Μήνου: «Ακλόνητο φαβορί η ΑΕΚ, θα νικήσει τον Παναθηναϊκό»

Ο Αντώνης Μήνου μιλάει στο «fosonline» για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, φανερώνοντας την πίστη του πως οι «κιτρινόμαυροι» θα βρούνε τον τρόπο να επικρατήσουν. Τι λέει για Τσιντώτα, Χιμένεθ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Μήνου: «Ακλόνητο φαβορί η ΑΕΚ, θα νικήσει τον Παναθηναϊκό»

Στη «σέντρα» και πάλι το ελληνικό πρωτάθλημα και μάλιστα με παραδοσιακό ντέρμπι να δεσπόζει στην αγωνιστική. Η ΑΕΚ υποδέχεται την Κυριακή (1/4) στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό και μπορεί τα φετινά διοικητικά προβλήματα του «τριφυλλιού» να περιόρισαν αισθητά τη δυναμική του, παρά ταύτα, ένα ντέρμπι ποτέ δεν χάνει την αίγλη του. Έστω κι αν οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ της γηπεδούχου, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Αντώνης Μήνου, με τον οποίον συνομιλήσαμε στο «fosonline».

Ο παλαίμαχος πορτιέρο έχει συνδέσει το όνομά του τόσο με τους «πράσινους» όσο και με τους «κιτρινόμαυρους». Μας σχολιάζει λοιπόν τα της αναμέτρησης που έρχεται ενώ αναφέρεται και σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ζητήματα για την ΑΕΚ και τους υπόλοιπους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ένα ιδιαίτερο ντέρμπι την Κυριακή, στη λογική ότι ο Παναθηναϊκός περνάει δύσκολες καταστάσεις. Τι προβλέπετε;

Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ έχει βαθμολογικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα, είναι σε καλύτερη κατάσταση αγωνιστικά, οικονομικά και διοικητικά. Αλλά πολλές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ποδοσφαιριστές σε εφησυχασμό. Πάντως δεν πιστεύω πως θα συμβεί αυτό στην ΑΕΚ και θα αντιμετωπίσει σοβαρά το ντέρμπι, φτάνοντας στη νίκη χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Με ποσοστά θα τολμούσατε να μιλήσετε;

Θα πω 70 με 30 τοις εκατό υπέρ της ΑΕΚ. Λίγες οι πιθανότητες που έχει ο Παναθηναϊκός να πετύχει στο ΟΑΚΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στην ΑΕΚ πρέπει να είναι ήρεμοι. Όταν πλησιάζει μια διαδικασία στο τέλος της, όλα τα παιχνίδια έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον και άγχος για την ομάδα που θέλει περισσότερο το αποτέλεσμα.

Πώς το περιμένετε το ντέρμπι; Ανοιχτό και από τις δύο ομάδες ή την ΑΕΚ να πιέζει και τον Παναθηναϊκό να περιμένει;

Θα ήθελα να γίνει ένα ματς που θα το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Είναι ένα κομβικό ντέρμπι για την ΑΕΚ που θα τις δώσει μεγάλο προβάδισμα τίτλου μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Η ΑΕΚ είναι ακλόνητο φαβορί κόντρα στον Παναθηναϊκό και θεωρώ πως στο τέλος θα κατακτήσει και το πρωτάθλημα.

Υπάρχει συνταγή επιτυχίας στα ντέρμπι;

Έχει προβάδισμα αυτός που βρίσκεται σε καλύτερη ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση και επίσης αυτός που το θέλει περισσότερο τη δεδομένη στιγμή. Την Κυριακή περισσότερο θα το θέλει η ΑΕΚ, για να κλείσει έναν κύκλο δύσκολων παιχνιδιών που είχε αυτό το διάστημα και να συγκεντρωθεί στα θεωρητικά πιο εύκολα παιχνίδια που έρχονται.

Θα είναι αποτυχία μια ισοπαλία για την ΑΕΚ;

Βέβαια. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη. Είναι κομβικό παιχνίδι για τον τίτλο.

