Ο ορισμός του ντέρμπι...

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σε λίγες ώρες τον Ολυμπιακό σε έναν αγώνα που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε -λανθασμένα- ως ντέρμπι!

Ο ορισμός του ντέρμπι...
Φωτογραφία αρχείου από τον αγώνα Ολυμπιακού - Εθνικού 5-0 (1968)

Μου κάνει εντύπωση που στις προαναγγελίες σημαντικών παιχνιδιών διαβάζουμε τη λέξη ντέρμπι. Ναι, το ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού είναι ένας αγώνας που ανέκαθεν είχε έντονο και ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι αν θέλετε η σύγκρουση Βορρά - Νότου, ένας αγώνας με ομάδες που έχουν από πίσω τους πολλούς υποστηρικτές, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ντέρμπι.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, πως γεννήθηκε το «μίσος»

Η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων γιγαντώθηκε το 1966, όταν ο Γιώργος Κούδας είχε πάρει την απόφαση να αφήσει τον δικέφαλλο του βορρά προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Ήταν η απόφαση που ουσιαστικά εξόργισε τον κόσμο του ΠΑΟΚ και ανήγαγε τη λέξη "Ολυμπιακός" στην πιο μισητή που θα μπορούσε να ακούσει ένας ΠΑΟΚτσης.

Έκτοτε, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν «φυτέψει» βαθιά μέσα τους ένα αστείρευτο μίσος για τον σύλλογο του Πειραιά, αφού ένιωσαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους όταν έμαθαν για την μετακίνηση του Κούδα στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία στο τέλος δεν έγινε και ποτέ.

Ο Κούδας παρέμεινε δύο χρόνια στην Αθήνα προκειμένου να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία και έπειτα, το καλοκαίρι του 1968 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ εν μέσω αποθέωση μάλιστα από τους οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να κρατήσει στην τούμπα τον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Εδώ κάπου να πούμε ότι μερικά χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός απέκτησε από τον ΠΑΟΚ τους Ορφανό, Γούναρη και Κωστίκο, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.

Ωστόσο, η υπόθεση Κούδα είχε ξεκινήσει να σκορπίζει το μίσος στους φίλους του ΠΑΟΚ για την ομάδα του Ολυμπιακού, γεγονός που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα ούτε στις μέρες μας.

Η πραγματική έννοια του ντέρμπι

Ας μιλήσουμε όμως για το θέμα μας, που είναι ο ορισμός του ντέρμπι. Κανένα ντέρμπι δεν υφίσταται ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες. Αν θέλουμε να διατυπώσουμε σωστά τον ορισμό ενός ποδοσφαιρικού ντέρμπι, τότε με μια αναζήτηση θα διαπιστώσουμε ότι η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται για αγώνες ανάμεσα σε ομάδες από την ίδια πόλη που έχουν έντονη αντιπαλότητα. Ντέρμπι για τους Ολυμπιακούς ήταν κάποτε οι αγώνες με τον Εθνικό. Ακόμα και τα ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό που είναι ο «αιώνιος αντίπαλος», λανθασμένα χαρακτηρίζονται ως ντέρμπι. Ντέρμπι είναι το ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, το ΠΑΟΚ - Άρης, άντε ίσως και το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ λόγω των καταβολών των δύο ομάδων που αμφότερες προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη. Οπότε, κανένα ντέρμπι δεν υφίσταται σε αγώνα Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ.

Έχετε δει ποτέ να αναφέρεται από Ισπανούς η συγκεκριμένη λέξη σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Ρεάλ Μαδρίτης; Όχι φυσικά. Όλοι το λένε «κλάσικο», αφού ο ένας σύλλογος είναι της Καταλονίας, ο άλλος της Μαδρίτης.

Και πέραν όλων των παραπάνω, ας το δούμε και λίγο ρεαλιστικά το πράγμα. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που στην Ελλάδα έχει κατακτήσει 44 πρωταθλήματα. Ο ΠΑΟΚ μόλις 2. Είναι δυνατόν να μπουν στην ίδια ζυγαριά;