Γιώργος Βαζάκας: «Ο Φορτούνης είναι έτοιμος να γίνει ο ηγέτης του Ολυμπιακού»

Ο προπονητής που ανέδειξε τον Φορτούνη 16 χρονών στα Τρίκαλα κάνοντάς τον επαγγελματία, και το έχει αναγνωρίσει δημοσίως ο Φορτούνης, Γιώργος Βαζάκας, αποκαλυπτικός στο «ΦΩΣ».

Γιώργος Βαζάκας: «Ο Φορτούνης είναι έτοιμος να γίνει ο ηγέτης του Ολυμπιακού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Να τη διαβάσετε τη συνέντευξη, μην την προσπεράσετε. Ο Φορτούνης έχει αναγνωρίσει δημοσίως το ρόλο που έπαιξε ο Βαζάκας στην καριέρα του όταν τον πήρε στα Τρίκαλα στα 16 του και τον έκανε επαγγελματία. Ήταν στις μαύρες του τότε. Δεν είναι μόνο ότι είχε φύγει από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού στο Ρέντη όπου ένας... προπονηταράς δεν τον έβαζε καθόλου να παίζει, είναι και ότι είχε πάει στον ΠΑΣ Γιάννενα να δοκιμαστεί και ένας άλλος εξπέρ τον έκοψε ενώ ο προπονητής εκεί τον ήθελε. Ο Βαζάκας εξιστορεί όλο το παρασκήνιο όπου λέει και κάτι ενδιαφέρον για τον Μαρινάκη. Και προσωπικά με όσα λέει, συμφωνώ. Και για το τότε και για το τώρα του Φορτούνη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/2/2019

Θυμάμαι όταν έκανε μπαμ στον Αστέρα Τρίπολης ο Φορτούνης, σε είχα βγάλει στο ΦΩΣ και είχες πει ότι θα αφήσει εποχή αυτό το παιδί.

Χαίρομαι που το θυμάσαι αυτό.

Σε ποια κατηγορία τον είχες πάρει στα χέρια σου;

Στη Γ' Εθνική. Στα Τρίκαλα. Και μάλιστα είχαμε καλή ομάδα τότε, ήταν η χρονιά που βγήκαμε στη Β' Εθνική. Σε όλο τον α' γύρο είχαμε φάει μόνο ένα γκολ!

Έχει πει στο παρελθόν ο ίδιος ο Φορτούνης ότι σου χρωστάει πολλά γιατί είχε δοκιμαστεί σε εσένα και τον κράτησες.

Και τον ξεκίνησα βασικό, τον έκανα επαγγελματία, μέσα στη Φιλιππιάδα θυμάμαι. Πιτσιρικάς ήταν.

Από το Ρέντη έφυγε κακήν κακώς.

Στις Ακαδημίες των ομάδων γίνονται λάθη. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να βγει παίκτης μεγάλος από τις Ακαδημίες. Δες τι προπονητές πάνε να δουλέψουν εκεί... Ευτυχώς για τον Φορτούνη και για τον Ολυμπιακό που έφυγε τότε από το Ρέντη! Είχε μείνει στάσιμος. Πήγε στο τοπικό στο ερασιτεχνικό, σε μια ομαδίτσα τη Δήμητρα Τρικάλων, έβαλε πολλά γκολ, και ήρθε σε εμάς στα Τρίκαλα στη Γ' Εθνική. Βρήκε το δρόμο του μέσα από μάχες με άντρες, σε σκληρές κατηγορίες, έτσι έχουν βγει όλοι οι μεγάλοι παίκτες.

Θα μου στείλεις καμία φωτογραφία από τότε που τον είχες 16 χρονών στα Τρίκαλα;

Θα σου στείλω.

Έχεις βρεθεί με το παιδί και με τον πατέρα του τα τελευταία χρόνια;

Πολλές φορές. Και θα ψάξω να βρω φωτογραφία του που είχε έρθει σε ένα καφέ που δούλευε ο γιος μου στη Νέα Σμύρνη. Να βρήκα μία φωτό τώρα στα Τρίκαλα που φόραγε το Νο25.