Γενικότερα πώς την είδατε φέτος την ομάδα του Χιμένεθ;

Είχε πιο σταθερή παρουσία σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αν και κάποιες στιγμές μετά από μεγάλες επιτυχίες της σε συγκεκριμένα ματς, έκανε γκέλες. Σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των παικτών έπαιξε και η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας, με τις καλές της εμφανίσεις εντός και εκτός έδρας. Οι ποδοσφαιριστές πήραν μεγάλη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τους αντιπάλους τους στην Ελλάδα, κάτι που χρειαζόταν η ΑΕΚ, γιατί τα τελευταία χρόνια πέρασε μια μεγάλη διοικητική περιπέτεια και ήταν αναγκαίο να αποκτήσει η ομάδα ξανά την ταυτότητα της.

Και ένα σχόλιο για την κατάσταση του Παναθηναϊκού;

Το έχω πει εδώ και τρία χρόνια: Από τη στιγμή που έφυγε η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι δύσκολο να βρει ηρεμία ο σύλλογος. Το πρώτο πράγμα σε μια ομάδα, για να επιτύχεις υψηλούς στόχους, είναι η διοικητική ηρεμία. Πάντως σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει στη Σούπερ Λιγκ ο Παναθηναϊκός γιατί είναι αρνητικό οι ιστορικές ομάδες να περνάνε τέτοιες καταστάσεις Αυτές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μάζα του κόσμου που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Εγώ ζω στη Θεσσαλονίκη τώρα και παρότι ο ΠΑΟΚ είναι ισχυρός, βλέπω το πόσο λείπει στον κόσμο ο Άρης και ο Ηρακλής. Στους φιλάθλους λείπουν τα ντέρμπι της πόλης. Έτσι λοιπόν, για τον Παναθηναϊκό ο μόνος δρόμος είναι να ξανά βρει διοικητική ισορροπία και να χτίσει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Οι τερματοφύλακες της ΑΕΚ πώς σας φαίνονται;

Δεν έχει πρόβλημα η ΑΕΚ στο τέρμα. Και οι τρεις είναι καλοί. Και ο Ανέστης που δεν παίζει τώρα είναι εξαιρετικός. Και οι τρεις τους βέβαια κάνουν τα λάθη τους, αλλά αυτό είναι μέσα στο ποδόσφαιρο, ειδικά όταν εμπιστεύεσαι νέα παιδιά σε τέτοιο επίπεδο. Απλά τα λάθη δεν πρέπει να γίνονται σε κομβικά σημεία για να μην υπάρχει απώλεια ούτε στην ομάδα ούτε στην ψυχολογία του ίδιου του τερματοφύλακα. Είναι λοιπόν πάρα πολύ καλοί και οι τρεις τους, αλλά κάθε Κυριακή ο τερματοφύλακας δίνει εξετάσεις. Επιβάλλεται η συνεχής προπόνηση και βελτίωση προκειμένου να είναι πάντα σε ετοιμότητα.

Ο Ανέστης θεωρείτε πως χειρίστηκε λάθος το θέμα του;

Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Ο κάθε επαγγελματίας κρίνει και αποφασίζει για το μέλλον του. Τους λόγους τους ξέρει ο ίδιος. Η διοίκηση κοιτάει την ομάδα, ο αθλητής κοιτάει και την ομάδα και τον εαυτό του. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να κρίνουμε.

Ποιος από τους τρεις τερματοφύλακες της ΑΕΚ ταιριάζει περισσότερο στο στιλ που είχατε εσείς όταν αγωνιζόσασταν;

Οι Τσιντώτας και Μπάρκας θεωρώ πως μοιάζουν περισσότερο στο στιλ μου. Ο Ανέστης είναι πιο εκρηκτικός και νευρώδης τερματοφύλακας. Οι άλλοι δύο έχουν σιγουριά στις κινήσεις τους και καλές τοποθετήσεις. Ιδιαίτερα ο Τσιντώντας πιστεύω μου μοιάζει ακόμα περισσότερο. Μου αρέσει που παίζει γρήγορα με τα πόδια και τα χέρια και έχει συμμετοχή στη δημιουργία του παιχνιδιού της ομάδας από πίσω. Είναι πιο καλός με τα πόδια από τους τρεις. Είναι πολύ καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αγωνίζονται Έλληνες τερματοφύλακες σε υψηλό επίπεδο.

