ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός : Ο διαιτητής Μανθάνο μιλάει για τη διαχείριση των ντέρμπι

Για το πως αντιμετωπίζει τα σημαντικά παιχνίδια και για τη χρήση του «VAR» μίλησε στη «Radio Marca», ο διαιτητής του κυριακάτικου ντέρμπι, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, Χιλ Μανθάνο. 

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός : Ο διαιτητής Μανθάνο μιλάει για τη διαχείριση των ντέρμπι

Το κυριακάτικο ντέρμπι (10/2) ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό πιθανότατα να κρίνει τον εφετινό τίτλο της Super League. Για αυτό το λόγο επιλέχτηκε ένας διαιτητής, αρχικά από το εξωτερικό όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στα νέρμπι, και εν συνεχεία με εμπειρία να κουμαντάρει τέτοια μεγάλα παιχνίδια.

Λίγο πριν οριστεί για τον αγώνα της Τούμπας λοιπόν, ο Χιλ Μανθάνο παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της «Marca» και συγκεκριμένα στον Βιθέντε Ορτέγκα με αφορμή τη συμπλήρωση των 35ων γενεθλίων του, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για το πώς χειρίζεται τα μεγάλα ματς, πώς αντιμετωπίζει τους διαιτητές αλλά και την εισβολή του VAR στο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο διαιτητής του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός:

Για το πως ξεκίνησε να ασχολείται με τη διαιτησία: «Όλη μου η ζωή έχει αφιερωθεί στην διαιτησία, δεν είχαμε ποτέ στην οικογένεια κάποιον που να συνδέεται με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και μία μέρα ήρθε ο αδελφός μου σπίτι και μου είπε πως χρειαζόταν έναν διαιτητή, ήμουν 11 και ο αδερφός μου ήταν πέντε χρόνια μεγαλύτερος, ήταν 16».

Για τη διαχείριση των ποδοσφαιριστών: «Πρέπει να περάσεις από όλες τις κατηγορίες και να προσαρμοστείς σε όλους γιατί κάθε παίκτης είναι διαφορετικός. Περισσότερο από το πώς να διαχειριστείς προσωπικότητες, είναι σημαντικό να μπορείς να διαχειριστείς καταστάσεις».

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα μεγάλα ματς: «Πρέπει να είσαι φυσιολογικός στα παιχνίδια ακόμη και αν είναι ντέρμπι ή πολύ σημαντικά παιχνίδια επειδή υπάρχει μια διαφορετική διαχείριση από τα μίντια, ή λόγω της σημασίας της διοργάνωσης και της στιγμής, αλλά στο τέλος πρέπει να απλοποιείς τα πράγματα».

Για το VAR: «Πριν από κάθε άσχημη απόφαση που μπορεί σε καταστρέψει, είναι ένα είδος δικτύου που έχει το χρόνο να δει το σωστό. Υπάρχουν καταστάσεις που είναι πολύ περίπλοκες να τις δεις επειδή σε μια συγκεκριμένη στιγμή η οπτική γωνία δεν ήταν πολύ καλή ή είναι νεκρή και ίσως ακόμη ο διαιτητής ή ακόμη ο επόπτης να μην μπορεί να την δει την φάση. Στη διαιτησία του σήμερα δεν νοείται να μην υπάρχει VAR».