Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Πάρτι με τεσσάρα ο Θρύλος

Άλλος Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο έκανε σμπαράλια την ΑΕΚ και τη νίκησε με 4-1 βάζοντας τέλος στο κακό σερί των ντέρμπι.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Πάρτι με τεσσάρα ο Θρύλος

Τη μεγαλύτερη του φετινή νίκη εντός των συνόρων τη φετινή σεζόν σημείωσε ο Ολυμπιακός με "θύμα" την ΑΕΚ. Τα περιθώρια είχαν στενέψει για τους Πειραιώτες και είχαν ανάγκη από ένα ξέσπασμα. Το έκαναν αυτό κόντρα στους "κιτρινόμαυρους" τους οποίους διέλυσαν με 4-1 στο "Γ. Καραϊσκάκης". Το ματς μπορεί να ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τον Ολυμπιακό αφού δέχτηκε γκολ στο 3' και είχε ένα τραγικό πρώτο ημίχρονο, αλλά στην επανάληψη βγήκε άλλη ομάδα στο γήπεδο. Ο Μαρτίνς διόρθωσε τις ανορθογραφίες του πρώτου ημιχρόνου με τον Τοροσίδη, γιατί τον Λάζαρο τον έχασε με τραυματισμό ένα εικοσάλεπτο μετά την είσοδο του. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένα πάρτι για τον Ολυμπιακό που διέλυσε την ΑΕΚ.

Ενδεκάδα έκπληξη

Η μεγάλη έκπληξη με την ενδεκάδα του Ολυμπιακού ήταν πως ο Πέδρο Μαρτίνς δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή σε σχέση με τους έντεκα που ξεκίνησαν κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου την περασμένη Πέμπτη. Αν και όλες τις προηγούμενες ημέρες προέκυπτε πως ο Πορτογάλος θα αλλάξει αρκετούς από αυτούς που ξεκίνησαν κόντρα στους Ουκρανούς τελικά εκείνος προτίμησε να παίξει με τους ίδιους και κόντρα στην ΑΕΚ. Εμπιστεύτηκε την ομάδα, η οποία είχε ένα καλό 25λεπτο απέναντι στους Ουκρανούς, όμως, το σκεπτικό του δεν βγήκε.

Δώρο Βούκοβιτς και Σα

Το ματς με την ΑΕΚ ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τον Ολυμπιακό και θύμισε εκείνο με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Βούκοβιτς έκανε τραγικό λάθος στο ύψος της μεσαίας γραμμής τροφοδοτώντας τον Κλωναρίδη, ο οποίος έκανε κούρσα από τα δεξιά, έβγαλε τη σέντρα και ο Σα έκανε τραγικό διώξιμο στρώνοντας τη μπάλα στον Πόνσε, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα να σκοράρει σε κενή εστία και να κάνει το 0-1. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς με την πλάτη στον τοίχο και ήταν υποχρεωμένος να κυνηγήσει την ΑΕΚ.

Αυτό το γκολ αιφνιδίασε τον Ολυμπιακό και φάνηκε στα επόμενα λεπτά από τις νευρικές ενέργειες των ποδοσφαιριστών. Στο 18' ο Φορτούνης έκανε ένα γέμισμα, αλλά η κεφαλιά του Ντίας δεν ανησύχησε τον Μπάρκα. Η ΑΕΚ έχοντας υπέρ της σκορ πίεσε πολύ στη μεσαία γραμμή και έπαιξε μαζική άμυνα. Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν είχε σχέδιο επίθεσης και ο Μεριά από δεξιά δεν μπορούσε να δώσει λύσεις στην επίθεση. Σε αυτό το διάστημα η αμυντική αστάθεια του Ολυμπιακού δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και ανησυχία στον Σα παρά η επίθεση του στον Μπάρκα. Η καλύτερη στιγμή του Ολυμπιακού σημειώθηκε στο 23' και οφείλεται στο λάθος του Τσόσιτς με τον Χασάν να κλέβει και να γυρίζει στο ύψος του πέναλτι, αλλά ο Φορτούνης ήταν μισό βήμα πίσω με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κάνει καλά το σουτ.

Τα εύκολα λάθη

Η ΑΕΚ, ωστόσο έφτασε κοντά στο δεύτερο γκολ στο 25' όταν ο Άλεφ με φάουλ έβγαλε μόνο του τον Μάνταλο με τον Σα, αλλά απέκρουσε ο Πορτογάλος πορτιέρε και στο 26' έδιωξε σε κόρνερ σουτ του αρχηγού της ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός δεν πατούσε καλά στο γήπεδο, είχε χάσει την αυτοπεποίθηση του και δεν μπορούσε να με ψυχραιμία να απειλήσει την ΑΕΚ, η οποία αμύνονταν μαζικά, αλλά σωστά. Μάλιστα στο 37' ένα λάθος γύρισμα του Σισέ λίγο έλειψε να προκαλέσει πρόβλημα στον Ολυμπιακό, αλλά ο Σα πρόλαβε και έδιωξε. Το κακό πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να έχει απειλήσει μόλις δύο φορές και να έχει τους περισσότερους παίκτες του σε κακή βραδιά.

