Μόνο ο Ολυμπιακός τέτοιους θριάμβους σαν παραμύθια!

Ο Ολυμπιακός 4-1 την ΑΕΚ, όπως το 1998 τον ΠΑΟ 2-4 στο ΟΑΚΑ. Ο Φορτούνης σε ρόλο Καραπιάλη, η επιθυμία του Σάββα Θεοδωρίδη και η σημασία της αγκαλιάς του Μαρινάκη στον Μαρτίνς. Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου.

Μόνο ο Ολυμπιακός τέτοιους θριάμβους σαν παραμύθια!

Την είχε μεγάλη ανάγκη αυτήν την τεσσάρα η οικογένεια του Ολυμπιακού. Δεν πήγαινε άλλο με τις αποτυχίες στα ντέρμπι. Έσπασε ένα σερί πρωτοφανές στην ιστορία του Ολυμπιακού. Πετάγανε στα ουράνια όλοι χθες, από την κόλαση στον παράδεισο μία γωνία δρόμος.

Έμαθα για παράδειγμα ότι ο επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού Σάββας Θεοδωρίδης είχε πιάσει τον Φορτούνη και άλλους παίκτες και τους είπε «σας παρακαλώ, μην χάσουμε, έχω τα γενέθλιά μου αύριο, μπαίνω στα 85, δεν θα μπορώ να βγω έξω από το σπίτι μου! Εσείς είστε εν ενεργεία, εγώ είμαι εν αποστρατεία, μακάρι να είχα τα νιάτα σας να έπαιζα». Ο Φορτούνης και άλλα παιδιά του είπαν «όχι μόνο δεν θα χάσουμε, αλλά θα τους βάλουμε τρία»! Ο Σάββας έχει γεννηθεί 18 Φεβρουαρίου 1935. Πράγματι μπήκε στα 85.

Σε παλαιότερο θέμα είχα γράψει ότι δεκάρι σαν τον Φορτούνη εμφανίζεται κάθε 20 χρόνια στον Ολυμπιακό, στην κυριολεξία κάθε 20 χρόνια. Και είχα βάλει τις ημερομηνίες, δείχνοντας ότι πήρε τη σκυτάλη από τον Καραπιάλη ο οποίος είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Δεληκάρη που την είχε πάρει από τον Μπέμπη!

Προσέξτε λοιπόν τώρα κάτι εκπληκτικό: Αυτή η ανατροπή του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ όπου έχανε 0-1 στο ημίχρονο και της έριξε 4 γκολ στο β' μέρος, θυμίζει τρομερά μια άλλη ιστορική ανατροπή του Ολυμπιακού πριν 20 χρόνια (!) με πρωταγωνιστή τον Καραπιάλη (!) ο οποίος σαν τον Φορτούνη είχε βάλει δύο γκολάρες στον Παναθηναϊκό! Και μάλιστα ήταν το δεύτερο και το τέταρτο γκολ δικά του, ακριβώς σαν του Φορτούνη! Δύο προσωπικές γκολάρες και οι δύο παικταράδες, το δεύτερο και το τέταρτο γκολ, στις πιο μεγάλες ανατροπές!

Ο Ολυμπιακός είχε πάει με χιλιάδες κόσμου μαζί του στο ΟΑΚΑ τον Δεκέμβρη του 1998, είχε εκπληκτική εξέδρα ο Ολυμπιακός στο γήπεδο, βαμμένο κόκκινο το κομμάτι που του αναλογούσε. Όπως εκπληκτικός ήταν ο κόσμος του τώρα στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ.

Ξεκινάει το ματς και προηγείται ο Παναθηναϊκός 2-0 στο πρώτο μισάωρο! Μειώνει ο Γκόγκιτς στο '40 και έγινε πάρτι, 2-2 ο Καραπιάλης στο '52, 2-3 ο Ανατολάκης με κεφαλιά στο '71, 2-4 ο Καραπιάλης στο τελευταίο λεπτό με τη λόμπα πάνω από τον τερματοφύλακα του ΠΑΟ μέσα σε αποθέωση!

Εκείνη η ανατροπή έγραψε ιστορία. Από 0-2 έγινε 2-4 υπέρ του Ολυμπιακού. Τώρα αυτή η ανατροπή επί της ΑΕΚ που από 0-1 έγινε 4-1 υπέρ του Ολυμπιακού, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία! Και υπάρχουν όλα τα επιχειρήματα.

Ο Ολυμπιακός βγήκε στο β' ημίχρονο να παλέψει με τα φαντάσματά του, με τους εφιάλτες του, με το χειρότερο εαυτό του. Τα όρνια κάνανε κύκλους πάνω από το Καραϊσκάκη.

Οι παίκτες πήγαν στα αποδυτήρια μέσα σε αποδοκιμασίες. Κόσμος στις εξέδρες και στα social media έβριζε παίκτες, προπονητή, διοικούντες. Ο Ολυμπιακός ήτανε τραγικός στο α' ημίχρονο, έχανε 0-1 και μπορούσε να είχε φάει άλλα τρία γκολ αφού έσωσε τρεις φορές ο τερματοφύλακας, ο Σα. Τα δύο του Μάνταλου και το παραλίγο αυτογκόλ του Σισέ.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιζαν σαν μεθυσμένοι. Το ένα λάθος μετά το άλλο. Φαίνονταν σαν να είχαν μείνει από δυνάμεις, ως συνέχεια του κακού β' ημιχρόνου με την Ντιναμό την Πέμπτη. Ο Ολυμπιακός ερχόταν από τριάρα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα που τον πέταξε εκτός τίτλου, μαχαιριά με την Ντιναμό 2-2 στο Καραϊσκάκη, 0-1 στο ημίχρονο με την ΑΕΚ και πολύ κακή εμφάνιση με παίκτες να τρεκλίζουν.

ΜΟΝΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μπορούσε να κάνει αυτήν την ΑΝΑΤΡΟΠΗ και να κατανικήσει τους χειρότερους εφιάλτες του, τον χειρότερο εαυτό του.

Μόνο ο Ολυμπιακός με τον φανατικό κόσμο του που έδωσε φτερά στα ποδάρια μετά το 1-1 και είχε καρδιά μεσ' τα στήθια που γράφει θριάμβους σαν παραμύθια.

Για εμένα αυτή η ανατροπή είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του Ολυμπιακού αν υπολογίσει κανείς όλα τα δεδομένα. Και δεν έσπασε μόνο το αρνητικό σερί στα ντέρμπι, αλλά πάτησε κάτω από τα πόδια του την ΑΕΚ η οποία του έχει κάνει πολλά χουνέρια στα τελευταία ματς σε πρωτάθλημα και Κύπελλο εντός και εκτός έδρας.

Και έφαγε η ΑΕΚ 4 γκολ σε ένα ημίχρονο, όσα είχε φάει σε όλα τα άλλα 9 εκτός έδρας της ματς στο πρωτάθλημα!

Έφαγε σε ένα ημίχρονο 4 γκολ, όσα είχε φάει σε 19 ημίχρονα (μαζί με το α' μέρος στο Καραϊσκάκη) εκτός έδρας!

Επίσης η ΑΕΚ προερχόταν από ένα σερί 9 αγώνων εντός και εκτός στο πρωτάθλημα όπου είχε φάει μόλις 1 γκολ- αυτό από τον ΠΑΟΚ! Και είχε βάλει 16, συν αυτό στο α' ημίχρονο στο Καραϊσκάκη, 17! Η ΑΕΚ μπήκε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο με 0-1, προερχόμενη από 19 σερί ημίχρονα στο πρωτάθλημα εντός και εκτός με συνολικό σκορ 17-1! Και έφαγε στο β' μέρος 4-0!

Αυτά τα γράφω για να γίνει αντιληπτό με τι θεούς και δαίμονες είχε να παλέψει ο Ολυμπιακός στο β' ημίχρονο και τι ιστορική ανατροπή έγινε.

Και ευτυχώς θα αποφύγουμε ένα ακόμα ράβε-ξήλωνε, δεν πάει άλλο αυτό το πράγμα με τις αλλαγές παικτών και προπονητών. Η αγκαλιά του Μαρινάκη στον Μάρτινς σηματοδοτεί ηρεμία και όχι τρικυμία εν κρανίω. Τα έγραφα και πριν την Ντιναμό, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων δεν πάει άλλο αυτό το ράβε-ξήλωνε, ενώ ο ΠΑΟΚ κτίζει κορμό δύο χρόνια τώρα.

Ο Ολυμπιακός πονάει σε δύο θέσεις. Ούτε η εμπάθεια μου αρέσει, αλλά ούτε και το γλείψιμο, πρέπει να γίνεται η κριτική και θα τα γράψω αναλυτικά μετά τη ρεβάνς στην Ουκρανία. Λείπει η μεγάλη ποιότητα σε δύο θέσεις, μπορεί το καλοκαίρι να τα διορθώσει αυτά με δύο δυνατές μεταγραφές και να φτιάξει πολύ ισχυρή ομάδα κρατώντας τον κορμό και τον προπονητή του.

Ο Ολυμπιακός με αυτήν την τεσσάρα έστειλε στον κάδο με τα σκουπίδια πολλά σενάρια πανικόβλητων αλλαγών, αλλά και εμπαθείς ή κομματικά εγκάθετους που πάντα υπάρχουν ένθεν κι ένθεν και δεν πρέπει να έχουν θέση στο ποδόσφαιρο.

Τα όρνια που έκαναν κύκλους πάνω από το Καραϊσκάκη εξαφανίστηκαν, τα 4 γκολ έμοιαζαν με τα βέλη του ημίθεου που εξόντωσε τα ανθρωποφάγα «πουλιά της Στυμφαλίας»!

Ο Φορτούνης φέτος έχει κάτι που ξεσηκώνει, ένα μείγμα τρομερό. Δεν είναι μόνο η τέχνη του που θυμίζει στα πόδια Καραπιάλη, αλλά είναι και το πάνω μέρος του κορμιού του που ψηλός, στεγνός, και όπως τρέχει γρήγορος σαν τον άνεμο, με τους αγκώνες του σαν έμβολα ατμομηχανής, και το κεφάλι ψηλά, θυμίζει Τζόρτζεβιτς!

Ένα μείγμα ονειρικό, πόδια Καραπιάλη με κορμό και αγκώνες-έμβολα Τζόρτζεβιτς, μιλάμε για μεγάλο «χώστη», ακόμα τρέχει και μπαίνει, μπαίνει, πού είναι ο Φορτούνης, πιάστε τον!

Άσε που τα έβαλε και τα δύο γκολ του με το αριστερό! Μίξη Καραπιάλη και Τζόρτζεβιτς λέμε!

Και είμαστε ευτυχείς οι δημοσιογράφοι που τέτοια ματς μας δίνουν την έμπνευση να γράφουμε και να το απολαμβάνουμε. Γιατί no goal no party. Και δεν μου αρέσει να γράφω κηδείες. Προτιμάω να γράφω έπη. Και κηδείες γράφω βέβαια, και τα πάντα, αλλά προτιμάω έπη.