Kαλύτερα που δεν έδωσε το πέναλτι

Γιατί ο Ολυμπιακός έχει καθήκον να συνεχίσει εμφανίσεις σαν κι αυτές με τον ΟΦΗ ώστε να βγει πρώτος στο φετινό πρωτάθλημα, ακόμη κι αν δεν το κατακτήσει. Και γιατί καλύτερα που δεν έδωσε το πέναλτι στον Χασάν ο Φωτιάς!

Kαλύτερα που δεν έδωσε το πέναλτι

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ αποτέλεσε απλά ακόμη μία απόδειξη για την φανερή ποιοτική ανωτερότητα των Πειραιωτών σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, δεν χρειαζόταν αυτό το ματς για να το καταλάβει ο καθένας, απλώς η επιβεβαίωση κάθε αγωνιστικής είναι απαραίτητη. Ώστε να λειτουργήσει ως ηθική ανταμοιβή στο τέλος μιας σεζόν που ο Ολυμπιακός δεν θα είναι πρωταθλητής αλλά θα έχει χάσει τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ διότι στα μεταξύ τους ντέρμπι ήταν άτυχος (στο πρώτο) και κακός (στο δεύτερο). Μιας σεζόν στην οποία ο νέος Ολυμπιακός με τα πολλά νέα πρόσωπα σε πάγκο και ρόστερ, μπόρεσε να δημιουργήσει γρήγορα μια ομάδα με μεγάλη δυναμική. Κι όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως, η υποχρέωση του ίδιου ντου Ολυμπιακού είναι να προστατεύσει, να στηρίξει και να βελτιώσει κι άλλο αυτή την ομάδα, προκειμένου να της προσθέσει όσα αγωνιστικά (και όχι μόνο) στοιχεία απαιτούνται για να κατακτηθεί ξανά η κορυφή.

Η βαθμολογία, με την απόσταση από την πρώτη θέση στους 7 πόντους, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί μέχρι το τέλος σε ό,τι αφορά τον πρωταθλητή, ακόμη κι αν ο Ολυμπιακός κερδίσει όλα τα παιχνίδια του. Είναι πολύ δύσκολο σε μία Λίγκα με τις διαμορφωμένες συνθήκες να κάνει ο ΠΑΟΚ δύο ήττες και δύο ισοπαλίες ή τρεις ήττες, στις εναπομείνασες αγωνιστικές. Για τον Ολυμπιακό, όμως, αυτό δεν πρέπει να φέρει χαλάρωση ή απογοήτευση. Κι όπως φάνηκε από το ματς με τον ΟΦΗ, δεν θα φέρει.

Ο στόχος των νικών σε όλα τα ματς είναι εφικτός και αποτελεί από μόνος του ένα κίνητρο, παρότι λογικά το βάρος θα πέσει στις αναμετρήσεις του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός των εξαιρετικών εμφανίσεων στην πλειονότητα των αγώνων του, έχει υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του να συνεχίσει να πείθει άπαντες ότι από πλευράς απόδοσης και ποιότητας, αυτός άξιζε να είναι στην πρώτη θέση. Κι ας μην είναι.

Το κίνητρο που υπάρχει μπροστά έχει και αριθμητική μορφή. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 45 γκολ, ένα λιγότερο από τον ΠΑΟΚ. Ενώ η άμυνά του έχει δεχτεί 14 τέρματα, με τον ΠΑΟΚ 11 και την ΑΕΚ 13. Συνεπώς, τόσο στο θέμα της παραγωγικότητας όσο και σε αυτό της αμυντικής συμπεριφοράς, κάθε ματς έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για να μπορεί ο Ολυμπιακός στο τέλος και από πλευράς στατιστικών κατηγοριών να έχει να λέει.

Στο ματς με τον ΟΦΗ, παρότι άπαντες ύμνησαν την επιθετική αποτελεσματικότητα, είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να βάλει κι άλλα τέρματα με λίγη προσοχή στα τελειώματα του Χασάν, του Φορτούνη ή του Γκερέρο. Ας αφήσουμε στην άκρη το πέναλτι που δεν έδωσε ο Φωτιάς. Καλύτερα που δεν το έδωσε! Θα ήταν ένα ακόμη πέναλτι χωρίς... νόημα, με τον Ολυμπιακό να έχει ήδη «καθαρίσει» το παιχνίδι. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τα άλλα πέναλτι που έχει πάρει η ομάδα φέτος. Ανεβαίνει ο αριθμός των κερδισμένων πέναλτι του Ολυμπιακού και δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Διότι δεν έχουν δοθεί περιπτώσεις υπέρ του σε παιχνίδια που το αποτέλεσμα δεν είχε ήδη κριθεί ή που τελικά του κόστισαν βαθμούς. Γι΄αυτό λέω, καλύτερα που δεν το σφύριξε ο Φωτιάς και...λάβρας αυτός ρέφερι, άλλος ένας από την Μακεδονία που ορίζεται σε ματς των ερυθρόλευκων.