Ευκαιρίες στον Σολδάνο, αλλιώς σπουδαίο σέντερ φορ

Φτάσαμε λοιπόν στα μέσα Φλεβάρη και ο Ολυμπιακός βρίσκεται εκτός πρωταθλήματος και Ευρώπης, πράγμα πρωτόγνωρο για το κλαμπ ιδιαίτερα στο πρώτο σκέλος, αλλά και καλή ευκαιρία να βρεθεί τι φταίει, να διορθωθεί και να βελτιωθεί η κατάσταση την επόμενη περίοδο.

Ευκαιρίες στον Σολδάνο, αλλιώς σπουδαίο σέντερ φορ

Ας ξεκινήσουμε από το πρωτάθλημα, που χάθηκε στην τετράδα των αγώνων με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον ΟΦΗ και τον Παναθηναϊκό. Δέκα βαθμοί ήταν μεγάλη απώλεια και ουσιαστικά η διαφορά τίτλου που πήρε ο “δικέφαλος” και την κράτησε με νύχια και με δόντια ως το ματς της Τούμπας, όπου πήγε με μαξιλαράκι 6 βαθμών. Οι αδυναμίες σε εκείνα τα ματς, ήταν το χρόνιο εφετινό πρόβλημα του Ολυμπιακού. Η έλλειψη ικανού στόπερ και σέντερ φορ που θα έκαναν τη διαφορά. Θυμηθείτε, ότι εκείνη την εποχή η ομάδα του Μαρτίνς έκανε ένα τσουβάλι ευκαιρίες και δεν υπήρχε άνθρωπος να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα. Το πρόβλημα διορθώθηκε εκ των υστέρων, αλλά δεν λύθηκε με τη μετατόπιση του Κώστα Φορτούνη, πίσω από το σεντερ φορ.

Κι εκεί που ο Ολυμπιακός άρχισε να ανασαίνει στο επιθετικό κομμάτι, ήρθε η τρύπια άμυνα που έκανε τη ζημιά σε όλα τα κρίσιμα ματς. Ο Βούκοβιτς υπέπιπτε από τη μια γκάφα στην άλλη και τον μιμήθηκε ο άπειρος Σισέ, που λόγω του ενθουσιασμού του, αλλά και την έλλειψη γρήγορης ποδοσφαιρικής αντίδρασης μεγέθυνε το πρόβλημα. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε την απουσία του φορμαρισμένου Ομάρ, που έλειψε αφάνταστα στα παιχνίδια με τη Ντιναμό και τον ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα να μπάζει η άμυνα στην Τούμπα και από τα άκρα.

Κάνοντας μια παρένθεση να τονίσουμε ότι το παιχνίδι με τον ΟΦΗ χάθηκε και λόγω Τουρέ. Η φυσιολογική πίεση που ασκήθηκε στο μυαλό του Μαρτίνς να παίξει οπωσδήποτε ένας τόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, πλην ανέτοιμος, έφερε δυσάρεστα αποτελέσματα, αλλά ευτυχώς ο Πορτογάλος αφυπνίσθηκε γρήγορα και η αποχώρηση του Αφρικανού έφερε το πλοίο σε καλά νερά.

Συνεχίζοντας την ανάλυση, φτάνουμε στην τετράδα των παιχνιδιών με ΠΑΟΚ, Ντιναμό, ΑΕΚ, όπου η στόχευση υπήρξε πολλαπλή, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα ματς του πρωταθλήματος, που ήταν και ο πιο δύσκολος στόχος, ακόμη κι αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε στην Τούμπα. Η νίκη πάση θυσία με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, έφερε σε δεύτερη μοίρα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η ομάδα εμφανίσθηκε καταπονημένη και στο Καραϊσκάκη και στο Κίεβο. Ένας φρέσκος Ολυμπιακός , χωρίς τον βραχνά των δυο ντέρμπι θα την περνούσε τη Ντιναμό, που σαφώς δεν ήταν καλύτερη του. Χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί ο Ολυμπιακός στους “16” του Γιουρόπα Λιγκ και δύσκολα βρίσκεσαι συχνά μπροστά σε τέτοιες προκλήσεις. Η απογοήτευση τεράστια στον κόσμο του Ολυμπιακού, κάτι που αποτυπώθηκε στο www.fosonline.gr, αμέσως μετά τον αγώνα του Κιέβου.

Θα μου πείτε, είναι δυνατόν να άφηνε ο Ολυμπιακός στην τύχη τους τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ; Σε ματς που αρχικά έπαιζε τα ρέστα του για το πρωτάθλημα και μετά την εδραίωση στη δεύτερη θέση; Όχι βέβαια, αλλά μπορούσε να υπάρξει καλύτερη προσέγγιση, με προτεραιότητα τους αγώνες με τη Ντιναμό.

Κι επειδή δεν πρέπει να κλαίμε επί μέρες πάνω από το χυμένο γάλα, ο οργανισμός του Ολυμπιακού οφείλει να κοιτάξει μπροστά, στην επόμενη χρονιά και να στοχεύσει μακροπρόθεσμα. Να μη θυσιάσει το επόμενο πρωτάθλημα για το εφετινό κύπελλο. Να βρει από τώρα ένα σπουδαίο στόπερ και έναν ικανό σέντερ φορ, αφού εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες να βγει λίρα εκατό ο Σολδάνο. Ο Αργεντίνος είναι ένα μεγάλο στοίχημα και αυτός πρέπει να παίζει ως το τέλος της περιόδου, καθώς ο Χασάν και ο Γκερέρο πήραν τις ευκαιρίες τους και δεν μπορεί να υπολογίζονται για βασικά σέντερ φορ στον επόμενο μαραθώνιο του πρωταθλήματος.