Γιάννη Έβανς Παυλόπουλος: «Αυτό είναι το μεγάλο προσόν του Ντουρμισάι»

Σούπερ ανάλυση του Ντουρμισάι στο «ΦΩΣ» από τον επί 14 χρόνια κορυφαίο σκάουτερ του Πανιωνίου, Γιάννη Έβανς Παυλόπουλο.

Γιάννη Έβανς Παυλόπουλος: «Αυτό είναι το μεγάλο προσόν του Ντουρμισάι»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ένας από τους κορυφαίους στην ανίχνευση ταλέντων στην Ελλάδα είναι ο Γιάννης Έβανς Παυλόπουλος του Πανιωνίου. Τον έχω βγάλει και άλλη φορά στο παρελθόν να μου μιλήσει για παίκτες, γιατί ο Πανιώνιος έχει βγάλει πολλούς οι οποίοι είχαν περάσει από το μάτι του σε μικρές ηλικίες. Θυμάμαι λοιπόν ότι μια φορά πριν χρόνια, τον είχα ρωτήσει να μου πει τρία ονόματα παικτών από τις τότε Ακαδημίες του Πανιωνίου που θα έκαναν σπουδαία καριέρα, και μου είχε πει πρώτο-πρώτο το όνομα του Ντουρμισάι. Και το θυμάμαι γιατί μου εξηγούσε ότι ήταν Αλβανός που όμως αισθανόταν σαν Έλληνας, αλλά τον ήθελε η Εθνική Αλβανίας, και από τότε ο Έβανς έλεγε ότι πρέπει να κινηθεί η ελληνική ομοσπονδία. Τώρα διαβάζουμε δηλώσεις Άγγελου Αναστασιάδη ομοσπονδιακού προπονητή και στελεχών της Εθνικής που λένε ότι πρέπει ο Ντουρμισάι να παίξει με την Εθνική Ελλάδας. Και επίσης διαβάζουμε ότι ο Ολυμπιακός πάει να τον κλείσει (αν δεν τον έχει κλείσει ήδη).

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/3/2019

Το θυμάμαι από πότε μου έλεγες για αυτόν.

Πράγματι, σου τον είχα αναφέρει ότι θα κάνει σπουδαία καριέρα όταν τον είχαμε ακόμα στις Ακαδημίες.

Πώς βρέθηκε στον Πανιώνιο αυτό το παιδί;

Είχαμε μια πληροφορία από το δίκτυό μας στη Ρόδο για ένα πολύ καλό ταλέντο εκεί. Επικοινωνήσαμε με την οικογένειά του- υπήρχαν πολλά οικονομικά προβλήματα στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ- και τον ανεβάσαμε στην Αθήνα για την Κ-17 του Πανιωνίου. Πρώτος του προπονητής στην Κ-17 ήταν ο Δημήτρης Κουζινός. Το παιδί αυτό να ξέρεις έχει περάσει πολλά προβλήματα στην Ελλάδα... Δεν θέλω να σκαλίζω πληγές διότι δεν έχει να κάνει μόνο με φτώχεια, έχει να κάνει και με ρατσισμό. Κράτα αυτό: Έχει περάσει πολλά και τα έχει καταφέρει γιατί έχει ψυχάρα. Τρομερή ψυχή και αποφασιστικότητα και θέληση να πετύχει στο ποδόσφαιρο, έχει ατσάλινο χαρακτήρα και για αυτό μαζί με τα ποδοσφαιρικά του προσόντα είμαι σίγουρος ότι θα κάνει σπουδαία καριέρα. Δεν τον σταματάει τίποτα!

Θυμίζει κάπως τους παίκτες στη Λατινική Αμερική που ή πετυχαίνουν στη μπάλα ή πεινάνε όταν είναι νεαροί.

Ακριβώς. Αυτό.

Γιατί μου τον είχες ξεχωρίσει όταν ήταν στις Ακαδημίες;

Από τις πρώτες προπονήσεις εγώ και ο Κουζινός καταλάβαμε ότι ήταν σπουδαίο ταλέντο. Για να πετύχεις όμως στο ποδόσφαιρο θέλει και άντερα, θέλει χαρακτήρα. Αυτός τα διαθέτει.

Τι θέση έπαιζε στις αρχές;

Μικρότερος στη Ρόδο έπαιζε αμυντικό χαφ! Είδαμε ότι διαθέτει σπουδαία σωματοδομή, τον δοκιμάσαμε σέντερ φορ, και ήταν εξαιρετικός! Είχε έφεση στο γκολ. Και καθιερώθηκε στράικερ. Την πρώτη του χρονιά δούλεψε μαζί του ο Δημήτρης Τερεζόπουλος και του έδωσε τις ευκαιρίες για την πρώτη ομάδα. Και ο Δημήτρης Κοροπούλης είχε βοηθήσει πριν μαζί με τον Τερεζόπουλο, πριν να παίξει στην πρώτη ομάδα.

Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο προσόν του;

Δεν θα σου πω για το γκολ, ούτε για τη σωματοδομή και τη μεγάλη δύναμη. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου σε μικρές ηλικίες, παίκτες που άλλοι χάθηκαν και άλλοι εξελίχθηκαν, θα σου πω αυτό και επιμένω: Το παιδί ζει για το ποδόσφαιρο! Δουλεύει σαν σκυλί για να βελτιώνεται κάθε μέρα, είναι παιδί που έχει παλέψει σκληρά στη ζωή του. Ξεπέρασε αντιξοότητες μεγάλες. Από εκεί και πέρα, δεν είναι μόνο τα στοιχεία του στράικερ, κάνει πολλή δουλειά σε όλους τους τομείς.

Εννοείς ότι πρεσάρει.

Πρεσάρει για... θάνατο! Και η ταχύτητά του είναι καλή για το ύψος του. Είναι παλικάρι όμως που ξεπερνάει κάθε δυσκολία. Δεν τα παρατάει ποτέ.

Γι' αυτό πανηγύριζε έτσι προκλητικά μπροστά στους οπαδούς του ΠΑΟΚ στην Τούμπα;

Δεν τον ήξεραν, για αυτό τον παρεξήγησαν. Το παιδί παθιάζεται τρομερά με το ποδόσφαιρο. Δίνει το 110%. Σε όλα τα επίπεδα που έπαιξε, έτσι ήταν, έβγαζε πολύ συναίσθημα.

Μου ακούγεται ωραίο αυτό για Ολυμπιακό.

Είμαι πολύ περήφανος για εκείνον διότι ήμουν κοντά του στη δύσκολη σταδιοδρομία του. Μιλάμε για πολύ φτωχή οικογένεια, με πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε το ίδιο ο Φιόρι. Ο αγώνας που έδωσε τον κάνει πολύ ξεχωριστό. Και χαίρομαι που ακούω τον ομοσπονδιακό προπονητή και τα στελέχη της Εθνικής να λένε ότι τον θέλουν στην Εθνική Ελλάδας. Είναι το καλύτερο σέντερ φορ στην ηλικία του!

Άλλες θέσεις;

Μπορεί να παίξει και πίσω από το σέντερ φορ ως δεύτερος, αλλά για εμένα είναι κλασικός στράικερ.

Πού θέλει πιο πολλή βελτίωση;

Στα «παρσίματά» του.

Αν το γράψω έτσι, θα μπερδευτούν οι διορθωτές μας.

Στις υποδοχές της μπάλας. Εμείς το λέμε «παρσίματα». Το πώς παίρνει τη μπάλα, πώς τη δέχεται. Το ξέρει και δουλεύει πάνω σε αυτό. Γενικότερα η τεχνική του θέλει βελτίωση. Διαθέτει τρομερή δύναμη. Για να πάει σε ψηλότερο επίπεδο όμως θέλει δουλειά εκεί που σου είπα.

Καλύτερος από τον Μάνο;

Δεν έχουν σχέση. Ο Ντουρμισάι είναι πολύ καλύτερος. Ο Μάνος μία καλή χρονιά έκανε στον ΟΦΗ και εκεί φάνηκε. Εδώ μιλάμε για παίκτη που πάει για Εθνική Ελλάδας. Σώζει μόνος του σχεδόν τον Πανιώνιο! Στο πρώτο μισό της σεζόν έσωζε τον Πανιώνιο ο Μασούρας, και μετά τον σώνει ο Ντουρμισάι.

Το ότι είχε πάει δανεικός στην Καλλιθέα τον βοήθησε; Ή όχι;

Οι δανεισμοί του σε Καλλιθέα και Λαμία, θα μπορούσαν να του έχουν κάνει κακό αν ήταν άλλος χαρακτήρας. Όμως σου είπα, δεν τον σταματάει τίποτα. Πήγε και έπαιξε καλά. Αν και για εμένα θα έπρεπε να έχει πάρει νωρίτερα ευκαιρία για την πρώτη ομάδα του Πανιωνίου. Έπρεπε να τον έχουν πιστέψει πιο νωρίς. Ο δανεισμός του πάντως λειτούργησε θετικά γιατί ήταν άλλη μια δοκιμασία για αυτόν που έπρεπε να ξεπεράσει.

Είναι και ελληνάκι;

Φυσικά. Εδώ μεγάλωσε. Αγαπάει την χώρα των γονέων του βέβαια, αλλά αγαπάει και την Ελλάδα . Ο Φιόρι που ξέρω εγώ είναι στην καρδιά και στο μυαλό Έλληνας. Και πιστεύω ότι θα αποφασίσει να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και όχι της Αλβανίας.

Πες μου και για τον Μασούρα; Περίμενες ότι θα έκανε τέτοιο ξεκίνημα με τον Ολυμπιακό;

Δεν με εκπλήσσει καθόλου. Εγώ τον είχα δει με τον Ηλυσιακό στη Γ' Εθνική και από τότε που τον πήραμε στον Πανιώνιο βελτιωνόταν κάθε χρόνο. Έφτασε να γίνει βαρόμετρο της ομάδας μας!

Έχει το γκολ. Μεγάλη υπόθεση.

Το πιο σημαντικό για να παίξεις ακραίος επιθετικός στον Ολυμπιακό, είναι αυτό. Δεν μπορείς να παίζεις στον Ολυμπιακό σε αυτή τη θέση και να μην σκοράρεις. Ο Γιώργος σκοράρει. Σπουδαίο προσόν. Και για αυτό θα κάνει καριέρα στον Ολυμπιακό.