Ο Κώστας Φορτούνης όταν αγωνιζόταν στα Τρίκαλα με το νο 25

Τι είχε τότε ο Φορτούνης που ξεχώρισες;

Είχε αυτά που έχει και τώρα, αλλά έπρεπε να δυναμώσει και να δουλέψει την έκρηξη. Αυτό έλεγα συνεχώς στο παιδί και στον πατέρα του. Από τότε φαινόταν το ταλέντο, το μυαλό και η διορατικότητα μέσα στο γήπεδο, και βέβαια είχε το γκολ. Μεγάλη υπόθεση. Αυτό έχουν όλοι οι μεγάλοι χαφ. Δεν βρίσκεις πια χαφ στο ελληνικό ποδόσφαιρο που να σκοράρει έτσι. Εδώ και πολλά χρόνια δεν βγάζει πια τέτοιους το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό κάνει τη διαφορά στον Φορτούνη. Μεγάλος παίκτης δεν λέγεσαι αν δεν σκοράρεις από αυτή τη θέση.

Ποιον σου θυμίζει από το παρελθόν;

Έχει το αέρινο που είχε ο Κούδας όταν πέρναγε τον αντίπαλο στο ένας με έναν. Το είχε και ο Δεληκάρης αυτό. Τέτοιο στιλ παίκτη είναι και δεν έχει βγει άλλος τέτοιος εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγάλη του επιτυχία είναι ότι έφτιαξε τη φυσική του κατάσταση. Αντοχή, δύναμη, ταχύτητα. Δεν πιάνεται τώρα. Δεν τους βλέπει! Τους αντίπαλους δεν τους βλέπει! Τώρα είναι έτοιμος. Ούτε την άλλη φορά που είχε κάνει μεγάλη σεζόν με πολλά γκολ στον Ολυμπιακό, ήταν έτοιμος. Τώρα είναι έτοιμος για να είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Φέτος είναι καλύτερος από ποτέ. Και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος δουλεύοντας και άλλο τη φυσική του κατάσταση.

Μπορεί να παίξει σε μεγάλη ομάδα έξω;

100%. Μπορεί να γίνει από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του και να μην σταματήσει να βελτιώνεται. Είναι σε μικρή ηλικία ακόμα. Άκου τώρα να σου πω μερικά πράγματα που δεν τα έχω πει ποτέ.

Τέτοια θέλω.

Ο Φορτούνης όταν ήρθε στα Τρίκαλα 16 χρονών ήταν μια περίπτωση ιδιαίτερη. Και ήθελε να έρθει και δεν ήθελε. Το δέλεαρ ήταν ότι το σπίτι του στην Καλαμπάκα ήταν κοντά. Έκανε προετοιμασία μαζί μου, του είπα ότι τον θέλω και τον πιστεύω, αλλά τον πήγαιναν μάνατζερς από εδώ και από εκεί. Πήγε και δοκιμάστηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα και τσατίστηκα. Με πήρε ο πατέρας του ο Σπύρος αργά το βράδυ τηλέφωνο στο σπίτι. Μου λέει «θέλω να γυρίσει για εσένα προσωπικά, γιατί τον πιστεύεις». Και του λέω «φέρ' τον και υπογράφουμε». Παίξαμε φιλικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον έβαλα μόνο 1 λεπτό να παίξει για σπάσιμο! Ήμουν ο μόνος που τον πίστευε τόσο πολύ τότε. Και πώς έγινε η μεταγραφή του στην Τρίπολη που του άνοιξε το δρόμο για τη Σούπερ Λίγκα;

Πες μου το και αυτό.

Η μεταγραφή του στον Αστέρα έγινε με εμένα και με έναν παλιό μου συμπαίκτη στον Πιερικό που ήταν σκάουτ τότε στον Αστέρα, τον Χρήστο Τσιρίκα. Έτσι τον πήρε ο Αστέρας. Τον πίστεψε και ο Βλάχος και του έδωσε τις ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός έγραφες εσύ τότε ότι τον είχε χάσει από τις Ακαδημίες στο Ρέντη, έβλεπε να τα πηγαίνει πολύ καλά στον Αστέρα, και ήθελε να τον πάρει ο Μαρινάκης αμέσως. Ένας σημαντικός παράγοντας, φίλος τότε του Μαρινάκη, με έπαιρνε και μου έλεγε να μεσολαβήσω για να πάει το παιδί στον Ολυμπιακό γιατί τον ήθελε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Να βοηθήσω για να μην πάει σε άλλη ομάδα. Με έπαιρνε όλο το βράδυ. Μιλάω με τον πατέρα του Φορτούνη και με το παιδί και μου λένε ότι έχουν πρόταση από τη Γερμανία και από τον ΠΑΟΚ. Με καλά λεφτά στον Αστέρα. Και ρωτάει ο πατέρας του τη γνώμη μου, τι να κάνουν.

