υποψήφια πρωταθλήτρια. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον Παναθηναϊκό όταν ο Ινσούα αντίκρυσε την δεύτερη κίτρινη κάρτα του Θάνου στο 34΄και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Από κει και πέρα στο γήπεδο έμεινε μια ομάδα. Κι αυτή ήταν η ΑΕΚ που σημείωσε άλλα δυο γκολ και είχε και τρία δοκάρια.

Ο Παναθηναϊκός φάνηκε να πατάει καλύτερα στο ξεκίνημα στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Πήρε τον έλεγχο στο κέντρο και με αιχμή τον Κουλιμπαλί από τη δεξιά πλευρά άρχισε να προκαλεί πονοκεφάλους στην ΑΕΚ. Στο 5΄ σουτ ένα σουτ του Κάτσε από μακριά δεν ανησύχησε τον Μπάρκα. Στο 8΄
ο Κουλιμπαλί ξεπέρασε τον Χουλτ, απέφυγε τον Τσιγκρίνσκι και σούταρε. Όμως, ο Μπάρκας έδειξε σπουδαία αντανακλαστικά και απέκρουσε στη γωνιά του.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό η ΑΕΚ ισορρόπησε το ματς, κυκλοφόρησε τη μπάλα και στο 13΄ έφτασε σε θέση για γκολ. Ο Αραούχο μπήκε στην καρδιά της άμυνας, έβαλε στην πλάτη τον Κολοβέτσιο και σούταρε. Πρόλαβε, ωστόσο, ο στόπερ του Παναθηναϊκού με τάκλιν αυτοθυσίας να τον σταματήσει. Προοδευτικά η γηπεδούχος κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και εξαπέλυσε επιθέσεις με τους πλάγιους μπάκ Μπακάκη και Χουλτ που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι χαφ του Παναθηναϊκού στις προωθήσεις τους.

Το πάθος των ποδοσφαιριστών καθρεπτίστηκε στη μονομαχία Χουλτ-Κουλιμπαλί στο 26΄. Οι δυο παίκτες τσούγκρισαν τα κεφάλια τους και έπεσαν στο έδαφος. Το μέτωπο του Χουλτ γέμισε αίματα. Κι ενώ το ματς δεν προμήνυε γκολ, στο 30΄ μια μακρινή μπαλιά του Χριστοδουλόπουλου βρήκε τον Αραούχο έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού. Ενεργώντας ως πίβοτ ο Αργεντινός πέταξε από πάνω του τον Ινσούα και με αριστερό βολέ ξετίναξε τα δίχτυα του Βλαχοδήμου (1-0).

Πριν προλάβει να συνέλθει από το σοκ ο Παναθηναϊκός δέχτηκε και δεύτερο χτύπημα στο 34΄με την αποβολή του Ινσούα. Ο Αργεντινός μπακ δέχθηκε δεύτερη κάρτα για επικίνδυνη προβολή στον Αραούχο και άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες. Ο Ουζουνίδης αναγκάστηκε τότε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του. Έφερε τον Γιόχανσον στη θέση του αριστερού μπακ και γύρισε τον Κουλιμπαλί στη θέση του δεξιού.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε στη συνέχεια να βρει τον προσανατολισμό του στο τερέν. Στο 45΄ ο Δώνης επιχείρησε να κρεμάσει τον Μπάρκα αλλά αστόχησε. Η ΑΕΚ απάντησε με τον Σιμόες που σούταρε έξω από την περιοχή στέλνοντας τη μπάλα στα χέρια του Βλαχοδήμου.

Η Ένωση μπήκε στο β΄ ημίχρονο αποφασισμένη να τελειώσει το ματς και τα κατάφερε. Στο 52΄ ο Γκάλο, ύστερα από πλαγιοκόπηση του Χουλτ έκανε το 2-0, σκοράροντας για πρώτη φορά μετά από 79 ματς. Ο κατήφορος ήταν μεγάλος στη συνέχεια για τον Παναθηναϊκό. Στο 58΄ γλίτωσε το τρίτο γκολ καθώς το σουτ του Χριστοδουλόπουλου σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 67΄ ο Βλαχοδήμος έσωσε με τα πόδια σουτ του Μπακασέτα.

Δεν μπόρεσε όμως να κάνει το ίδιο και στο επόμενο λεπτό όταν ο Αραούχο, με διπλή προσπάθεια από εκτέλεση κόρνερ και αφού πρώτα η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι έκανε το 3-0 και έδωσε διαστάσει θριάμβου στην ΑΕΚ. Ο Ουζουνίδης ανακάτεψε την τράπουλα ρίχνοντας στο ματς τους Μυστακίδη, Οικονόμου αλλά το παιχνίδι είχε τελειώσει και είχε αρχίσει η ώρα της αποθέωσης για τους κιτρινόμαυρους. Εντούτοις στο 78΄ο Μπακασέτας σημάδεψε ξανά το δοκάρι.

Με μια ματιά….

Η ΑΕΚ ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ… είχε τερματοφύλακα (Μπάρκα) και σέντερ φορ (Αραούχο), που είναι η αρχή και το τέλος για μια ομάδα. Είχε και σχέδιο για το πως να φτάσει στο στόχο της (χτύπημα από τα πλάγια). Βεβαίως, το πλάνο της διευκολύνθηκε από την αποβολή του Ινσούα που άφησε τον αντίπαλο με δέκα παίκτες.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΧΑΣΕ ΓΙΑΤΙ… προδόθηκε από μέσα. Ο Ινσούα, όχι μόνο δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Αραούχο στο 30΄ αλλά έγινε η αιτία να
μείνει η ομάδα του με παίκτη λιγότερο για μία περίπου ώρα. Μετά ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους πράσινους να κοιτάξουν στα μάτια τους αντιπάλους τους.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Ο Θάνος έδειξε ιδιαίτερη σπουδή στις κίτρινες κάρτες. Με το πρώτο μαρκάρισμα κιτρίνισε τους Κουρμπέλη (10΄) και Ινσούα (12΄). Σωστή, ωστόσο, η δεύτερη κάρτα στον Αργεντινό. Δεν είδε το χέρι του Βράνιες στη φάση με τον Δώνη.

Μικρογραφία

ΓΗΠΕΔΟ: Ολυμπιακό Στάδιο
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0
ΓΚΟΛ: 30΄, 69 Αραούχο, 52΄ Γκάλο
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δημήτρης Θάνος (Γρεβενών)
ΚΑΡΤΕΣ: 34΄ Ινσούα (κόκκινη-2η κίτρινη)- Βράνιες, Κουρμπέλης, Ινσούα,
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Χουλτ, Σιμόες, Κονέ (77’ Γαλανόπουλος), Γκάλο, Μπακασέτας, Χριστοδουλόπουλος (63’ Μασούντ), Αραούχο (84’ Γιακουμάκης).

Παναθηναϊκός (Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Κουρμπέλης, Γιόχανσον, Κάτσε (74’ Οικονόμου), Τζανδάρης, Κουλιμπαλί, Λουντ, Μουνιέ (62’ Λουτσιάνο), Δώνης (73’ Μυστακίδης).