Eπειγόντως σωστές απαντήσεις στον Ολυμπιακό

Κάθε φορά που κατηγορούμε κάποιον άλλον για κάτι, δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τον εαυτό μας. Κατά έναν τρόπο, εκποιούμε την ελευθερία μας, η οποία θεμελιώνεται στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης: Για κάτι που πράξαμε λάθος

Eπειγόντως σωστές απαντήσεις στον Ολυμπιακό

Όσο αρνούμαστε να το κάνουμε αυτό, να αναλάβουμε δηλαδή την προσωπική ευθύνη όπου μας αναλογεί, επί της ουσίας, πλήττουμε τον εαυτό μας, στερώντας του την δυνατότητα να εξελιχθεί και να καλυτερέψει.

Σε μια ομάδα τώρα, σε ένα σύνολο δηλαδή ανθρώπων, η ανάληψη από τον καθένα της προσωπικής ευθύνης που του αναλογεί -όταν κάτι πάει στραβά- εκτός από ατομικό καθήκον είναι και συλλογική υποχρέωση.

Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στον Ολυμπιακό που να μην συνειδητοποιεί ότι κάτι πάει στραβά φέτος στον σύλλογο. Και δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στην «ερυθρόλευκη οικογένεια» που να εξαιρεί τον εαυτό του από το μερίδιο που του αντιστοιχεί στις λάθος κινήσεις, στους λάθος χειρισμούς. Δεν είναι κακό να γίνονται λάθος κινήσεις και λάθος χειρισμοί, είναι ανθρώπινο. Κακό είναι να μην αναγνωρίζονται. Γιατί όσο δεν αναγνωρίζονται, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να διορθώνονται κι αυτό τελικά, καταδικάζει την ομάδα.

Το πρόβλημα δεν είναι ποιος φταίει, ή ποιος φταίει περισσότερο. Αν και, προφανώς, δεν είναι δυνατόν κάποιος να φταίει για όλα, ή κάποιος να μην φταίει για τίποτα.

Το θέμα και το ζητούμενο είναι αν αυτός ο τεράστιος οργανισμός, ο Ολυμπιακός, είναι σε θέση να επανεξετάσει και να επαναπροσδιορίσει υιοθετημένες πρακτικές που ίσως μέχρι πρότινος «να του έβγαιναν», αλλά πλέον «δεν τραβάνε». Οπότε αναπόφευκτα, τα ερωτήματα τίθενται από την αρχή.

Για παράδειγμα:

Ποιοι είναι οι στόχοι, σε όλα τα επίπεδα; Υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να επιτευχθούν;

Γιατί και πώς χάθηκε ο έλεγχος στο κομμάτι προπονητής, όταν κάποια χρόνια πριν αυτός ο τομέας είχε λειτουργήσει υποδειγματικά;

Ένας οικονομικά πετυχημένος μεταγραφικός σχεδιασμός συνεπάγεται αυτόματα και τον αγωνιστικά πετυχημένο μεταγραφικό σχεδιασμό;

Οι συνεχείς αλλαγές στο ρόστερ, μακροπρόθεσμα, μήπως επηρεάζουν αρνητικά την αγωνιστική ταυτότητα που συνεχώς τελεί υπό διαμόρφωση;

Δεν ξέρω αν αυτά είναι τα σωστά ερωτήματα. Αυτό που ξέρω είναι ότι όσο πιο σωστά τα ερωτήματα που βάζουμε, τόσο πιο σωστές και οι απαντήσεις που παίρνουμε.

Και ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή χρειάζεται, επειγόντως, σωστές απαντήσεις.

Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.