Ολυμπιακός: Τα 3 σενάρια και η D Day του Πέδρο Μαρτίνς

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για το δίλημμα της διοίκησης του Ολυμπιακού, τους Χάρλεμς Γκλόουμπτροτερς, αλλά και για την 17η Μαρτίου, την D Day του Πορτογάλου τεχνικού.

Ολυμπιακός: Τα 3 σενάρια και η D Day του Πέδρο Μαρτίνς

Τέλος το πρωτάθλημα, τέλος η Ευρώπη, τέλος και το Κύπελλο για τον Ολυμπιακό, πριν ακόμη μπει η Άνοιξη, ενώ παλιά τέτοια εποχή, οι οπαδοί του τραγουδούσαν «και τον Μάρτη θα είναι ωραία με την κούπα για παρέα» και τώρα κυριαρχεί ως θέμα η παραμονή ή η απομάκρυνση του Πέδρο Μαρτίνς.

Τις αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα τις πάρει η διοίκηση που θα αποδώσει και ευθύνες. Οι οπαδοί σίγουρα έχουν γνώμη, θα την εκφράσουν, αλλά πέραν τούτου ουδέν, γιατί έχουμε χάσει πλέον τους ρόλους μας. Η διοίκηση παίρνει τις αποφάσεις, ο προπονητής επιλέγει τους παίκτες, οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται, οι δημοσιογράφοι κριτικάρουν και οι οπαδοί επιδοκιμάζουν και ενίοτε αποδοκιμάζουν. Μπορούν όμως όλοι να έχουν άποψη και γι αυτό θα καταθέσουμε προς πάσα κατεύθυνση τους προβληματισμούς μας.

Πέρυσι ο Ολυμπιακός δεν βλεπόταν, η ομάδα ήταν αποκαρδιωτική και γι αυτό έγινε γενική σάρωση το καλοκαίρι. Προσλήφθηκε ένας προπονητής τον περασμένο Απρίλιο, είδε όλους τους παίκτες, εισηγήθηκε απομακρύνσεις και αποκτήσεις, τους δούλεψε το καλοκαίρι και τώρα κρίνεται. Σε αυτό το διάστημα και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ο Ολυμπιακός παίζει σαφώς καλύτερα, παρουσιάζει θέαμα , αλλά δεν κερδίζει τα σημαντικά ματς.

Και εδώ έρχεται ο προβληματισμός. Ο Μαρτίνς μπορεί να αναγνωσθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτοί που τον στηρίζουν λένε ότι επιτέλους βρέθηκε ένας σοβαρός προπονητής με πλάνο, που στήνει μια καινούργια ομάδα και χρειάζεται πίστωση χρόνου. Από το αντίπαλο στρατόπεδο απαντούν «ναι, αλλά δεν κερδίζει τα ντέρμπι , γιατί σχεδόν όλα τα προσέγγισε με λάθος τρόπο»

Και φτάνουμε στον απολογισμό. Ο Ολυμπιακός έχασε πρωτάθλημα, κύπελλο, αποκλείσθηκε από τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τρία σπουδαία παιχνίδια, την Μπερνλει, την Μίλαν και την ΑΕΚ. Δεν κέρδισε δις τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, δις την Ντιναμό Κιέβου και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Άρα;

Η διοίκηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: Κρατάω τον Μαρτίνς γιατί είναι σοβαρός , εργατικός, συνεπής σε αυτά που του ζητήσαμε, να φτιάξει μια νέα ομάδα και να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ή καλός, χρυσός ο Μαρτίνς, αλλά δεν αντέχει στην πίεση, άρα δεν κάνει για τον Ολυμπιακό. Αυτά είναι τα δυο σενάρια που υπάρχουν για το μέλλον του Πορτογάλου τεχνικού, ενώ κυκλοφορεί και ένα τρίτο, εναλλακτικό «Ο Μαρτίνς δεν αντέχει την πίεση και θα φύγει μόνος του».

Να πάρουμε κι εμείς θέση και να πούμε ότι καλό το θέαμα και η καλή μπάλα, αλλά η ιστορία γράφει μόνο τίτλους και όχι ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις. Θυμόσαστε μια ομάδα μπάσκετ τους Χάρλεμς Γκλόουμπτροτερς; Που έπαιζε σε αγώνες επίδειξης, προσφέροντας θέαμα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα; Ε, ο Ολυμπιακός δεν είναι Χάρλεμς. Οι φίλοι του θέλουν και τίτλους και θέαμα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Και δυστυχώς δεν υπάρχει υπομονή, ιδιαίτερα από αυτούς που δεν έζησαν τα πέτρινα χρόνια.

Όσο για τον Πέδρο Μαρτίνς, μπορεί να τον στηρίζει η διοίκηση, όλα όμως έχουν ένα όριο, αν και το σωστό είναι να μείνει ως το καλοκαίρι, όπως αρχικά ειπώθηκε μέσω διαρροής. Αν όμως , λέμε αν, ο Ολυμπιακός δεν κερδίζει στις 17 Μαρτίου τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, θα μείνει στη μνήμη του κόσμου το καλό θέαμα ή το αρνητικό αποτέλεσμα; Όταν μάλιστα ο Ολυμπιακός έχει να κερδίσει εκτός έδρας από το 2013 , με το γκολ του Μήτρογλου στις καθυστερήσεις; Και μιλάμε για έναν Παναθηναϊκό που τον κέρδισαν σχεδόν όλες οι ομάδες στη Λεωφόρο. Ε, η 17η Μαρτίου 2019 είναι η D Day του Μαρτίνς.