Αλλαγές και γρήγορο γκολ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με δύο αλλαγές από τον Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος έβαλε τον Τοροσίδη αντί του Βούκοβιτς και τον Λάζαρο αντί του Ντίας παίζοντας έτσι με στόπερ τον Μεριά και τον Σισέ. Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο γήπεδο σε σχέση με ότι έκανε στο πρώτο μέρος και πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή ένα γρήγορο γκολ. Στη φάση του γκολ στο 50' φάνηκε πόσο σημαντικό ήταν για την ομάδα να έχει ένα κανονικό δεξί μπακ. Ο Τοροσίδης έκανε τη σέντρα με τον Ποντένσε να κάνει το ανάποδο ψαλίδι και τη μπάλα να σταματάει στον Τσόσιτς. Οι "κιτρινόμαυροι" δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν και η μπάλα στρώθηκε στο αριστερό πόδι του Καμαρά, ο οποίος έκανε ένα εξαιρετικό σουτ έξω από την περιοχή και νίκησε τον Μπάρκα για το 1-1.

Ανατροπή με Φορτούνη

Με αυτό το γκολ, άλλαξε όλη η ψυχολογία του Ολυμπιακού. Γκιγιέρμε και Καμαρά πήραν τα πάνω τους, ενώ όλοι έβγαζαν ενέργεια στο γήπεδο. Πίεζαν τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και τους υποχρέωναν στο εύκολο λάθος. Η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν διαφορετική, αφού πλέον είχε αποκτήσει αυτοπεποίθηση και έψαχνε το δεύτερο τέρμα. Στο 68' ο Μαρτίνς έχασε τον Λάζαρο λόγω τραυματισμού και έβαλε στη θέση του τον Γκερέρο. Αυτή η ατυχία δεν επηρέασε τον Ολυμπιακό που είχε σημαδέψει τον Μπακάκη και από δεξιά εκδήλωνε όλες του τις επιθέσεις. Στο 71', όμως οι Πειραιώτες δικαιώθηκαν για την πίεση που είχαν βγάλει ψηλά. Σε μία τέτοια φάση ο Φορτούνης πήρε την μπάλα από τον Σιμόες έξω από την περιοχή μπήκε στην περιοχή, τελείωσε μόνος του τη φάση και έκανε το 2-1 για τον Ολυμπιακό. Σε εκείνο το σημείο όλα είχαν γυρίσει υπέρ του Ολυμπιακού και η ΑΕΚ πλέον ήταν επηρεασμένη και από την πίεση που ασκούσε ο κόσμος. Στο 83' ο Τοροσίδης έκανε το γέμισμα για τον Ποντένσε, ο οποίος πήρε τη μπάλα με μαγική ενέργεια, έκανε το γύρισμα και ο Χασάν με πολύ ωραίο πλασέ έκανε το 3-1 για τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν είχαν τελειώσει με την ΑΕΚ και στο 87΄ο Γκιγιέρμε πέρασε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Φορτούνη, αυτός απέφυγε και τον Μπάρκα και έκανε το 4-1. Οι Πειραιώτες με τις αλλαγές που έκανε ο Μαρτίνς και την ενέργεια που έβγαλαν στο γήπεδο πέτυχαν την ανατροπή και έβαλαν τέλος στο κακό σερί με τα χαμένα ντέρμπι.

Μικρογραφία

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1

Διαιτητής: Στίλερ (Γερμανία)

Σκόρερ: 3' Πόνσε, 50' Καμαρά, 72' Φορτούνης, 83' Χασάν, 87' Φορτούνης

Κίτρινες: 40' Οικονόμου,71' Καμαρά

Συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Μεριά, Σισέ, Βούκοβιτς (46' Τοροσίδης), Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Καμαρά, Ποντένσε, Φορτούνης, Ντίας (50' Χριστοδουλόπουλος, 68' Γκερέρο), Χασάν

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Τσόσιτς, Οικονόμου, Μπακάκης, Άλεφ (78' Γαλανόπουλος), Σιμόες, Λιβάια, Κλωναρίδης (57' Μπακασέτας), Μάνταλος (86' Αλμπάνης), Πόνσε.