Η επιστροφή του Δημήτρη Μελισσανίδη συνέβαλε στη διοικητική και αγωνιστική ανάσταση της ΑΕΚ;

Βέβαια. Από τη στιγμή που βρέθηκε στη Γ’ Εθνική η ομάδα έλυσε το διοικητικό της πρόβλημα. Χρειαζόταν ένα νοικοκυριό έκτοτε και ο Μελισσανίδης, που ήξερε την ομάδα από χρόνια και γνώριζε τα όποια προβλήματά της, είχε τον τρόπο να την βάλει στο σωστό δρόμο. Τα κατάφερε και πλέον η ΑΕΚ είναι ένας σύλλογος που δεν έχει προβλήματα διοικητικά, οικονομικά. Έχει την εμπειρία ο Μελισσανίδης να διοικήσει και του αναλογεί πολύ σημαντικό μέρος της επιτυχίας.

Οι Λιβάγια και Αραούχο σου αρέσουν;

Είναι δύο παίκτες που δίνουν πολλές βοήθειες στην ομάδα επιθετικά, απλά εγώ θα ήθελα να είναι πιο σταθεροί σε συνεχόμενα ματς. Αλλά ιδιαίτερα στην επιθετική λειτουργία είναι δύσκολο να βρεις παίκτες που να έχουν σταθερότητα στην απόδοσή τους. Θεωρώ πως πρόσφεραν το κάτι παραπάνω στην ομάδα σε σχέση με κάποιους άλλους των υπόλοιπων αντιπάλων και γι αυτό η ΑΕΚ προχώρησε περισσότερο.

Είστε υπέρ της παραμονής του Μανόλο Χιμένεθ;

Αυτό θα το κρίνει η διοίκηση και ο ίδιος. Εγώ πάντως πιστεύω πως θα είναι καλό για τον σύλλογο να να συνεχίσει. Δεν είμαι της άποψης να γίνονται αλλαγές προπονητών συχνά. Ο Χιμένεθ ήταν στην ομάδα και πριν χρόνια ενώ τώρα που ξανά ήρθε βοήθησε και η επιβράβευση των προσπαθειών του θα είναι να παραμείνει.

Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ πώς τους είδατε φέτος;

Ο Ολυμπιακός θεωρώ πως δημιούργησε μόνος του το πρόβλημα. Μια ομάδα που επενδύει πολλά χρήματα, αλλά χωρίς σταθερό κορμό και προπονητή. Είναι λάθος διοικητική αντιμετώπιση. Κατά τη διάρκεια της σεζόν άλλαξε το σκηνικό με τον Τάκη Λεμονή, που ήξερε καλά την ομάδα, αλλά τελικά προχώρησε σε νέα αλλαγή προπονητή και το πλήρωσε.

Ο ΠΑΟΚ νομίζω πως αδικείται από την όλη ιστορία, γιατί θα μπορούσε να είναι εκείνος ο τελικός νικητής. Αλλά όσα έγιναν στα δύο ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ ανέτρεψαν τα πάντα. Καμιά φορά συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν φταίει η ίδια η ομάδα. Είναι κάποιες καταστάσεις που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις. Ήταν το πάθος του κόσμου και της διοίκησης. Δεν θα κρίνω αν ήταν δίκαιες οι άδικες οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας στο ελληνικό ποδόσφαιρο πως υπάρχουν νόμοι και κανόνες και πρέπει να τηρούνται για να είναι αξιόπιστο το ποδόσφαιρό μας. Ο ΠΑΟΚ ήταν μια πολύ ομάδα φέτος που όμως άλλες καταστάσεις δεν τον άφησαν να φτάσει ως το τέλος.