Ολυμπιακή οικογένεια.

Ναι. Τους είπα να πάνε στη Γερμανία! Και από τη Γερμανία μετά να πάνε στον Ολυμπιακό! Όταν θα είναι έτοιμος ο παίκτης. Διότι τότε δεν ήταν έτοιμος για Ολυμπιακό και αν πήγαινε από τον Αστέρα στον Ολυμπιακό, θα έμενε στάσιμος, θα χανόταν. Χρειαζόταν αγώνες στα πόδια του και καλή εκγύμναση, να βελτίωνε τη δύναμή του. Όπως σου τα λέω τους τα είπα. Να πάνε στη Γερμανία και μετά να έρθουν στον Ολυμπιακό. Και έτσι έγινε!

Στη Γερμανία τον πρώτο χρόνο πήγε καλά, μετά δεν πήγε καλά και είχε πέσει η αξία του. Το ξέρεις ότι τον ήθελε ο Παναθηναϊκός;

Πολλές ομάδες τον ήθελαν. Πήγε όμως στον Ολυμπιακό γιατί εκεί ήθελε πάντα να πάει. Και δικαιώθηκε και ο παίκτης, δικαιώθηκε και ο Ολυμπιακός. Δεν τον βλέπεις πώς παίζει τώρα; Τον τραβάνε και δεν πέφτει!

Μπορεί να παίξει καλύτερα αν έχει γρήγορο και μπαλαδόρο σέντερ φορ;

Σίγουρα βοηθάει έναν καλό παίκτη να έχει παρόμοιο παίκτη κοντά του. Όμως δεν θεωρώ ότι αυτό είναι πρόβλημα για εκείνον στον Ολυμπιακό. Ο μεγάλος παίκτης μπορεί να τραβήξει μόνος του μια ομάδα. Γι' αυτό λέγεται μεγάλος παίκτης. Ο Κώστας έχει αρχίσει και το καταλαβαίνει αυτό και κάνει τη διαφορά. Δεν του λείπει τίποτα πλέον για να λέγεται μεγάλος παίκτης. Μυαλό, τεχνική, γκολ, ταχύτητα, αντοχή, δύναμη, μπουκάρει, πασάρει, τα στημένα χτυπάει. Εγώ όμως περιμένω κι άλλα. Πρέπει να δυναμώσει κι άλλο, μπορεί να γίνει από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

Πες μου κάτι τελευταίο. Έχεις φάει τη Β' Εθνική με το κουτάλι. Η ερώτησή μου είναι προσεκτικά διατυπωμένη: Κατά την κρίση σου υπάρχουν ματς που στήνονται;

Αν δεν έχεις κάτι χειροπιαστό, δεν μπορείς να πεις κάτι. Συζητήσεις καφενειακές πολλές γίνονται. Και στην Ευρώπη ακούγονται αυτά. Εγώ είμαι από τους πιο παλιούς προπονητές που δουλεύουν ακόμα. Ακούσαμε κατά καιρούς πολλά, περάσανε από το μυαλό μας πολλά. Έχουμε στοιχεία όμως; Όχι.

Προτάσεις τέτοιες σου έχουν γίνει;

Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία εγώ. Δεν το συζητώ καν. Κοίταξε, υπάρχουν κάποιοι νόμοι του ποδοσφαίρου που δεν μπορούμε να τα τσουβαλιάζουμε όλα. Όταν για παράδειγμα υπάρχει ένα ματς μεταξύ αδιάφορης ομάδας και ομάδας που καίγεται. Ε, τις περισσότερες φορές θα χάσει η αδιάφορη ομάδα. Δεν αποδίδει το μάξιμουμ η αδιάφορη ομάδα και τρώει σίδερα ο άλλος που καίγεται. Βοηθάς και λίγο αν το βλέπεις συναισθηματικά. Τι να πεις, ότι είναι στημένο; Είναι νόμοι του ποδοσφαίρου αυτοί.